Predsjedništvo i članovi

  Predsjedništvo i članovi govori o stvarima koje podržavaju članovi stranke,a koje podržava predsjedništvo stranke. Kako se nitko ne bi osjetio osobno uvređen za primjer toga smo uzeli SAD,a ne Hrvatsku.

  SAD bi mogli najjednostavnije opisati kao dvostranačku demokraciju. Razlog za taj opis nalazimo u činjenici da na izborima već više od 100 godina pobjeđuju Demokratska ili Republikanska stranka. Kako nema koalicijskih vlada i s njima vezanih isprika SAD je savršen znanstveni primjer za ovu analizu.

  Duga višedesetljetna rasprava u SAD se vodila po pitanju porezne politike. Prvi koji je smanjivao porezne stope je bio demokratski predsjednik John Kennedy, a to će 20 godina kasnije ponoviti republikanac Reagan. Od tada pa do 2020 godine s časnim izuzetkom demokrata Billa Clintona administracije su samo smanjivale poreze.

  To se događalo iako su glasači smatrali da porezni sustav nije pošten i da bogati ne plaćaju svoj dio poreza. Tako razmišljaju članovi Demokratske i Republikanske stranke. Konkretno 71 % Demokrata i njihovih simpatizera smatraju da se trebaju povećati porezi za one s primanjima većim od 250,000 dolara godišnje. To isto mišljenje dijeli 44 % Republikanaca, dok njih 21 % smatra da im se trebaju smanjiti porezi.

  Ti porezi inače predstavljaju i jedan od bezbroj sitnih razloga zbog kojih je Donald Trump bio izabran za predsjednika. On je skužio da pitanje poreza predstavlja jedno od najvažnijih pitanja SAD. U skladu s tim tijekom izborne kampanje on najavljuje da će dignuti poreze na najbogatije pripadnike Američkog društva.

  Ta njegova najava je bila u potpunoj suprotnosti s pozicijama vrha Republikanske i Demokratske stranke. Ona je bila u suprotnosi s njihovim pozicijama, ali u skladu s pozicijama običnih članova i simpatizera. To mi je na kraju i donijelo izbornu pobjedu.

  Sličnu situaciju imamo u SAD s Black Lives Matter i defund policiju kampanjama. U ovom slučaju Republikanci su apsolutno protiv ova oba projekta dok ih politički vrh Demokrata podržava. Sada na izborima za Demokratskog kandidata u New York-u je ispalo da se članstvo protivi tim kampanjama.

  Među svim Demokratima u New York-u najviše glasova za poziciju demokratskog kandidata za gradonačelnika je dobio Eric Adams. Riječ je o bivšem policajcu čija kampanja se temelji na borbi protiv kriminala. Demokrati smuljali ove izbore pa su nakon početne apsolutne pobjede Adamsa nađeni novi glasovi. Bez obzira na sve to on pobjeđuje na izborima što je izazvalo politički potres u Demokratskoj stranki.

  Reakcija vrha Demokratske stranke na ovu poziciju njenih članova u New Yorku je bila automatska. Demokratski predsjednik SADa Joe Biden je odmah sljedećeg dana najavio pojačano financiranje policije. Dopustio je čak da se poveća broj američkih policajaca u odnosu na njihov broj prije početka pandemije. Ideja holizma je time napokon postala pokojna među Demokratima.

  Priznati ćemo ovdje da je riječ o prilično efikasnoj reakciji Bidena, ali to ne mijenja činjenicu da se predsjedništvo odvojilo od članova. Ukratko nema nikakve razlike između vrha Republikanaca, Demokrata, HDZ-a, SDP-a i članova. Oni žive u svojoj realnosti potpuno odvojeni od realnosti svojih članova i simpatizera. Nadamo se da smo to ovdje uspješno dokazali čak niti ne navodeći primjer migranata čijem primanju se protivi većina svih političkih skupina.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina