Minneapolis

Minneapolis je grad s više od 400.000 stanovnika što ga čini najvećim gradom američke savezne države Minnesota. Riječ je u gradu koji jako dobro ukazuje na demografsku tranziciju koja se događa u SAD protivno volji tamošnjih američkih građana, američkih glasača.

Od trenutka osnivanja grada Minneapolisa 1860 pa sve do 1970 bijeli Amerikanci su činili preko 90 % njegovog stanovništva. 1990 godine njihov udio u stanovništvu se smanjio na 78 %, a 2010 je već iznosio samo 60 %. Zbog te demografske promjene danas slobodno možemo reći kako je Minneapolis postao multinacionalni grad.

Riječ je ujedno o gradu gdje se dogodila policijska intervencija u toku koje je preminuo George Floyd što dovodi u zapadnim državama do početka Black Lives Matter prosvjeda za koje nisu vrijedili niti danas vrijede korona pravila o zabrani okupljanja. Odgovarajući na ove prosvjede protiv rasizma i policijskog nasilja gradsko vijeće Minneapolisa je krajem lipnja donijelo odluku o ukidanju policije.

Glasujući za ukidanje policije tamošnje gradsko vijeće je bilo najavilo otvaranje novog gradskog ureda imena “Odjel za društvenu sigurnost i prevenciju nasilja”. Direktor ovog zamišljenog odjela će biti nominiran od strane gradonačelnika i potvrđen od gradskog vijeća. Taj odjel će se protiv nasilja i kriminala navodno boriti holističkim pristupom koji postavlja pojedinca u centar zbivanja. Početkom kolovoza je bio uložen veto na tamošnji referendum o ukidanju policije koji se trebao održati u studenom, ali taj veto je samo na 90 dana odgodio konačnu odluku.

Lipanjsku gradsku odluku o ukidanju policije su tamošnji djelatnici očekivano dočekali s ogorčenjem pa tko je mogao je napustio službu, a oni koji su ostali rade demotivirano čekajući otkaze. Službeno govoreći policija Minneapolisa se danas bori protiv kriminala koliko joj je to moguće, ali po mišljenju građana njihovo najbolje moguće danas više nije dovoljno dobro.

Protesti građana koji se pitaju gdje je policija su tako početkom rujna došli do gradskog vijeća Minneapolisa koje je u lipnju doneslo odluku o ukidanju policije. Broj ubojstava u Minneapolisu je do početka rujna bio veći nego u cijeloj 2019 godini, a isto vredi za provale i krađe dok je broj namjerno izazvanih požara porastao 55 %.

Zbog tog eksplozivnog porasta kriminala u gradu gradski vijećnici su bili pozvali šefa policije kako bi mu govorili o pritužbama građana koji se pitaju gdje je policija ? Naši građani su terorizirani nasiljem !? Policijaci odbijaju uhićavati kriminalce !?

Pri tom bespotrebnom, glupom vikanju na šefa policije samo je demokratski vijećnik Phillipe Cunningham rekao istinu javno optužujući svoje kolege za licemjerje riječima “Ja sam šokiran riječima mojih kolega koje su prije kratkog vremena glasovali za ukidanje policije,a sada predlažu da povećamo njeno financiranje“. Nužno nam je ovdje biti jasni i naglasiti da se Cunningham ne protivi ukidanju policije. On se protivi tim komentarima kolega pošto ultimativno zahtjeva da se već jednom osnuje Odjel za društvenu sigurnost i prevenciju nasilja što bi po njemu bilo spriječilo ovu pojavu nasilja i kriminala u Minneapolisu.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 godine prije

[…] je u lipnju 2020 godine donijelo odluku o ukidanju policije i na njegovom mjestu formiranja „Odjela za društvenu sigurnost i prevenciju nasilja” o čemu smo već pisali koji će se na holistički način boriti protiv […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina