Geoinžinjering napreduje

  Budućnost borbe protiv klimatskih promjena se zove geoinžinjering. Riječ je o metodi koju već desetljeće podržava Bill Gates,a njemu su se prošlih godina pridružili Soroš, Bezos i drugi.

  Dobar dio stanovnika ima negativna razmišljanja o sadašnjosti i još gora o budućnosti. U cilju dokazivanja da griješe govorili smo o najgoroj godini, o 536 godini nakon Krista. Riječ je o godini erupcije velikog vulkana koji je nakratko uništio klimu našeg planeta.

  Te 536 godine u Irskoj su bila uništena polja pšenice pa nije bilo kruha, a u Kini je tijekom kolovoza pad snijeg. Po mišljenju stručnjaka vulkanska prašina poslana u atmosferu je kratkoročno smanjila globalnu temperaturu za 2 stupnja celzija !?

  Primjer te erupcije,a još više onih 1815., 1883. i 1991. je doveo do stvaranja ideje geoinžinjeringa. Ideja bi bila da se ispuštanjem čestica u atmosferu sniži globalna temperatura naše planete i tako zaustavi zagrijavanje.

  Teoretski to bi trebalo funkcionirati, ali geoinžinjering ima svoje neprijatelje. Na prvom mjestu tu su ekolozi koji joj se najvatrenije protive. Razlog za protivljenje se temelji na činjenici da mi ne bi trebali „stezati kaiš” nego bi mogli i dalje koristiti fosilna goriva. Bill Gates je bio početni zagovornik ove ideje, a 2023 mu se pridružio i Soroš.

  Tiši članovi ovog dream tima milijardera su dva najbogatija čovjeka na svijetu, Elon Musk i Jeff Bezos. Sada kada vidite popis glavnih osoba iz projekta geoinžinjering možete razumjeti zašto su političari promjenili ploču ? Zašto se oni još uvijek kunu u zelenu transformacije dok u državnim dokumentima počinju spominjati geoinžinjering !?

  Tijekom 2023. sve najvažnije zapadne organizacija/države su izašle s svojim izvještajima o geoinžinjeringu. Vremenski prvi državni izvještaj je onaj američki koji se nalazi na internet portalu Bijele kuće.

  U tom izvještaju se navodi da staklenički plinovi rezultiraju zadržavanjem topline koja bi u slučaju njihove manje količine bila „vraćena” u svemir. Za razliku od njih geoinžinjeringom bi se smanjila količina toplina koja od Sunca dolazi do Zemlje. Dio te topline bi „prašina” puštena u atmosferu putem geoinžinjeringa odmah vratila natrag u svemir. Kako bi međusobno funkcionirala da dva suprotna procesa se po Bijeloj kući trenutačno ne zna. Zbog toga je potrebno daljnje istraživanje.

Europska komisija u svom izvještaju od 28.06.2023. govori puno pažljivije o ovom procesu. Ona govori da geoinžinjering proces postaje sve popularniji, ali da se o njemu iznimno malo zna. Po njoj rizici i neočekivane posljedice ovog projekta su slabo istraženi. Pored ostalog Europska komisija govori da ovaj proces otvara etička, politička i pravna pitanja. U skladu s navedenim EU podržava istraživanje ovog procesa i stvaranje svjetskog okvira za upravljanje geoinžinjeringom.

  Za kraj ćemo ovdje navesti UNESCO izvještaj po ovom pitanju koji je pušten u javnost 28.11.2023. Izvještaju se osim pitanja etike i sličnog jasno govori da se geoinžinjering može smatrati poželjnim u slučaju ako smo došlo do klimatskog kritičnog trenutka. Riječ bi bila o metodi koja u slučaju kriz najbrže može smanjiti globalnu temperaturu. Normalno tu se potom otvara pitanje kada zaustaviti ispuštanje čestica u atmosferu da se planeta ne bi smrznula !?

  Tu ćemo sada stati jer ovo predstavlja službene pozicije SAD-a, Europske unije i UNESCO-a o geoinžinjeringu. Još ćemo samo dodati da nakon europskih masovnih demonstracija protiv zelene farmerske politike iz perspektive političara geoinžinjering postaje sve ljepše i ljepše rješenje.

Ovim tekstom nastavljamo praćenje razvoja ideje geoinžinjeringa kojeg smo započeli još 2021., a potom nastavili 2023.

3 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
3 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
puravive reviews
2 mjeseci prije

I have been surfing online more than 3 hours today yet I never found any interesting article like yours It is pretty worth enough for me In my opinion if all web owners and bloggers made good content as you did the web will be much more useful than ever before

fitspresso reviews
1 mjesec prije

I was recommended this website by my cousin I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty You are wonderful Thanks

aeroslim
1 mjesec prije

I have been surfing online more than 3 hours today yet I never found any interesting article like yours It is pretty worth enough for me In my opinion if all web owners and bloggers made good content as you did the web will be much more useful than ever before

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina