Valentinovo

  Danas je dan zaljubljenih, Valentinovo. U skladu s tim danas donosimo priču o svetom Valentinu i kako je ovaj dan postao praznik ljubavi.

  Priča o prvim stoljećima crkve je ujedno priča o vjernicima koji su u doba Rimskog principata. Broj vjernika koji su umrli zbog vjere u Isusa Krista je nepoznat, ali je to za današnju priču o svetom Valentinu nevažno.

   Za početak je nužno naglasiti da Crkva priznaje više od 10 mučenika, svetaca koji su se zvalli Valentin. Kako je nama je danas važan onaj koji je pogubljen 14 veljače 269. govoriti ćemo samo o njemu. Riječ je o svecu, mučeniku vjere kojeg slave Katolička, Protestantska i Pravoslavna crkva.

  Priča o svetom Valentinu započinje kada se on nalazio u kućnom pritvoru kojim je zapovjedao sudac Asterius. Tijekom razgovora o vjeri Valentin je počeo preobrađivati suca,a dokaz njegove ispravnosti postaje izlječenje slijepe kćeri Asteriusa. Zahvaljujući tom dokazu vjere Asterius i njegova obitelj su postali Kršćani,a Valentin je bio oslobođen.

  Nakon povratka na slobodu on u gradu Rimu zavisno od interpretacije počinje ili nastavlja propovjedati vjeru što dovodi do novog uhićenja. Ovaj put o njegovoj sudbini odlučuje car Klaudije Gotski koji ga navodno simpatizira. To se promjenilo nakon što ga Valentin pokušava preobratiti na Kršćanstvo pa ga je zbog toga osudio na smrt i pogubio 14.02.269 godine.

  To je službena Kršćanska priča, mit o Valentinu koja zbog više povjesnih razloga nema poveznica s realnošću. Klaudije Gotski postaje car u ljeto 268 godine, a potom nakratko odlazi u Rim na krunidbu nakon čega ga brzo napušta. Tijekom sljedećih zavisno od interpretacija 6 ili 12 mjeseci Klaudije pobjeđuje Alemane u bitki kod jezera Garda i potom “uništava” Gote u Bitki kod Niša (50.000 pobijenih i zarobljenih). Ubrzo potom Klaudije Gotski prirodno umire 270. godine.

   Sve u svemu Klaudije Gotski nije mogao biti u Rimu i razgovarati s svetim Valentinom. Isto tako on definitivno nije bio u Rimu kako bi naredio njegovo pogubljenje u veljači 269. Drugi problem s ovim carem ispadne da je on bio mitski „predak” cara Konstantina. To nam ujedno govori da u IV stoljeću nije bilo moguće pisati o mučeništvu Valentina. Jednostavno svatko tko bi napisao da je Klaudije bio zločinac ili ubio Kršćanina bi bio pogubljen zbog uvrede carske obitelji.

  Da li je Sveti Valentin stvarno postojao ili ne je otvoreno pitanje. Zagovornici njegovog postojanja navode crkvu Valentiniana izgrađenu 352. dok protivnici navode da je dan Svetog Valentina proglašen tek krajem V stoljeća od strane pape Gelazija. U prevodu on je proglašen oko 230 godina nakon mučeništva što po njima ukazuje da je riječ o mitu. Mi ćemo ovdje samo konstatirati kako je moguće da su autori priče o Valentinu pomješali careve. Time ostaje mogućnost njegovog postojanja i mučeništva…

  Crkva je tada znači počela obilježavati dan Svetog Valentina, ali kao što možete očekivati to tada nije bio dan zaljubljenih. On to navodno postaje u Europi tek tijekom 14 stoljeća,a kasnije se pod utjecajem europske kulture širi svijetom.

  Početak industrije revolucije dovodi i do početka masovne komercijalizacije ovog praznika zaljubljenih što nas dovodi u sadašnjost. Procjenjuje se da će svaki Amerikanac u prosjeku danas potrošiti 185.81 dolara čime sada završavamo.

3.3 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
3 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
puravive reviews
4 mjeseci prije

Hello my loved one I want to say that this post is amazing great written and include almost all significant infos I would like to look extra posts like this

fitspresso reviews
4 mjeseci prije

Hi my family member I want to say that this post is awesome nice written and come with approximately all significant infos I would like to peer extra posts like this

aeroslim
4 mjeseci prije

I was recommended this website by my cousin I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty You are wonderful Thanks

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina