Geoinžinjering

  Krajem lipnja je Bijela kuća izašla s svojom analizom geoinžinjeringa na koju je praktički odmah reagirala Europska unija. Geoinžinjering u smislu tih analiza, reakcija i našeg teksta predstavlja ciljanu promjenu klime kojom bi se smanjila temperatura planete.

  U osnovi postoji tri konkretne opcije odnosa prema zagrijavanju Zemlje. Prva predstavlja ignoriranje njenog zagrijavanja pošto je riječ o djelomično prirodnom procesu. Druga i trenutačno na Zapadu najpopularnija predstavlja prestanak korištenja fosilnih goriva u nadi da će to zaustaviti zagrijavanje. Treća opcija biva geoinžinjering, a ona među ostalima ima podršku Gatesa i Sorosa.Nužno je inače još naglasiti da geoinžinjering nije nova ideja pošto je još prije 60 godina SAD vršio njegovu prvu analizu.

  Bez obzira na podršku ovog poznatog dvojca Ujedinjeni narodi su ove godine osudili geoinžinjering. Oni su konkretno osudili ideju stvaranja umjetnih oblaka u cilju smanjivanja temperature planete. Par mjeseci kasnije s svojom analizom su izašli Europska unija i sada SAD pa se stoga ovo pitanje više ne može ignorirati. Tko zna možda će ispasti da su se tresla brda, a rodio se miš, a možda i ne bude tako.

  U izvještaju Bijele kuće po pitanju geoinžinjeringa se navodi nužnost provođenja istraživanja znanstvenih i društvenih implikacija smanjivanja solarne radijacije (SRM). To istraživanje će omogućiti donošenje boljih odluka o potencijalnim rizicima i beneficijama SRM-a kao komponente borbe protiv klimatskih promjena.

  Takav bi istraživački program pomogao u pripremi Sjedinjenih Država za moguće postavljanje SRM-a od strane drugih javnih ili privatnih osoba. Istraživački program karakteriziran transparentnošću i međunarodnom suradnjom bi pridonio širem povjerenju oko ovog pitanja.

  Potencijalni rizici i dobrobiti za ljudsko zdravlje i dobrobit povezani sa scenarijima koji uključuju korištenje SRM-a potrebno je razmotriti u odnosu na povezane rizike i koristi s vjerojatnim putanjama tekućih klimatskih promjena koje ne uključuju SRM. Ovo “rizik protiv rizika” uokvirivanje, zajedno s kulturnim, moralnim i etičkim razmatranjima, pridonijelo bi nužnom kontekstu u kojem kreatori politike mogu razmotriti potencijalnu prikladnost SRM-a kao komponente klimatska politika.

  Budući da je SRM namijenjen smanjenju rizika povezanih s klimatskim promjenama, istraživački program najkorisnije bi procijenio rizike i koristi povezane sa scenarijima SRM-a u usporedbi na rizike povezane s vjerojatnim scenarijima klimatskih promjena koji ne uključuju SRM.

Sve ovo što smo naveli predstavlja citat iz izvještaja o geoinžinjeringu Bijele kuće, drugim riječima predstavlja službenu američku poziciju. U osnovi izvještaj se bavi prije svega s puštanjem aerosola u stratosferu i modificiranjem oblaka da više sunčeve topline vraćaju u atmosferu. Nužno je napomenuti da Američka vlada nema namjeru financirati geoinžinjering testove.

  Nakon ove američke studije intervenirala je i Europska unija svojom izjavom po ovom pitanju. U toj izjavi Europska komisija izjavljuje da geoinžinjering ne predstavlja odgovor na klimatske promjene. Geoinžinjering ne predstavlja odgovor jer se ne bavi korjenom problema, a to je ispuštanje stakleničkih plinova u atmosferu. Jedini način da se zaustavi globalno zagrijavanje je po Europskoj komisiji da prestanemo koristiti fosilna goriva.

  Poslije tog vrlo jasnog i možemo reći fundamentalističkog NE Europska komisija je izjavila da podržava internacionalno istraživanje geoinžinjeringa !?

  Ukratko to je službena lipanjska priča o geoinžinjeringu,a sada je red na naš komentar. Da postoji vrlo veliko protivljenje geoinžinjeringu,a jedan od razloga biva što ga podržavaju Gates i Soroš. Kao što smo rekli na početku postoje tri moguće reakcije na zagrijavanje Zemlje. Da se pita građane Zapada, da živimo u demokraciji oni bi rekli ignorirajmo ih i sve će se riješiti prirodnim putem. Zemlja je bila toplija prije tisuću godina pa se temperatura potom prirodno spustila.

  Kako se građane ne pita vlade su odlučile nametnuti zelenu transformaciju. Ta zelena transformacija će biti provođena napuštanjem fosilnih goriva i degrowth ili postgrowth politikama koje će dovesti do osiromašivanja građana. Tu već igra praktički nezamislivo veliki novac pa…

  Geoinžinjering nam s druge strane dopušta nastavljanje života kao i ranije s istovremenim puštanjem kemikalija u oblake i stratosferu radi snižavanja temperature. Mi vjerujemo da bi između geoinžinjeringa i napuštanja fosilnih goriva građani izabrali prvu opciju, a u to vjeruje i Europska komisija. To predstavlja osnovni razlog za protivljenje zapadnih režima geoinžinjeringu.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina