Globalno zagrijavanje

  Povodom izvještaja Ujedinjenih naroda o globalnom zagrijavanju mi danas objavljujemo dio nepopularnih znanstvenih podataka o njemu. Ti podaci ne osporavaju zagrijavanje Zemlje nego ga stavljaju u klimatski kontekst.

  Stanford university je jedna od najvažnijih svjetskih visokoškolskih ustanova. Tijekom devedesetih godina dvadesetog stoljeća ova svjetska institucija je izašla s svojim razmišljanjem o globalnim klimatskim promjenama.

  U njemu se navodi da je svijet do 1000 godine prije Nove ere bio topliji nego danas. Isto se potom navodi za razdoblje 800 – 1300 godina kada se svijet ponovno ugrijao, a civilizacija procvjetala. Koristeći povijesne podatke u ovom tekstu se pored ostalog navodi da se ne smijemo plašiti toplijeg svijeta. Po njima topliji svijet je ujedno svijet u kojemu ljudi žive duže i zdravije !?

  Sada onda skačemo u 2004 godini i izvještaj koji je objavila NASA. Riječ je o izvještaju kojeg je zajedno napisalo nekoliko američkih fakulteta. U izvještaju se navodi da su klimatske promjene odgovorne za smanjenje padavina u zapadnom dijelu SAD-a. Do tog zaključka su znanstvenici došli gledajući povijesne podatke iz doba toplog razdoblja između 900 i 1300 godine. To je bilo doba kada su SAD potresle epske suše !?

  Nakon ta dva izvještaja mi skačemo u postmoderno doba, mi skačemo u 2019 godinu. Tada je Smithsonian izašao s svojom studijom koja se poziva na onu koju su objavili Nature i Nature geoscience.

  U tom izvještaju se navode da nisu postojali srednjevjekovni i rimski topli period niti maleno ledeno doba. Po njemu riječ je bila o regionalnim vremenskim fenomenima, a ne globalnim događajima. Jedino razdoblje kada se cijela planeta ugrijala je po njima kraj 20 stoljeća !?

  Nakon ovoga red je spomenuti i priču o najvećoj rijeci na svijetu. Ime te rijeke je Golfska struja pošto u njoj protiče 30 puta više vode nego u svim kopnenim rijekama svijeta. Najčešće se govori da je ovaj rijeka klimatski motor naše hemisferu iako je ona puno više od toga.

  Riječ je o „rijeci” koja upravlja svjetskom klimom i ona danas teče snagom sličnom onoj od prije tisuću godina. U prijevodu ona teče isto kao što je tekla u ranijem toplom razdoblju. Drugi dio te priče o gašenju Golfske struje nam govori da „znanstvenici” ne znaju što će se dogoditi kada ona dodatno oslabi. To je službena priča iako svi vrlo dobro znamo da je nakon toplog razdoblja došlo maleno ledeno doba !?

  Sve čemo sada završiti izvještajem s američkog državnog portala Climate. Tekst koji se bavi temperaturama naše planete kroz njenu povijest nam završava riječima:

Moderna ljudska civilizacija, sa svojom stalnom poljoprivredom i naseljima, razvila se u posljednjih 10 000 godina. To je općenito bilo razdoblje niskih temperatura i relativne globalne (ako ne i regionalne) klimatske stabilnosti. U usporedbi s većim dijelom Zemljine povijesti, danas je neobično hladno; mi sada živimo u onome što geolozi nazivaju interglacijalom—razdobljem između glacijacija ledenog doba. Ali kako emisije stakleničkih plinova zagrijavaju Zemljinu klimu, moguće je da je naš planet već vidio posljednju glacijaciju u jako puno vremena.”

  Kao što možemo vidjeti taj izvještaj spominje daljnje „prirodno” zagrijavanje planeta, ali se istovremeno ogradio riječima „moguće je”.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] prema zagrijavanju Zemlje. Prva predstavlja ignoriranje njenog zagrijavanja pošto je riječ o djelomično prirodnom procesu. Druga i trenutačno na Zapadu najpopularnija predstavlja prestanak korištenja fosilnih goriva u […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina