COP 26 u Glasgowu

  COP 26 u Glasgowu se održava između 31 listopada i 12 studenog. Na njemu bi se sve svjetske države trebale obvezati na zeleni plan, na prestanak korištenja fosilnih goriva.

  To se neće dogoditi pošto je kao što smo najavljivali veći broj svjetskih/regionalnih sila odbio potpisati na G20 u Rimu Zeleni plan. Riječ je iz njihove perspektive o vrlo štetnom, možemo čak reći i suludom, američko-europskom planu. Jednostavno govoreći ove države smatraju da strogo analitički “Zeleni plan” ne drži vodu jer nemamo dovoljno točnih podataka.

  Mi na Hladna istina ne osporavamo da je došlo do zagrijavanja naše planete u posljednjih 30 godina. S druge strane mi smatramo da naše sadašnje topline nisu ekstremne pošto je bilo toplijih razdoblja u pisanoj povijesti Europe.

  S ovom našom pozicijom napisanom u lipnju 2020 se točno godinu dana kasnije složila Njemačka državna medijska kuća Deutsche Welle. Ona je tada promjenila ploču i objasnila da su postojala i toplija razdoblja u ljudskoj povijesti. Nakon toga držeći se svoje ekološke ideologije ona navodi da se ovaj put mi najbrže zagrijavamo pa stoga trebamo zelene tranziciju.

  Općenito govoreći analitičarima i stručnjacima koji ne ovise o nečijem financiranju zahtjevi za Zelenu transformaciju uopće ne drže vodu. Oni ne drže vode jer ne postoji dovoljno podataka za donošenje racionalne odluke.

  Mi na primjer znamo da je prije industrijske revolucije udio ugljikova dioksida u atmosferi iznosio 280 u milijun, a danas iznosi 417 u milijun. Riječ je o glavnom stakleničkom plinu i oko podatak o njegovoj količini u atmosferi se svi slažu.

  Riječ je o ozbiljnom povećanju koncentracije, ali oko toga ne treba pretjerano histerizirati. Mi na primjer znamo da je koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi prije 500 milijuna godina bila 20 puta viša. Bez obzira na to Zemlja nije postala nova Venera nego se klimatski stabilizirala.

  Zemlja je daleko od te pradavne koncentracije i jednostavno je ne može dostići. U teoriji mi možemo dostići tadašnju koncentraciju ugljikova dioksida u atmosferi oko 2300 godine. To bi mogli dostići kada bi po današnjim stopama nastavili povećavati korištenje fosilnih goriva. Kako na našoj planeti nema toliko nafte, ugljena i plina to je nemoguće postići !?

  Mi se danas nećemo baviti tom tematikom niti s climategate koji je prije 12 godina zabrinuo klimatologe. Želimo se kao i uvijek baviti samo neupitnim opće prihvaćenim podacima koji otvaraju pitanja na koja ne postoje odgovori.

  Najvažnije od svih pitanja ispadne koliko ugljikova dioksida naša sama planeta upije, povuče iz atmosfere ? Ovo pitanje se inače dijeli na dva druga pitanja koja glase koliko ugljika upije kopno, a koliko more ?

Ovogodišnja studija je navodno oborila ranije studije po ovom pitanju kada govorimo o kopnu. Ta studija nam govori da kopno upija manje ugljikova dioksida nego što se ranije mislilo. Potom nam se krajem rujna pojavila nova studija koja tvrdi da oceani upijaju više nego što se mislilo !? Procjene su govorile da oceani godišnje upiju 2 milijarde tona ugljikova dioksida , a danas govoro o gotovo 3 milijarde tona godišnje !?

  Ukratko naša planeta sama godišnje upije 50 % ili više stakleničkih plinova koje pustimo u atmosferu. Oko točnog postotka upijanja kao što ste mogli vidjeti ne postoji konsenzus, a do 1997 se za ovaj prirodni proces nije znalo.

  Iz svega ovdje navedenog možemo znanstveno zaključiti par stvari:

  1) Stanje nije niti približno kritično kao što se navodi jer je kroz ljudsku povijesti bilo toplije nego danas.

  2) Koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi se od početka industrijske revolucije povećala 50 posto

  3) U dalekoj prošlosti koncentracija stakleničkih plinova je bila 20 puta veća, ali se klima stabilizirala

  4) Mi ne znamo količinu stakleničkih plinova koje naša planeta sama upije iz atmosfere.

  Ovaj četvrti znanstveni podatak na koji trebamo odgovor je u stvarnosti i najvažniji. Europska unija i SAD žele nametnuti na COP 26 svim državama svijeta prestanak korištenja fosilnih goriva. Oni to žele nametnuti iako niti same ne znaju, ne razumiju prirodne procese vezane s stakleničkim plinovima.

  To Vam zvuči čudno ? Neupitno je zbog toga se ovi podaci, ova pitanja javno ne spominju na zapadu. To je ujedno i razlog zašto se dobar dio svjetskih država protivi ovim mjerama. Na žalost mi pretpostavljamo da će dobar dio tih država promjeniti poziciju kada tamo na vlast stupe osobe educirane u EU i SAD.

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
gate io nasıl üye olunur
5 mjeseci prije

This article opened my eyes, I can feel your mood, your thoughts, it seems very wonderful. I hope to see more articles like this. thanks for sharing.

trackback

[…] U skladu s tom ideološkom pozicijom Zapad je na COP 26 bio odlučio obustaviti financiranje rudnika i bušotina u nerazvijenim državama. Taj dogovor je […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina