Nije dobro biti u EU

  Nije dobro biti u EU je u službenom pismu izjavio premijer Francuske Jean Castex (slika). On konkretno nije izjavio baš to, ali to je zaključak njegovih riječi koje se nalaze u pismu upućenom Europskoj komisiji.

  Konkretno u tom pismu se ponovno govori o Brexit-u. Prošlo je više od pet godina kako su građani Velike Britanije na refendumu izabrali napuštanje Europske unije. Prve dvije godine nakon referenduma prolaze u planovima kako ga poništiti, a potom u raznim dogovorima.

  Krajem siječnja 2020 godina Velika Britanija je formalno napustila Europsku uniju, ali time priča nije okončana. Potom su cijelu 2020 godinu Velika Britanija i Europska unija bili vodili pregovore o svojim budućim odnosima. U posljednjim danima 2020 godine po tom pitanju je bio potpisan dogovor na 2 000 stranica koji nije ništa riješio.

  Tim dogovorom je i dalje bilo ostavljeno pitanje Sjeverne Irske koju Europska unija želi anektirati. Inače po ranije navedenom dogovoru Sjeverna Irska je gospodarski član Europske unije, a politički Velike Britanije. Taj dvojni status je tijekom lipnja doveo do svađe koja je nekako vraćena pod tepih.

  Druga trajna svađa se inače tiče ribe u britanskim teritorijalnim vodama i gospodarskom pojasu. Oko ovog pitanja su se vodilo vatrene svađe 2020 godine, a one su nastavljene i ove godine.

  Tijekom pregovora oko prava ribarenja u britanskim vodama pozicija Europske unije je glasila: „Velika Britanija će povratiti suverenitet nad svojim morem, ali ribe u britanskom moru predstavljaju drugu stvar”. Kako bi razumjeli važnost ovog pitanja red nam je napomenuti da ribarsi iz EU ulove u britanskim vodama ribu u vrijednosti 650 milijuna eura.

  Na kraju je bio postignut tranzicijski dogovor u trajanju od 5 godina. Tijekom ovog razdoblja smanjiti će se količina ulova europskih ribara i britanskom moru za 25 posto.

  Količinu ulova ribara iz država članica Europske unije Velika Britanija prije svega može kontrolirati izdavanjem dozvola za ribolov. Tijekom listopada 2021 godine London je odbio nekoliko izdati nekoliko ribarskih dozvola francuskim ribarima što je dovelo do eskalacije.

  Glavno nam je ovdje navesti da nije javno rečeno zašto dozvole nisu izdane !? Nije rečeno na primjer da su ribari iz Francuske iskoristili sve dozvole za 2021 godinu ili išta slično. Vlada Francuske inače navodi da je Velika Britanija izdala 90 % dozvola za ribarenje u ovoj godini, a ona Velike Britanije govori o 98 %.

  Odgovorajući na ovo Francuska je zabranila ulazak britanskih ribarica u svoje luke. Objašnjavajući svoju odluku Pariz navodi da je bio dobio „samo” 216 dozvola za ribarenje u La Manche. Na tome Francuska nije stala nego je zaustavile dvije britanske ribarice u svom moru i optužila njihove vlasnike.

  Nastavljajući eskalaciju po ovom pitanju premijer Francuske Jean Castex je poslao pismo Europskoj komisiji. U ovom pismo koje je uručeno šefovima europskih medijskih kuća Castex traži od Europske unije da dokaže: „da je štetnije napustiti Europsku uniju nego u njoj ostati”.

  Red nam je za kraj priznati da ne znamo kako će ova svađa oko ribarskih prava u britanskim vodama završiti. Gledajući iz perspektive velike većine drugih članica Europske unije to je i nevažno. Ono što je važno, ono što je zanimljivo glasi da službena pozicija vlade Francuske glasi kako nije dobro biti u Europskoj uniji !?

4.8 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina