Sjeverna Irska

  Sjeverna Irska je kao što ime samo govori sastavni dio kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Riječ je inače o dijelu kraljevstva koje Europska unija želi anektirati. Ta aneksija po mišljenju eurokrata predstavlja završnu kaznu za London i opomenu svima drugim koji žele napustiti EU.

  U posljednjim danima 2020 godine je bio potpisan dogovor Europske unije i Velike Britanije o Brexitu. Kao što smo ranije pisali taj dogovor nije riješio najvažnije probleme nego ih je sakrio pod tepihom. Jedan od tih problema je i onaj s pozicijom Sjeverne Irske.

  Po dogovoru o Brexitu Sjeverna Irska je politički gledajući sastavnio dio Velike Britanije. S druge strane Sjeverna Irska se nalazi u gospodarskoj zoni s Europskom unijom, izvan Velike Britanije. U skladu s tom perspektivom carinska, higijenska i sva druga kontrola robe koja putuje između ostalog dijela Velike Britanije i Sjeverne Irske se provodi u lukama Sjeverne Irske. Pojednostavljeno govoreći između članice EU, Republike Irske i Sjeverne Irske ne postoji državna granica !?

  Pretpostavljamo kako ćete se svi složiti da je ova situacija iznimno neugodna za Veliku Britaniju ? Sama ideja da granica ide po sredini Irskog mora je neprihvatljiva za London koji ju odbija prihvatiti. Drugim riječima London odbija provoditi sanitarne i druge inspekcije robe koja putuje između Walesa, Engleske i Škotske s jedne strane i Sjeverne Irske s druge.

  To je dovelo do reakcije Europske unije koja donosi odluku o zabrani uvoza kobasica iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku. Po toj zabrani u Sjevernoj Irskoj koja je teritorij Velike Britanije se neće više moći prodavati britanski mesni proizvodi. Zabrana će stupiti na snagu 30 lipnja 2021 godine.

  Nitko neće biti iznenađen kada čuje da je Velika Britanija bijesna zbog ove odluke. Taj bijes je dodatno ojačao nakon izjave francuskog predsjednika Macrona koji izjavljuje da će granica biti u Irskom moru.

  Svađa između Velike Britanije i Francuske podržane od drugih članica Europske Unije je na kraju obilježila G7 sastanak. Tijekom rasprave o stanju u Sjevernoj Irskoj predsjednik Macron izjavljuje da ona nije dio Velike Britanije što je pokrenulo svađu. Britanski premijer Johnson na to izjavljuje da su Sjeverna Irska i Britanija dijelovi iste države. Nakon toga on još dodaje da će učiniti sve u svojoj moći da zaštiti teritorijalni integritet kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

  Kasnije za medije ministar vanjskih poslova Dominic Raab izjavljuje kako Europska unija već godinama radi na aneksiji Sjeverne Irske. Komentirajući tu svađu predsjednik Macron će potom pozvati na smirivanje navodeći da nitko ne dovodi u pitanje integritet Velike Britanije. Nakon čega će još dodati kako je ovaj problem dijete Brexit-a čime je za nas baš sve rekao.

  U slučaju da Europska unija ne uspije preuzeti kontrolu nad britanskom Sjevernom Irskom ona je izradila svoj plan B. Po tom planu Republika Irska će biti izbačena iz zajedničkog europskog tržišta. Nakon tog izbacivanja svi proizvodi koji putuju između Republike Irske i Europske unije će biti podložni sanitarnim i drugim provjerama. Ako pitate Irce riječ je o planu stvorenom u noćnoj mori, ali to nije problem Velike Britanije. Problem Velike Britanije je sačuvati svoj teritorijalni integritet i ona ima pravo poduzeti sve mjere kako bi to postigla.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina