BRICS

  BRICS je pojam koji nastaje prije točno 20 godina. On se koristi za velike države u razvoju koje imaju potencijal promjeniti globalnu ekonomiju.

  Prvobitno je te 2001 godine bio stvoren pojam BRIC koji je označavao Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu čime je potom dodana Južna Afrika. Riječ je o najvećoj južnoameričkoj državi, potom najbogatijom prirodnim resursima i dvije najmnogoljudnije države svijeta. Dodavanjem ovoj grupi država Južne Afrike je ispalo smješno, inflatorno i nepotrebno.

  To je bilo doba jedno potpuno drugačije vrijeme. To je bilo vrijema kada Rusija dava zahtjev za ulazak u NATO i Europsku uniju koji bivaju odbijeni. U Brazilu govorimo o vremenu kada vlada aklamacijom izabrani predsjednik kojeg će uskoro naslijediti njegov na isti način izabrani socijalistički protivnik.

  Praktički identičnu političku situaciju imamo u Kini kojom upravlja Jiang Zemin dok Soroš sanja njeno političko otvaranje. Indijom tada vlada Atal Bihari koji se približava zapadu i provodi liberalne reforme.

  Stope gospodarskog rasta ovih država zajedno s političkim reformama koje se tada provode ih čine miljenicama zapada. To je bilo vrijeme kada se još uvijek slavio kraj povijesti, pobjeda liberalnih demokratskih režima. Tadašnji događaji u BRIC državama su davali samo još jedan dokaz za to !?

  Do službenog formiranja BRIC grupe država dolazi 2006 godina,a potom je 3 godine kasnije održana prva konferencija. Na prijedlog Kine 2010 godine se ovom udruženju pridružuje Južna Afrika čime se mijenja ime udruženja u BRICS.

  Danas kada se BRICS države nalaze na putu da 2030 one predstavljaju 50% svjetskog BDP-a političko stanje se promjenilo. Čitajući zapadne medije danas otkrivamo da su ove države navodno postale neprijatelji zapada.

  Brazilom vlada demokratski izabrani predsjednik Jair Bolsonaro. Riječ je o konzervativnom predsjedniku kojeg zapad smatra neprijateljem demokracije i diktatorom u nastajanju.

  Rusijom vlada istini onaj Vladimir Putin koji je 2001 godine zatražio ulazak u NATO i Europsku uniju. Tri državna udara kasnije u režimima koji su prijatelji Moskve ova gubi strpljenje i anektira Krim. Nakon toga u zapadnim medijima Vladimir Putin praktički postaje maleni Hitler.

  U Indiji se na vlasti nalazi Narendra Modi koji polako transformira sekularnu državu u Hindustan. To pretvaranje Indije u državu Hindusa biva na zapad najoštrije osuđeno pa Modi biva proglašen za neprijatelja zapada.

  Kinom s druge strane danas vlada Xi Jinping i on se za razliku od prethodnika ne pretvara. On se ne pretvara da Kina nije velesila nego svima jasno daruje na znanje da ona to je. Jednostavno Kina je država-civilizacija što je mnogima na zapadu teško prihvatiti pa ju proglašavaju neprijateljem.

  Red nam je na kraju spomenuti i Južnu Afriku koja je 2010 godine postala član BRICS-a. Riječ je o „demokratskoj” državi u kojoj već 27 godina na izborima bez prekida pobjeđuje ANC. Riječ je o državi u konstantnim problemima koji zbog njene „malene” veličine nikoga u svijetu ne brinu. Jednostavno riječ je o „demokratskoj” državi o kojoj se na zapadu praktički ne govori.

  Prije 20, pa i 10 godina zapad je promatrao BRICS kao potvrdu pobjede svojih uvjerenja. Danas kada sve ove države jasno štite svoje nacionalne interese one su proglašene neprijateljima zapada. Ta promjena u razmišljanju više govori o zapadnom neoliberalnom carstvu nego o BRICS državama !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina