Njemački izbori

  Njemački izbori su završili minimalnom pobjedom SPD-a čime u teoriji završava era Angele Merkel. Sada svi čekamo formiranje koalicione vlade što može potrajati mjesecima.

  Proteklih 15 godina Angela Merkel je uživala i još uvijek uživa iznimnu popularnost u Njemačkoj. Čak niti stvarno veliki broj značajnih pogrešnih odluka koje je donijela tijekom svoje vladavine nije dovelo do pada njene popularnosti.

  Jedini kratkotrajni pad njene popularnosti se dogodio kada je donijela odluku o otvaranju granica, ali to nije dugo trajalo. Osnovni razlog za tu njenu popularnost se nalazi u bliskoj suradnji „neovisnih” medija i vlade Angele Merkel. Nema veze da li govorimo o izbjegličkoj, euro ili korona krizi njemački mediji su uvijek podržavali poziciju vlade.

  Govoreći o proteklih godinu dana Mario Haim, profesor s University of Leipzig je izjavio: „novinski tekstovi najčešće ponavljaju riječi političkih lidera i stručnjaka…” čime je sve rečeno. Sličnu smo situaciju imali tijekom migrantske krize kada su se mediji držali pozicije vlade da se migranti moraju primiti. Da je to jedino ispravno rješenje.

  Gledajući onda iz ove perspektive medijsko-političku situaciju u Njemačkoj jedino možemo zaključiti da se ne razlikuje od one u Rusiji. Zapad prije svega voli govoriti kako se prostor za neovisne medije u Rusiji konstantno smanjuje. Po toj priči vlada preuzima, kupuje medije u vlasništvo njihovih kritičara ili ih jednostavno zatvara silom zakona.

  Isto tako kao što „zapad” kritizira medijske slobode u Rusiji tako ih kritizira u Mađarskoj i Poljskoj. Ako pitate Njemačku Mađarskom vladaju mediji koji šire propagandu o tome kako lijepo radi tamošnja vlada. Zbog toga je Njemačka čak i otvorila novi medijski kanal kako bi se u Mađarskoj borio protiv „Mađarske vladine propagande”.

  Iz toga možemo zaključiti kako barem u principu nema razlike između medijskog stanja u Njemačkoj, Rusiji i Mađarskoj. To je ujedno osnovni razlog zašto Merkel u Njemačkoj, Putin u Rusiji i Orban u Mađarskoj uživaju iznimnu popularnost.

  Svi znamo da je Angela Merkel mogla da je htjela izaći na ovogodišnje izbore biti ponovno izabrana za kancelarku. To bi se dogodilo bez ikakvih problema kao što se tako nešto događa u Rusiji. Time je sve rečeno o njemačkim izborima i tamošnjim medijskim slobodama.

  Kako kancelarka nije izašla na izbore građani su dali najviše glasova njenom zamjeniku, zamjeniku kancelarke. Drugim riječima ništa se nije promjenilo pošto imamo direktno nasljeđivanje pozicije.

  Uopće nema veze da je Olaf Scholz osobno odgovoran za najveći financijski skandal u povijesti Njemačke. On ga je ne samo prikrivao nego pokretao sudske tužbe protiv novinara koji su o ovoj krađi novac pisali.

  Puno drugo stvari isto tako nije imalo ikakve veze. Kada bi Scholza uspoređivali s nekim domaćim političarom on bi ispao sličan Milanoviću. Riječ je o političaru iz lijeve stranke koji nema baš nikakve veze s njenom ideologijom zbog čega ga lijevica mrzi. Bez obzira na to on je pobjeđuje na izborima jer ga se smatra ideološkim nasljednikom Angele Merkel.

  On je ispunio dogmu koju zastupaju najviši dužnosnici Njemačke. Ta dogma glasi: „izbori ne mijenjaju ništa”. Prije je vladao CDU, a sada će vladati SPD, ali u Njemačkoj se neće baš ništa promjeniti.

4.8 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina