wirecard

Wirecard

Veliki broj građana smatra da najvažniji njemački moderni skandal predstavlja primanje milijuna migranata. Druga velika grupa građana smatra da taj skandal predstavlja smanjivanje socijalnih i radnih prava u prvom desetljeću 21 stoljeća, ali oni svi griješe. U stvarnosti najveći Njemački skandal 21 stoljeća predstavlja Wirecard kompanija pošto je tamošnja cjelokupna politička i gospodarska elita u njega upletena.

Priča o Wirecard kompaniji, prevari počinje još 1999 godine njenim osnivanjem. Već sljedeće godine dolazi do izlistavanja ove kompanije na Njemačkoj burzi, a ubrzo potom i do njenog de facto bankrota. Pošto je bila riječ o bankrotiranoj tvrtki Njemačka burza ju je htjela izbaciti s svog popisa, ali na scenu stupa pravna država koja to Burzi zabranjuje u travnju 2002 godine. Nakon financijskih manipulacija i povećanja kapitala tvrtka se u teoriji stabilizirala 2005 godine nakon čega počinje njeno širenje po svijetu.

U to vrijeme Wirecard se transformirao u tvrtku za digitalno plaćanje i transfer novca pa je u skladu s poslovnim modelom otvarao poslovnice po svijetu. Prva od njih je bila poslovnica Asia-Pacifik,a potom su usljedili Australija, Južna Afrika, Turska, Sjeverna Amerika, Brazil, a na kraju i Kina 2019 godine. To otvaranje poslovnice u Kini predstavlja posebno teško optužbu Angele Merkel koja je bila direktno zatražila dozvolu za poslovanje Wirecard u Kini kada je ovaj kompanija već bila pod istragom u Njemačkoj.

Još 2008 godine po Njemačkoj su počele kružiti priče da Wirecard kompanija predstavlja najobičniji lopovluk, najobičniju prevaru, ali tada na scenu ponovno stupa čuvena pravna država koja osobu koja optužuje Wirecard baca u zatvor. Potom 2015 godine Financial Times koji nije podložan Njemačkim zakonima i pretnjama izlazi s svojim tekstom kojim optužuje Wirecard za prevaru, za lažiranje poslovnih izvještaja, ali na to se nitko u Njemačkoj ne obazire. Kada s druge strane godinu dana kasnije osoba koja trguje dionicama optuži Wirecard pored ostalog za pranje novca na scenu ponovno stupa Njemačka pravna država koja pokreće postupak za zaštitu kompanije.

Tokom svog ovog vremena Wirecard je uživao punu podršku ministra financija, Bundesbanka, Ureda za nadzor pružanja financijskih usluga i rejting agencija pa navodno nitko u Njemačkoj nije znao što se događa. Čak i kada je u veljači 2019 godine izašao tekst koji konkretno opisuje način na koji Wirecard vrši prevare nitko u Njemačkoj nije reagirao. Način poslovanja kompanije je strogo pojednostavljeno govoreći funkcionirao po principu da Wirecard Njemačka pošalje novac u Wirecard Indija koji taj novac u svojim poslovnim knjigama prikazuje kao zaradu.

Vrhunac Wirecard fantazije nastupa 2018 godina kada Commerzbank biva izbačen s burze najvažnijih Njemačkih dionica i zamjenjen s Wirecard. Kada se početkom sljedeće godine više nisu moglo sakriti problemi unutar kompanije Njemačka je povukla neočekivani potez i zabranila prodaju, klađenje financijskih organizacija na pad vrijednosti Wirecard navodeći važnost ove kompanija za svoju ekonomiju i zdravlje financijskog sustava.

Po očekivanju kada je kompanija bankrotirala zbog financijske prevare teške 1.9 milijardi eura za krivca nije proglašeno pravosuđe koji je uhićivalo sve koji su govorili o prevari, za krivca nije proglašen niti Bundebank niti Ured za nadzor pružanja financijskih usluga niti zapadne rejting agencije, nego je glavni krivac očekivanju postala Rusija.

Ovaj slučaj, ovaj skandal nam više nego dovoljno govori o njemačkom sistemu i slavnoj zapadnoj pravnoj državi.

4.8 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 godine prije

[…] epicentru ove afere se ponovno našla Njemačka i njene financijske institucije. Nakon wirecard afere Njemačka po tko zna koji put u posljednjim godinama ponovno ima Deutsche bank aferu. 2016 godine […]

trackback
1 godina prije

[…] Kada je na kraju 2020 godine Wirecard bankrotirao za krivca nije bio proglašeno pravosuđe koje je nevinog čovjeka smjestilo u … […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina