Wirecard ispitivanja

  Wirecard ispitivanja su se ovog proljeća provodila u Njemačkoj. Na njima su se u statusu praktički optuženih pred parlamentom Njemačke našli Angela Merkel i njeni ministri.

  Wirecard je u stvarnosti najveći gospodarsko-politički skandal 21 stoljeća pošto su u njega praktički svi upleteni,a završio je s nestankom praktički 2 milijarde eura.

  Danas propala korporacija Wirecard nastaje 1999 godine njena stvarna priča započinje,a samo njeno stvaranje je vezano s lopovlukom. Drugim riječima 2002 godine je tamošnja burza je donijela odluka o izbacivanju s popisa tvrtki čijim dionicama se može trgovati. Wirecard je tužio burzu sudu koji ga je podržao pa su njene dionice vraćene na tržište.

  Šest godina kasnije ponovno su se pojavile priče da Wirecard predstavlja najobičniju prevaru, lopovluk. Osobu koja je optužila korporaciju za prevaru je sud smjestio u zatvor. Možemo reći da je to bilo 2:0 za „pravnu državu”.

  Kako Financial Times nije podložan Njemačkoj „pravnoj državi” on 2015 godine izlazi s tekstom koji govori o Wirecard prevari. O prevari teško milijarde eura na što se nitko nije usudio reagirati. Kada je u veljači 2019 godine je izašao tekst koji u detalje opisuje kako funkcionira Wirecard prevara Njemačka je odlučila intervenirati. Ne ona nije poslala inspektore ili zatvorila Wirecard nego je zabranila „klađenje” na pad vrijednosti dionica ove korporacije. Kao razlog za tu odluku su naveli njenu važnost za ekonomiju Njemačke i zdravlje tamošnjeg financijskog sustava.

  Kada je na kraju 2020 godine Wirecard bankrotirao za krivca nije bio proglašeno pravosuđe koje je nevinog čovjeka smjestilo u zatvor. Za krivca nije bila proglašena Bundesbank ili državni Ured za kontrolu financijskih usluga. Krivim je proglašena Rusija !?

  Zbog svega toga što se događalo Njemački parlament je bio pokrenuo parlamentarnu istragu. Vrhunac ove istrage je predstavljalo ispitivanje kancelarke Angele Merkel i ministra financija Olafa Scholza.

  Ministar financija Olaf Scholz se branio riječima “kriminal se dogodio prije mog stupanja na dužnost pa sam stoga nevin”. Drugim riječima on je optužio ranijeg ministra Wolfganga Schaubla koji danas vrši dužnost predsjednika parlamenta. Na ispitivanju on inače nije odgovorio na pitanje zašto je zabranio „klađenje” na pad dionica 2019 godine. To pitanje mu nije svidjelo.

  Angelu Merkel se na kraju prije svega ispitivalo o njenom putovanju i lobiranju za Wirecard u Kini 2019 godine. To je inače bilo doba kada su svi znali da je korporacija u problemima, pa je lobiranje, moljakanje za nju u Kini u najblažem slučaju čudno. Najozbiljnija kritika se ticala njenog sastanka s predstavnikom Wirecard-a samo 3 dana prije putovanja u Kinu na što je ona odgovorila da se ne sjeća ako su govorili o ovoj korporaciji.

  Dok je tako Angela Merkel tvrdila da se ne sjeća ako je s plaćenim lobistom Wirecard-a razgovarala o Wirecard-u, a ministar financija Olaf Scholz tvrdio da su krivi oni prije njega institucije se nisu mogle tako braniti. Razni drugi dužnosnici vezani s ovim slučajem su tvrdili tijekom ispitivanja da oni nisu odgovorni za slanje u zatvor osoba koje su tvrdile da je Wirecard prevara i druga proganjanja kritičara korporacije. Službeno se na kraju tvrdi da su oni nastupali iz neznanja pa su stoga i oni nevini.

  Ukratko priča o Wirecard skandalu je priča o današnjoj Njemačkoj koja niti približno ne liči na njenu idealiziranu sliku. Wirecard danas predstavlja jednu dodatnu osudu vladavine Angele Merkel i dokazuje da je car stvarno gol !?

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina