Avionski motor WS-10

  Avionski motor WS-10 je kineska avionski motor čije dizajniranje i proizvodnju je bio naredio Deng Xiaoping 1986 godine. Danas, 35 godina kasnije službena Kina objavljuje da su napokon uspjeli izgraditi dovoljno kvalitetnu verziju ovog motora !?

  Kina je danas moderna  i u pravom smislu te riječi svjetska velesila. Za njen eksplozivni uzlet zasluge neupitno pripadaju tamošnjem rukovodstvu koje je znalo što i kako želi postići. Druge osobe kojemu pripadaju zasluge za ovaj uzlet su pripadnici zapadne gospodarske i političke elite,. Ona je za judine škude prodala zapadnu prednost, zapadnu dominaciju.

  Kako je cilj kineskog rukovodstva bio što brži gospodarski i tehnološki uzlet tijekom njega su se žrtvovale neke stvari. U skladu s tim tamošnje društvo, gospodarstvo i tehnologija su prilično neuravnoteženi. Najbolji primjeri za tu neuravnoteženost nam daruju SARS, Koronavirus i na kraju krajeva WS-10. Prvi navedeni primjeri nam ukazuju da su tijekom razvoja bile zapostavljene higijenske mjere, dok nam posljednji primjer pokazuje da postoje ignorirani tehnološki sektori.

  Ranije smo bili govorili o pokušajima Kine da kupi ukrajinskog proizvođača avionskih motora. Ova ukrajinska korporacija u realnosti ne proizvodi najmodernije motore nego one prvi put proizvedene osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Iznimni kineski napori uloženi u pokušaj kupovine ove korporacije nam dovoljno govore o stanju kineske tehnologije po ovom pitanju.

  Kako nije moguće pokrasti dizajn avionskih motora, kompjuterskih procesora i par drugih stvari Kina se našla u problemima tijekom svog razvoja pošto nitko nije htio prodati licencu zajedno s proizvodnim procesom. Problem proizvodnje procesora je riješen dogovorom, možemo reći preuzimanjem tajvanske VIA technology koja ima licence za Cyrix i Centaur procesore kao i S3 grafičke kartice.

  Problem avionskih motora nije mogao biti rješen na isti način. Njihovo dizajniranje i proizvodni proces predstavlja stratešku tehnologiju za sve države koje ih proizvode. U skladu s tim Kina nije mogla kupiti ili „uzeti” ovu tehnologiju. Jedino rješenje koje joj je bilo preostalo biva potrošiti 35 godina i milijarde kako bi završila proces dizajniranja jednog avionskog motora.

  Službena kineska priča o proizvodnju WS-10 motora nam govori da su prvi njegovi primjerci testirani još 2002 godine, ali da nisu bili ispunili očekivanja. Potom 2009 godine je Kina na televiziji prikazala tvornica u kojoj se proizvode motori, ali su ubrzo sami kineski službenici priznali da je kvaliteta motora jednostavno govoreći užasna.

  Sljedećih 8 godina Kina je nastavila s razvojem ovog motora boreći se s svim uočenim tehnološkim problemima. Rezultat tog razvoja je bila verzija motora proizvedena 2018 godine. Nju su mediji dočekali s oduševljenjem tvrdeći da je ta verzija jednako dobra kao sovjetski/ruski motor Saturn AL-31F. Ta vijest je očito bila neistinita, a jedini zadatak joj je bio propagandni. efekt

  Tako smo svi dočekali svibanj 2021 godine. Tada su praktički svi kineski mediji prenijeli vijest da je ispunjen zadatak koji je postavio Deng Xiaoping 1986 godine. Potvrdu te objave su dale slike kineskog lovca Chengdu J-10C tijekom vojni vježbi. Lovac je letio koristeći u Kini razvijeni avionski motor WH-10, pa je vijest popraćena najavom da će sada početi zamjena ruskih motora na ovom avionu s kineskim.

  Kineska priča o WH-10 nam ujedno ukazuje kako je teško dizajnirati i proizvesti avionske motore. To je na kraju krajeva moguće ako se uloži dovoljno novca i vremena. Zamislite kako bi danas svijet izgledao da njegova elita nije za judine škude prodala praktički sve tehnologiju !?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
1 godina prije

[…] dijelom ovisi o stranoj vojnoj industriji. Znali smo da ovisi u ruskim avionskim motorima što želi doskočiti kupovinom ukrajinske kompanije, ali da ovisi o sjedalima predstavlja […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina