Raketiranje

  Raketiranje Izraela i Gaze je posljednjih dana glavna svjetska vijest. Gotovo da je postala važnija i od korone, ali nitko ne govori o razlozima raketiranja.

  Neki u ovom raketiranju postavljaju pitanje tko je prvi pucao ? Drugi tražeći razlog spominju iseljavanje Palestinaca iz njihovih domova koje je sankcionirao izraelski sud. Treći navode…

  Niti jedan od tih razloga nije istinit, ali mi ćemo zbog naših multikulturalno nastrojenih prijatelje u Izraelu spomenuti iseljavanje. Prije 1948 godine u Istočnom Jeruzalemu je živjela grupa Židova koja je tamo bila sagradila svoje domove. Nakon rata oni su ih izgubili i više od 70 godina nisu imali pristup njima pošto je iz međunarodne perspektive Istočni Jeruzalem postao teritorij po Izraelskom okupacijom. Taj “okupacioni period” je završio odlukom Trumpove administracije da je i sud mogao presuditi.

  Tijekom sljedećih desetljeća potomci prvobitnih vlasnika domova su pokrenuli sudske slučaj s ciljem povrata imovine koji je sada okončan. Njihov zahtjev je potpuno u skladu s zakonima o imovine pa ga je sud priznao. Nepošteno glasi da Izraelski zakon ne priznaje povrat imovine Palestincima, ali to je već druga priča. Odluka suda je dočekana s ogorčenjem kod Palestinaca što je dovelo do demonstracija i međurasnih nemira.

  To je bio jedan od okidača sukoba, ali niti približno ne najvažniji. Drugi važniji okidač je bila politička situacija. U Izraelu su se održali parlamentarni izbori u travnju 2019, pa u rujnu 2019, u ožujku 2020 i ponovno u ožujku 2021. Svi ti izbori su završeni nerješeno iako je relativni pobjednik ispao sadašnji premijer Benjamin Netanyahu zvani Bibi. Njemu je predsjednik Izraela dao mandat za formiranje vlade s završnim rokom 4 svibnja 2021.

  Kako Bibi nije bio u stanju formirati novu izraelsku vladu predsjednik je potom dao mandat Yairu Lapidu. 5 svibnja on je počeo pregovore s parlamentarnim strankama na način da je odustao od pozicije premijera. Pregovori su išli u ispravnom smjeru tako da su postojale najave da će u utorak 11 svibnja 2021 biti formirana vladajuća parlamentarna većina uz podršku Islamističke, palestinske stranke. Izbijanje sukoba baš u pravom trenutku je rezultiralo odustajanjem Islamističke partije od formiranja parlamentarna većina u Izraelu.

  S druge strane politička situacija kod Palestinaca nije puno bolje. Vladom takozvane Palestinske samouprave upravlja praktički doživotno Mahmoud Abbas. On je izabran na predsjedničkim izborima u siječnju 2005 nakon čega Palestincima nije bilo dopušteno ponovno birati predsjednika. Njegov predsjednički mandat je de jure okončan 2009 godine, ali on je i dalje predsjednik. Sličnu situaciju imamo i s parlamentom za kojeg su posljednji izbori održani 2006 godine.

  Suočen s pritiscima pretpostavljamo Trumpove administracije predsjednik Abbas je odlučio raspisati izbore za parlament i predsjednika Palestinske autonomije. Tu svoju odluku iz siječnja 2021 godine Abbas kojemu je 85 godina je poništio 29 travnja 2021 odgađajući izbore na neodređeno vrijeme. Ta odluka je bila kritizirana na područjima Palestinaca i u međunarodnoj zajednici navodeći da ona vodi u anarhiju.

  Ukratko govoreći razlozi za ovo raketiranje i smrti su strogo unutrašnjopolitički. Ratni sukob između Palestinaca i Izraela je nužan predsjedniku Palestine i premijeru Izraela pa je do njega i došlo. Tu je početak i kraj sve priče o ovom raketiranju.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina