Posljednji ples Trumpa

  Jedna od pitanja o američkoj demokraciji koje je uvijek mučilo takozvane amatere je bilo zašto američki predsjednici ništa ne promjene u svojoj politici pred kraj svoje političke karijere. U prijevodu zašto ništa ne promjene tokom posljednjih mjeseci koje su na vlasti, zašto ne rade kako bi se reklo „po svojoj duši”.

  Osnovna neupitna ovlast američkih predsjednika se tiče vanjske politike. Oni imaju potpunu ustavnu kontrolu po pitanju nje tako da tu ovlast ne mogu osporiti niti sudovi niti Kongres. Danas kada Donald Trump koji nije politički insijder nego outsider odbrojava posljednje mjesece svog predsjedničkog mandata imamo priliku vidjeti što može učiniti predsjednik koji radi po svojoj duši.

  Ta politika rada po vlastitoj duši je bila započela samo nekoliko dana nakon izbora koje je Trump izgubio. Ve’ 10 studenog 2020 godine ministarstvo vanjskih poslova SAD-a službeno najavljuje putovanje na kojem će ministar Michael Pompeo (na slici) posjetiti Francusku, Tursku, Gruziju, Izrael, UAE, Katar i Saudijsku Arabiju.

  Do prvog incidenta dolazi tokom putovanja u Tursku gdje Pompeo odbija susret s Erdoganom ili članovima turske vlade putujući jedino u Istanbul da bi se susreo s Bartolomeom I, najvišim svjetskim dužnosnikom pravoslavne vjere. Odbijanje susreta s predstavnicim turske vlade kao i razgovor o religioznim slobodama s patrijarhom je dovelo do žestokih protesta Ankare, koje je Trumpova administracija odlučila potpuno ignorirati. Na kraju je u svom slijepom bijesu Turska poručila SAD-u neka gleda svoja posla, neka se bavi svojim rasizmom, islambofobijom i zločinima iz mržnje i prestane kritizirati druge.

  Nakon što je Trumpova administracija razbjesnila Tursku svojom jasnom porukom na red je došao NATO savez objavom o povlačenju američkih vojnika iz Afganistana do 15 siječnja 2020 kada će Trump još uvijek biti predsjednik. Trenutačno u Afganistanu SAD ima 4.500 vojnika, a u Iraku njih 3.000. Nakon povlačenja vojnika u obje države će ih ostati po 2.500. Ta odluka iz 16.11.2020 je izazvala bijes NATO saveza tako da je generalni sekretar osudio ovaj potez upozorivši da bi se zbog ranog povlačenja vojnika ili drugim riječima nakon 20 godina mogla platiti visoka cijena. Ta odluka Trumpa je izazvala otpor i u dubokoj državi pa je u javnosti pušteni vijest da se najviši američki vojni stručnjaci protive povlačenju vojnika.

  U međuvremenu su svjetski mediji popratili događaje u Izrael gdje je Michael Pompeo postao prvi američki visoki dužnosnik koji je posjetio od Izraela okupiranu Zapadnu obalu i tamošnja izraelska naselja. Nakon toga posjeta on je otišao i na sirijski Golan koji se isto tako nalazi pod okupacijom Izraela čime je dao punu podršku Izraelu u okupaciji i aneksiji tih teritorija. Tokom posjeta Izraelu ministar Pompeo je najavio da će američko ministarstvo vanjskih poslova proglasiti antisemitskim politiku zabrane kupovanja proizvoda s područja pod izraelskom okupacijom.

  Ovim putem smo polako došli do 19 studenog kada SAD najavljuje obnovu diplomatskih odnosa s Venecuelom. Još 2010 godine kada je predsjednik Venecuele bio Hugo Chavez tadašnji američki predsjednik Barrack Obama povlači američkog ambasadora iz Venecuele. Nakon toga 2019 godine u doba navodno stabilne američke administracije Trump je bio potpuno raskinuo diplomatske odnose, da bi ih sada nakon što je izgubio izbore odlučio potpuno obnoviti slanjem veleposlanika u Caracas.

  Ovdje smo govorili samo o tome što se dogodilo u 15 dana nakon što je Donald Trump izgubio predsjedničke izbore u SAD, a nemojmo zaboraviti da će on biti predsjednik još sljedećih 60 dana !?

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 godine prije

[…] postao teritorij po Izraelskom okupacijom. Taj “okupacioni period” je završio odlukom Trumpove administracije da je i sud mogao […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina