Stanje Unije 2021

  Stanje Unije 2021 je govor koji je održala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen 15.09.2021 u Europskom parlamentu. Riječ je inače o redovnom godišnjem govoru predsjednika/ce Europske komisije.

  Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je u svom govoru pored ostalog navela:

  -Tijekom najveće zdravstvene krize u posljednjih 100 godina mi smo izabrali da idemo zajedno. Mi smo izabrali da svi dijelovi Europe dobiju isti pristup lijekovima. Tijekom najdublje gospodarske krize u desetljećima mi smo izabrali da idemo zajedno s NextGenerationEU. U najvećoj planetarnoj krizi svih vremena mi smo odlučili da idemo zajedno s European Green Deal.

  -Mi smo to napravili zajedno; Europska komisija, Europski parlament i 27 država članica. To smo napravili kao jedna Europa i možemo se s tim ponositi.

  -Danas je Europska unija jedan od svjetskih lidera. Više od 70 % odraslih u Europskoj uniji je cijepljeno. Mi smo jedini koji smo 50% proizvodnje cijepiva podjelili po svijetu u više od 130 država. Jedina smo svjetska regija koja je tako nešto postigla !?

  -Prošlu godinu smo govorili o nužnosti stvaranja Europske zdravstvene unije,a danas smo dali prijedlog osnivanja. Ona će biti od iznimne važnosti u budućnosti za borbu protiv zdravstvenih prijetnji.

  -Mi ćemo se baviti strukturalnim problemima u našem gospodarstvu: počevši od radne reforme u Španjolskoj preko mirovinske u Sloveniji pa do porezne u Austriji. Tijekom jeseni Europska komisija će pokrenuti rasprave o ekonomiji. Vrijeme je da stvorimo konsenzus prije 2023 godine

  -Predlažemo da 2022 godina bude Europska godina mladih.

  -Europska unija je prva velika svjetska ekonomija koja ima zakon protiv korištenja fosilnih goriva. Mi ćemo postaviti cijenu na zagađenje. Očistiti ćemo našu energiju pa ćemo imati pametnija vozila i čistije avione.

  -Mi moramo imati poštenu zelenu tranziciju. Zbog toga smo predložili socijalni klimatski fond

  -Nama je potrebna Europska obrambena unija.

  -Europska unija treba imati zajedničku Europsku migrantsku politiku. To se na kraju svodi na pitanje povjerenja. Riječ je o povjerenju među državama članicama i povjerenja Europljana da migracije mogu biti pod nadzorom. Na kraju imamo i povjerenje da će Europa ispuniti dužnost prema najranjivijima.

  -Od 2022 godine izvještaji o Vladavini prava u Europskoj uniji će dolaziti s specifičnim preporukama članicama. Rasprave po ovom pitanju uvijek dolaze na prvo mjesto, ali one nisu sam po sebi smisao. To bi trebalo dovesti do rezultata !?

  -Sljedeće godine Europska komisija će izaći s Media Freedom act. Braniti slobodu medija ujedno znači i braniti našu demokraciju.

  Skraćeno gledaju ovo je bio govor predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u Europskom parlamentu. Nakon što smo ga prenijeli red nam je sada ukazati da par problema i ciljeva Europske unije u daljnjem razdoblju.

  Cilj Europske komisije u budućem razdoblju je daljnja centralizacija što nikoga ne iznenađuje. Oruđe centralizacije će biti podređivanje nacionalnih zdravstvenih sustava Europskom zdravstvenom sustavu. To će biti provedeno u skladu s zahtjevima lobističkih organizacija. Drugo oruđu po pitanju centralizacije će biti izvještaji o Vladavini prava u EU.

  Više puta tijekom govora se von der Leyen pozvala na mlade koji predstavljaju budućnost Europe. Po njenim riječima govorimo o mladima koji podržavaju europske ciljeve i u tome ima istine. Ono što se ne govori bi bilo da će ti mladi koji podržavaju Europske politike počet radit i plaćat račune. Kada se to dogodi oni prestanu podržavat Europske projekte.

  Tu ćemo stati s našim komentarima govora o stanju Unije. Kao što smo popratili ovaj govor tako smo popratili i onaj prošle godine što možete ovdje pogledati.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina