Autokratizacija Hrvatske

  Plenkovićevu vladavinu je obilježilo ukidanje liberalne demokracija i autokratizacija Hrvatske. To nisu naše riječi nego zaključak Njemačke o stanju u Hrvatskoj !?

  Prije nego što započnemo o konkretnom događaju red je sjetiti se da njemačka državna medijska kuća Deutsche Welle vodi propagandnu državnih pozicija Njemačke. Ona tako podučava građane kako prepoznati fake news, da je Sirija državni neprijatelj, a tamošnji teroristi zaslužuju podršku Njemaca i puno drugih lipih stvari…

  Jučer je znači ova medijska kuća koja promovira Njemačke pozicije izašla s tekstom o demokraciji u svijetu. Tekst neupitno govori da je Hrvatska jedna od 12 država koje prestaju biti demokracije. Te države su po Deutsche Welle: Brazil, Poljska, Niger, Indonezija, Bocvana, Gvatemala, Tunis, Hrvatska, Češka,Gvajana, Mauricijus i Slovenija.

  Mi ovdje smatramo da je uvredljivo staviti u istu ligu Tunisa koji se pretvorio u neupitnu diktaturu s drugim navedenim državama. Jednostavno Tunis je predsjednička apsolutna diktatura bez parlamenta pa stoga on nije niti djelomična demokracija pa se Hrvatska ne može nalaziti u istoj skupini s njim.

  Sada kada se vraćamo u tematiku red je navesti da Deutsche Welle navodi pozicije V-dema. Ova Njemačka organizacija sve države dijeli u četri demokratske kategorije. Prvu kategoriju predstavljaju liberalne demokracije, drugu izborne demokracije, treći izborne autokracije,a četvrtu zatvorene autokracije.

  U prvoj najboljoj kategoriji se po očekivanje nalaze Njemačka, Francuska, SAD, Velika Britanija, Švedska… Hrvatska je po stanju demokracije stavljena u drugu skupinu. Tamo nam društvo čine Portugal, Namibija, Senegal, Trinidad i Tobago, Slovačka…

  Iza nas se po očekivanju nalaze Mađarska, Rusija i Turska. Mi bi rekli da konkretno po pitanju Mađarske govorimo o slijepoj mržnji prema tamošnjem sistemu, ali to je ovdje nevažno.

  Glavni razlog za nisku poziciju Hrvatske nije korupcija, nisu krađe državne imovine, nisu žetončići, nisu… Službeni razlog za nisku poziciju Hrvatske se nalazi u aroganciji Plenkovićeve vlade !?

  Hrvatska se nalazi na 46 mjestu u svijetu po demokratskom indeksu dok se po pitanju deliberative komponent nalazimo na 82 mjestu !? Riječ je o komponenti koja ukazuje na odnos vlade prema legitimnoj opoziciji, prihvaćanju kontraargumenata i prihvaćanju pluralisma. Ukratko vlade Gambije i Lesota prije prihvaćaju i uvažavaju kritike opozicije nego Plenkovićeva vlada u Hrvatskoj.

  To za nas u Hrvatskoj inače ne predstavlja neku novost, ali je zanimljivo konstantirati da je to uočila i Njemačka. Što ona želi postići s ovom kritikom proeuropske vlade Hrvatske nam realno nije jasno. Možda Njemačka na ovaj način šalje nekakvo upozorenje premijeru Plenkoviću ?

  Jedino važno nam iz svega ovog ispadne da je Hrvatska izbačena s popisa liberalnih demokracija i da se kreće u smjeru autokracije. Cijeli izvještaj o stanju demokracije ili preciznije širenju autokratizacija u svijetu možete pročitati na ovom linku.

5 8 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina