Kako prepoznati Fake news

  Kako prepoznati Fake news je pitanje koje si danas mnogi postavljaju. U skladu s tim Njemačka državna medijska kuća Deutsche Welle nas je odlučila educirati. Ona nam je odlučila pomoći tako da mi sami znamo prepoznati Fake news.

  Deutsche Welle navodi u svom educiranja čitatelja 5 principa po kojima možemo prepoznati lažne vijesti. Mi ćemo u ovom tekstu navesti tih 5 principa i primjere za njih. To neće značiti da su ti primjeri stvarne lažne vijesti nego samo da vijest zadovoljava neki od DW principa za prepoznavanje.

  Prvo DW pravilo glasi: „Lažne vijesti često koriste emocije i instinkte: Razmisli zašto ti se vijest sviđa”. Klasični primjer vijesti koje zadovoljavaju prvo pravila Njemačke državne agencije su one o ilegalnim izbjeglicama.

  Te vijesti nam govore o jadnoj djeci i jadnim ženama koje bježe od smrti ili mučenja. Praktički uvijek se takve vijesti temelje na čistim emocijama pošto onaj tko ih navodi nema nikakvih dokaza. Nema ovdje nikakve veze da li govorimo o Sirijcu koji je navodno izgubio dijete ili ženi bez dokumenata koja bježi od nasilnog muža.

  Priča o jadnom Sirijcu se dokazala neupitno lažnom dok po puno drugih pitanja ne znamo niti ćemo ikada znati istinu. Ukratko po prvom pravilu većina vijesti o migrantima u medijima je lažna pošto se temelje prije svega na emocijama.

  Drugo DW pravilo nam govori: „Da li je jasno od kuda je vijest stigla ? Provjeri originalni izvor ! Ako ga nema budi skeptičan !?”. Zanimljivo bi bilo vidjeti koliko domaćih medija s izuzetkom ovog portala dava linkove na originalni izvor. Originalni izvor za ovaj tekst možete pogledati na sljedećem linku.

  Treće pravilo postavlja pitanje: Da li je osoba/portal koji prenosi informacije vjerodostojan ? To bi trebalo bolje ispitati !? Na ovom pitanju stvarni odgovor mogu dati samo čitatelji i u Hrvatskoj faktograf !?

  Ako gledamo puno šire onda dolazimo do problema. Nalazimo se u problemu pošto u teoriji najvjerodostojniji portali i novine imaju probleme s istinom.

  Uzmimo na primjer The New York Times i laži napisane u projekt 1619 ili laži koje su američki mediji pisali o sinu Bidena. Niti u Europi stanje nije puno bolje. Najbolji dokaz za to nam je Der Spiegel i lažne vijesti koje je po vlastitom priznanju on pisao u razdoblju 2016-18. Po DW definiciji to su portali koji šire lažne vijesti, ali između teorije i prakse postoji velika razlika.

  Četvrto pravilo nam govori: „Senzacionalne riječi i gramatičke greške bi trebale pobuditi sumnju kod čitatelja !?”. Taj dio nećemo komentirati zbog naših gramatičkih grešaka.

  Posljednje peto pravilo nam govori da trebamo tražiti više informacija o tematici. S tim se mi potpuno slažemo.

  Sve u svemu to su pravila koje je Deutsche Welle naveo za otkrivanje lažnih vijesti. Kada se maknemo od tih pravila i pročitamo svoj tekst otkriti ćemo da je on namjenjen prije svega nacionalistima/domoljubima. Tako portal navodi primjere širenja lažnih vijesti protiv predsjednice stranke Zelenih u Njemačkoj i lažnih vijesti u korist nacionalistički nastrojenog predsjednika Brazila.

  To inače jako puno govori o političkim pozicijama Njemačke državne medijske kuće Deutsche Welle i koliko joj možemo vjerovati.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] kuća Deutsche Welle vodi propagandnu državnih pozicija Njemačke. Ona tako podučava građane kako prepoznati fake news, da je Sirija državni neprijatelj, a tamošnji teroristi zaslužuju podršku Njemaca i puno drugih […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina