Zakon o radu

  Zakon o radu po kojem mi svi u Hrvatskoj radimo će ove godine biti izmjenjen protivno interesima radnika. To bi bio najkraći dio priče. Duži govori kako su neki dijelovi našeg zakona u skladu s radnim pravima iz 1921, a ne današnjice !? Taj dio zakona neće biti izmjenjen !!

  Javna rasprava o izmjena Zakon o radu je pokrenuta suludim izjavama vlade još u veljači 2021. Jedna od tih suludih izjava je bila: „Fleksibilizacija otpuštanja radnika na neodređeno omogućuje veću fluktuaciju na tržištu rada, što u konačnici dovodi i do većeg zapošljavanja i produktivnosti”. Drugim riječima cilj Plenkovićeve vlade je smanjiti prava stalno zaposlenih radnika u slučajevima kada im poslodavac uvali otkaz.

  Po sadašnjem Zakonu o radu radnik koji radi kod istog poslodavca manje od jedne godina ima pravo na 2 tjedna otkaznog roka. Ako je radio duže od godine dana ima pravo mjesec dana otkaznog roka. U slučaju ako je radio više od 2 godine zaslužio je mjesec dana i dva tjedna otkaznog roka,a 2 mjeseca ako je radio više od 5 godina. Poslije toga dolaze oni koji koji su radili više od 10 godina kod istog poslodavca pa stoga imaju 2 mjeseca i 2 tjedna otkaznog roka. Visina otpremnine po sadašnjem Zakonu o radu iznosi trećinu prosječne mjesečne plaće kod poslodavca puta broj godina koje je proveo kod njega.

  Drugim riječima radnik koji je kod istog poslodavca radio na primjer 10 godina ima pravo 75 dana otkaznog roka i otpremninu u visini 3 mjesečne plaće. Ako pitate poslodavce ta prava su tako visoka da bi ima uništavaju posao. S takvim poslodavcima se vlada očito slaže.

  Sindikati su u veljači bili osudili ovu izjavu vlade pošto je ona došla iz vedra neba, bez ikakvih sindikalnih pregovora ili ičega drugoga, ali tko zna možda će sada promjeniti mišljenje. Razlog za tu promjenu mišljenja bi trebala biti najava uvođenja sindikalnog poreza kojeg bi trebali plaćati baš svi radnici bez obzira na to da li su članovi sindikata ili ne !? Samo budućnost će pokazati da li će to biti dovoljno Plenkoviću za kupiti sindikate !?

  Iako je iz perspektive javnosti ova izmjena Zakona o radu neočekivana iz perspektive vlade i Europske unije ona to nije. Da li je Europska unija zatražila lakše davanje otkaza ili je naša vlada samostalno došla na ovu ideju je sada potpuno nevažno. Važno bi bilo naglasiti da je Hrvatska 29 travnja 2021 godine najavila Europskoj uniji fleksibilizaciju radnog zakonodavstva u zamjenu za novac iz Europskih fondova. Tako nešto je izgleda učinila i Grčka tako da je riječ na Europskom nivou, ali to je već druga priča.

  U skladu s ovim izmjenama Zakona o radu red nam je ovdje navesti kako izmjene Zakona o trgovini kojim se namjerava zabraniti rad trgovina nedjeljom predstavljaju bacanje praha u oči. Dok pričamo o zabrani trgovinama da rade nedjeljom nitko ne priča o izmjenama Zakona o radu.

  Zakon o radu u Hrvatskoj se inače stvarno treba izmjeniti, ali tako da ga se usuglasi s europskim radnim zakonodavstvom. Ova nova muljaže vlade, ovaj novi Zakon o radu bi trebao stupiti na snagu 2022 godine i to je u određenom smislu važna godina. 1923 godine Italija je donijela Zakon o radu po kojemu su prekovremeni sati plaćeni 10 % više nego obični sati. U Hrvatskoj se druge strane ako poslodavac plati prekovremene 1 lipu više od normalnih sati on je ispunio zakonsku obvezu.

  Znači po Zakonu o radu Republike Hrvatske koji stupa na snagu 2022 godine radnik će imati niža financijska prava nego što je imao talijanski radnik po tamošnjem Zakonu o radu 1923 godine.

  U skladu s tim premijeru Plenkoviću i njegovoj vladi možemo postaviti samo jedno pitanje:

  Zar Vas nije sram ?

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina