Vozila u Hrvatskoj

  U pravom smislu te riječi zapadna automobilska industrija štuca. To štucanje zbog povećanja cijena je očito i kod nas kada gledamo statistiku vozila u Hrvatskoj.

  Kada govorimo o korištenju vozila u Hrvatskoj mi moramo znati da nismo otok nego se nalazimo u Europskoj uniji. Iz tog razloga mi moramo naše podatke promatrati iz perspektive našeg kontinenta.

  Po službenim podacima našeg državnog ureda za statistiku broj registriranih vozila u Hrvatskoj se nalazi u konstantnom rastu. 2017 godine po našim cestama je vozilo 1 596 087 automobila registriranih u Hrvatskoj. Četri godine kasnije taj broj je iznosio 1 795 465. U postotcima govorimo o povećanju od 12.5 %.

  To povećanje inače nema nikakve veze s novim vozilimo nego do njega dolazi prije svega zbog polovnih. Kao službeni razlog za kolaps prodaje novih automobila se prije svega navodi korona, ali to nije istina. Pravi razlog za to je povećanje cijena novih automobila za 20, 30 i više tisuća kuna u samo 3 godine.    U skladu s tim niti Hrvati niti veliki broj drugih Europljana nema novca za nove automobile pa kupuju polovne !?

  Sada kada pogledamo domaću situaciju iz malo šire europske perspektive otkriti ćemo kako stojimo u Europi. Gledajući iz te perspektive mi spadamo u 26 od 27 država u kojima konstantno raste broj registriranih automobila. Tome trebamo dodati da naš broj registriranih automobila raste po stopama većim od zasićenih država zapadne Europe i dijela istočne. Među države istočne Europe od kojih smo bolji po stopama rasta spadaju Litva, Latvija, Slovačka dok nas s druge strane dere Rumunjska.

  Kada gledamo podatke o kamionima otkrivamo da je u korona godini u puno država došlo do njihovog smanjivanja. Te države su bila Belgija, Češka, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Mađarska, Latvija i Slovačka. S druge strane Hrvatska je zabilježila zdrav rast registriranih kamiona od 2.3 %.

  Ono u čemu smo 2020 godini bili najgori u Europi je broj registriranih autobusa. Te godine su u Hrvatskoj bila registrirana samo 4827 autobusa. Riječ je u postotcima o padu od 21 % u odnosu na 2019 godinu. Ono što ispadne puno gore je da smo 2020 imali 800 manje registriranih autobusa u odnosu na 2016 godinu. Jednostavno živa jeza !?

  Za kraj ćemo još samo komentirati službene podatke Europske unije o broju registriranih vozila. Hrvatska je 2021 godina u svrhu europske statistike bila podijeljena na jadransku i kontinentalnu regiju. U jadranskoj regiji smo imali 466 automobila na tisuću stanovnika što je malo više od Katalonije i puno više od francuske središnje regije. S druge strane smo u ovoj regiji imali malo manje automobila od zapadne Slovenije, Leipziga i Zuricha.

  U osnovi podaci za Jadransku regiju Hrvatske su OK pošto su razumno bliski onima za prosjek Europske unije (530 na 1000). Ono što nam nije jasno zašto državni zavod za statistiku nije dao podatke za kontinentalnu Hrvatsku ili zašto ih je Europska unija odbila. Sigurno iza toga postoji zanimljiva priča, ali…

  Ukratko broj registriranih vozila, pa makar to bila i polovna u Hrvatskoj raste zajedno s brojem registriranih kamiona. Ono što ispadne zabrinjavajuće je kolaps registriranih autobusa u doba kada naš željeznički sustav ne funkcionira. Iz toga se postavlja pitanje da li je kod nas stvoren monopol ili se pojavio kartel pa mu stoga nije potrebna tržišna utakmica. Tko zna možda je riječ o nekoj trećoj stvari, ali ovo naše pitanje je umjesno postaviti !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] kojima se realno gledajući onemogućava običnim građanima kupovina novih automobila. U protekle 3 godine cijene novih automobila su porasle za 20-30 i više tisuća kuna. Kao razlog za to se navode poremećaji izazvani koronom i ruskom invazijom Ukrajine, ali to dobrim […]

gate io
5 mjeseci prije

I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina