Tajvan

  Putovanje Nancy Pelosi na otok Tajvan je po očekivanju izazvalo reakcije Narodne Republike Kine. Mi govorimo o otoku pošto Pelosi nije putovala u državu Tajvan koja ne postoji.

  Naša priča o otoku Tajvanu počinje prije 400 godina. Tada su na njemu živjeli jedino domoroci koji su u stvarnosti potomci seobe naroda iz jugoistočne Kine. Riječ je o grupi naroda koju zovemo Polinežani.

  Oni su možemo to slobodno reći još živjeli u kamenom dobu kada na otoku 1624 godine  Nizozemci grade par svojih utvrđenih gradova. Novostvorena nizozemska kolonija je trebala radnu snagu pa je počela uvoziti Kineze kako bi oni radili na poljima šećerne trske i riže.

  Kolaps Ming dinastije polovicom 17 stoljeća je kao nuspojavu imao kinesku invaziju Nizozemskog Tajvana koju su poduzeli u teoriji lojalističke snage. Riječ je bila o invaziji 25 tisuća u teoriji kineskih vojnika koji pobjeđuju Nizozemce i osvajaju otok 1662 godine. Tim osvajanjem dolazi do ubrzanog kineskog naseljavanje Tajvan koje će se provoditi u više valova. Na kraju će lokalno stanovništvo spasti na samo 3 % ukupnog stanovništva otoka.

  Tajvan će od kraja 17 stoljeća pa do japanske pobjede u kinesko-japanskom ratu 1895 godine biti dio Kineskog carstva. Nakon kratkotrajne Formoza republike otok postaje dio Japanskog carstva do njegove kapitulacije u Drugom svjetskom ratu. Tada de facto, ali ne de jure Tajvan postaje dio Kine.

  Govorimo de facto dio Kine pošto je ona preuzela kontrolu nad otokom Tajvanom 1945 godine. Kada govorimo o tadašnjoj Kini mi govorimo o Republici Kini kojom vlada Čang Kaj Šek. Riječ je bila o ekstremno koruptivnom režimu ekstremno nesposobnog vojnog diktatora. Rezultat toga su bila bezbrojna dezertiranja vojnika i stanovnika na stranu komunista.

  Do kolapsa ovog koruptivnog režima dolazi u građanskom ratu nakon što Čang Kaj Šek naređuje napad na komunističku Narodnu armiju 20.07.1946 godine. Taj rat koji on započinje završava pobjedom komunista koji 01.10.1949 proglašavaju Narodnu Republiku Kinu.

  Bježeći pred Narodnom armijom Kine oko milijun lojalista Republike Kine odlaze na Tajvan koji postaje jedini teritorij pod njenom kontrolom. Tijekom građanskog rata 50 tisuća američkih vojnika nije bilo u stanju zaštiti režim Čang Kaj Šeka, ali sada on biva siguran. On biva siguran jer se nalazio na Tajvanu pod zaštitom američke mornarice.

  Iz toga svega ispadne ono što smo na početku rekli, a to bi bilo da Tajvan nije država. Ime države koja upravlja Tajvanom je Republika Kina dok ostatkom kineskog teritorija upravlja Narodna Republika Kina. Ukratko kada naši ili zapadni mediji govore predsjednik Tajvana, parlament Tajvana, posjeta Tajvanu oni govore neistine. To su neistine je postoje samo država, predsjednik i parlament Republike Kine. Te neistine su očiti primjer Orwellovskog riječnika u modernom medijskom zapadnom svijetu.

  Ako ste primjetili mi smo ranije naveli da je Tajvan de facto postao dio Republike Kine. Rekli smo de facto zbog Mirovnog sporazuma iz San Francisca. Tim sporazumom Japan se odrekao otoka Tajvana, ali u njemu se ne navodi tko je njegov novi de jure vlasnik. To pitanje je legalistički gledano ostalo otvoreno do dan danas.

Sve u svemu država Tajvan NE postoji. Postoji samo Republika Kina, a mi nemamo nikakvo pravo njima ljepiti ikakve etikete, davati im naša imena. Za one koji ne znaju to ljepljenje etiketa predstavlja zapadni kulturni imperijalizam.

5 6 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] njihova imena: Sultanat Brunej, Narodna Republika Kina, Malezijska Federacija, Republika Filipini, Republika Kina i Socijalistička Republika […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina