Kapitulacija Japana

Kraj rata

Na današnji dan se obilježava 75 godina potpisivanja kapitulacije Japana kojom 2 rujna 1945 godine formalno završava Drugi svjetski rat.

Možemo naći stručnjake koji će vam danas reći da se Drugi svjetski rat nikada niti nije dogodio nego da je bila riječ o jednom ratu koji je trajao 31 godinu s tim da se rat vodio 10 godina, a ratno primirje je bilo dugo 21 godinu. Oni to neće reći baš tim riječima, ali na to se svodi. Zbog komunizma koji je nastao 1917,a propao 1991 godine Eric Hobsbawn je ovo doba ratova nazvao kratko 20 stoljeće.

O razlozima za završetak rata, o razlozima za kapitulaciju Japana 1945 godine se na zapadu i u samom Japanu puno pisalo. S jedne strane japanska vlada je znala da su izgubili rat, ali s druge strane ona nije mogla prihvatiti potpisivanje kapitulacije. Niti šokantna travanjska odluka SSSR-a da ne produži sporazum o nenapadanju s Japanom nije uvjerila japanske lidere da kapituliraju i sve se nastavilo kretati svojim očekivanim putem.

Nakon Postdamske deklaracije izdane 26 srpnja 1945 kojom se zatražila kapitulacija japanski ambasador u Moskvi je uspaničeno kontaktirao svoju vladu najavljujući da će Sovjetski Savez izvršiti invaziju ako Japan u najbližoj budućnosti ne kapitulira. U svom odgovoru vlada je odgovorila o nepotrebnosti panike i slanju posebnog izaslanika u Moskvu.

6 kolovoza 1945 godine SAD je bacio atomsku bombu na Hirošimu, 9 kolovoza u 04:00 sati SSSR je objavio rat Japanu, a u 11:00 sati istog dana SAD je bacio atomsku bombu na Nagasaki. Dan kasnije Japan prihvaća gubitak rata, ali ne i potpisivanje bezuvjetne kapitulacije što je odužilo rat još 5 dana do stvarne najave kapitulacije. Slično kao ranije Njemačke snage tako i sada Japanske nisu prestale pružati otpor crvenoj armiji dodatnih 5 dana pa možemo reći da su vojne operacije na kontinentu obustavljene 20 kolovoza,a japanske snage na Sahalinu su pružale otpor sve do 25 kolovoza.

Službena zapadna priča o kapitulaciji Japana nam govori da je on kapitulirao zbog atomskih bombi, ali to predstavlja najobičniju laž. Pravi razlog za kapitulaciju se našao u Sovjetskoj invaziji koja je osvojila/oslobodila Mandžuriju i otok Sahalin nakon čega je već 1 rujna trebala započeti sovjetska invazija glavnih japanskih otoka pomorskim desantom na Hokkaido kojeg brane samo 2 japanske divizije. U usporedbi s tim atomske bombe na Hiroshimu i Nagasaki su bile ništa pogotovo ako usporedimo tamošnje žrtve s brojem žrtava “tradicionalnog” bombardiranja”,

Potpisivanje kapitulacije 2 rujna 1945 godine Japan je dočekao s potpuno uništenim gradovima i infrastrukturom i pod stranom okupacijom. Patnje njegovog stanovništva će završiti tek izbijanjem sljedećeg rata. Kada 1950 godine izbija Korejski rat Japan je država koja se polako oporavlja od uništenja, ali zahvaljujući tom novom ratu on će postati ono što mi danas poznamo. Potreba za prehrambenim, industrijskim i na kraju krajeva ratnim proizvodima će dovesti do eksplozije industrijske proizvodnje Japana. Industrijska proizvodnja Japana će samo u prvoj godini Korejskog rata porasti 70 posto,a potom će ova država nastaviti svojim tehnološkim putem razvoja sve do današnjih dana.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina