Taurus

  Prije 4 dana Rusija je objavila snimak razgovora njemačkih generala o mogućnosti korištenja rakete Taurus za uništenje Krimskog mosta. Kako je Njemačka potvrdila istinitost snimke sada možemo o njoj govoriti.

  Priču o cijelom ovom incidentu trebamo započeti još 2014. godine ruskom aneksijom Krima. Ta aneksija kao i stvaranje „neovisnih” republika Donbasa je bila Putinova epska pogreška kojom prepušta Ukrajinu Zapadu. Tom aneksijom je Ukrajina dobila neupitnu proeuropsku većinu glasača što ju je dovelo na sadašnjih put.

  Sama aneksija je bila održana nakon referenduma i nitko nije osporavao da ju je većina stanovnika podržala. To što su je stanovnici stvarno podržali ne znači da su referendum i aneksija bili legalni. Oni nisu bili legalni jer su protivni ukrajinskim zakonima !?

  Zbog toga je Krim za Ukrajinu postao otvorena rana koju treba rješiti. Iz perspektive Rusije pripojeni Krim postaje otok što ona rješava gradnjom najdužeg mosta u Europi. Riječ je o mostu čije uništenje nakon ruske invazije postaje strateški cilj Ukrajine.

  U prvim mjesecima sukoba to je bio opravdani strateški cilj, ali nakon ruskog osvajanja ukrajinske obale Azovskog mora on to više nije. Bez obzira na tu promjenu Ukrajine nije promjenila strategiju pa sada njegovo uništenje postaje prije svega PR cilj.

  Zbog toga općenito Zapada navodi nevažnost ovog cilja u usporedbi s uništenjem brane ili na primjer Sjevernog toka. Ukrajina je pokušala tijekom jeseni 2022. uništiti most, ali to joj nije uspjelo pa sada želi uspjeti.

  Kako je Rusija nakon prvog pokušaja pojačala osiguranje mosta jedino rješenje za njegovo uništenje postaju rakete. Konkretno Ukrajina cilj na njemačke krstareće projektile Taurus koje lansiraju avioni.

  Riječ je o krstarećim projektili dužine 5 metara i težine 1 400 kg s dometom od 500 kilometara. Njihova „specijalnost” je iznimno niska razina letenja pa se teško otkrivaju na radaru i „pametni eksploziv” izgrađen za probijanje najmodernijih bunkera.

  Ukrajina sada već praktički godinu dana traži ove projektile od Njemačke,a ova ih odbija dati. Zahtjev za odbijanje je strah da će ih Ukrajina upotrebiti protiv ciljeva duboko u Rusiji što bi moglo imati nesagledive posljedice.

  Rasprava od slanju tih projektila Ukrajini je u veljači 2024. pokrenuta i u Njemačkom parlamentu, Bundestagu. Riječ je o zahtjevu koji biva odbijen i tu je priča trebala stati.

  U danima prije parlamentarne rasprave najviši njemački vojni dužnosnici su raspravljali o slanju tih projektila Ukrajini. Riječ je o raspravi vođenoj putem aplikacije Cisco Webex u koju su očito uspjeli ući ruski špijuni.

  Tijekom rasprave su njemački vojni zapovjednici zaključili da Ukrajinci pate od fiks ideje uništenja krimskog mosta. Drugi zaključak njemačkog vojnog sastanka jpostaje da bi bilo potrebno 10-20 Taurus projektila za uništiti most. Treći za po Ukrajinu užasan zaključak postaje da ona nema dovoljno snage za osloboditi okupirani teritorij, a čak niti zadržati ono što sada kontrolira. Tu situaciju ne bi promjenilo niti slanje 100 Taurus raketa.

  Nakon što je razgovor pušten u javnost Njemačka je bila prisiljena reagirati i okrenuti pilu naopako. Po riječima njemačkog ministra obrane „Rusija je pustila snimku u javnost kako bi nas destabilizirala”. Potom je nastavio navodeći da je pokrenuta istraga da li su generali korištenjem aplikacije Cisco Webex za videokonferenciju počinili grešku.

  Zaključak cijele priče ispadne da su ruski špijuni, hakeri izvršili jako dobar posao i da Cisco sada ima veliku glavobolju. Tu bi priča o hvatanju njemačkih generala s spuštenim gaćama trebala završiti.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
temp mail
1 mjesec prije

This is a nice blog as well. Your webpage loads quite quickly. Which hosting service are you using? I would like your affiliate link. My webpage should load just as rapidly.

mario
mario
1 mjesec prije

Nije li Amerika organizirala referendum na Kosovu iako po ustavu Srbije to nije dopušteno?Tada je Putin upozorio na pogrešan model rješenja ali to je demokracija odgovolira je Amerka.Da,Srbija je promijenila ustav ali djelujemo demokratski ako se već time dičimo.Krim je bio Ruski teritorij do ga Nikita Hruščov nije poklonio Ukrajini .

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina