Talijanski lokalni izbori

  Talijanski lokalni izbori su bili održani 3 i 4 listopada 2021. Ako gledamo odnos ljevice i desnice u Italiji može reći tresla su se brda, a rodio se miš.

  Povijest se ponavlja prvo kao tragedija, a potom kao farsa. Na zahtjev Angele Merkel i Europske komisije 2011 godine je u Italiji bio srušen premijer Berlusconi. Na njegovo mjesto biva instaliran bivši europski povjerenik i predsjednik Trilaterale Mario Monti.

Početkom ove godine je u Italiji bila srušena Conte vlada. Prljavi posao u njenom rušenju je obavio arogantni Matteo Renzi. Da li je ovaj bivši predsjednik vlade i Socijalističke stranke to obavio u nečije ime otkriti ćemo u budućnosti.

  Nakon pada vlade za njenog novog premijera je instaliran bivši predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi. Njega su u parlamentu podržale sve stranke od ljevice preko liberala do desnice s izuzetkom Fratelli d’Italia. Razlog za ovu opću podršku se nalazio u podjeli kolača, u podjeli europskog korona i drugog novca.

  Ukratko riječ je bila o Salvinijevoj izdaji vlastitih birača dio kojih se okrenuo prema stranci Fratelli d’Italia. Kako postoji predizborni dogovor između Lega, Fratelli d’Italia i Forze Italia po kojemu ona stranka koja dobije najviše glasova dava premijera mi smo ovdje govorili da će to biti Giorgia Melloni.

  Talijanski lokalni izbori koji su se održali početkom listopada su potvrdili naše projekcije čime započinje noćna mora Salvinija. Tu njegovu noćnu moru predstavlja osnovno pitanje da li će on i dalje biti šef stranke ?

  Razlog za ovaj upitnik nalazimo u izbornim rezultatima. Do ovih izbora Lega je bila glavna desna stranka na sjeveru Italije. Sada se situacija počela mijenjati. Na ovim izborima u Trstu Fratelli d’Italia (FDI) osvaja 15.5 % glasova, a Lega 10.3 %. FDI je isto tako bolji u Torinu s 10.5 % naprema 9.%, Bologni 12.6 naprema 7.7 % i Ravenni s 8.9 % naprema 8.4 %.

  Od svih važnijih centara Lega je održala prednost nad FDI možemo reći samo u Milanu. Tamo je ona osvojila 10.7 % dok FDI osvaja 9.8 %.

  Dok je tako stranka Fratelli d’Italia stigla Legu na sjeveru Italije u centru i na jugu ju je ponizila. To najbolje pokazuje rezultat u Rimu gdje ona osvaja 17.4 % glasova, a Lega samo 5.9 %.

  Ovi realno gledajući niski postoci osvojenih glasova u određenom smislu ne predstavljaju stvarnu situaciju ovih izbora. Na njima su sudjelovale velike izborne koalicije tako da na primjer kandidat FDI pobjeđuje u prvom krugu izbora za gradonačelnika Rima. On je osvojio 30.14 % glasova (slika),a podržalo ga je 6 stranaka od kojih je svaka dobila svoje glasove.

  Politički gledajući odnos ljevice i desnice se u Italiji minimalno promjenio. U prvom krugu niti jedna koalicija nije uspjela osvojiti „protivnički” grad,a u drugom može doći do u najboljem slučaju minimalnih promjena.

  Do jedine značajne promjene dolazi u regiji Lazio. Tamo je kolaps Pokreta 5 zvjezdica koji je pobjedio prije 5 godina doveo do borbe desnice i ljevice za vlast. U gradu Rimu kao što smo naveli vodi desna koalicija koja je ujedno u prvom krugu gotovo osvojila grad Latina. To je važno pošto je prije 5 godina na izborima ovo mjesto nešto veće od Rijeke osvojila ljevica.

  Ako gledamo iz perspektive regije Lazio desnica će u Italiji imati šansu osvojiti vlast 2023 godine. Jedino nam na kraju ostaje pitanje da li će Lega prihvatiti da budu slabiji partner stranci Fratelli d’Italia ?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Stranku prisutne na ovom okupljanju su bile: Fratelli D’Italia i Lega iz Italije, National Rally (Le Pen) iz Francuske, Pravo i Pravda (Poljska), Fidesz […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina