Stanje demokracije u Hrvatskoj

  Stanje demokracije u Hrvatskoj je zabilježilo zabrinjavajuće trendove tijekom druge polovice 2020 i cijele 2021 godine. To bi bila najkraća definicija koja se dobiva kada gledamo događaje u proteklom razdoblju.

  Američki Freedom House je ove godine izašao s svojim izvještajem o stanju demokracije u Hrvatskoj tijekom 2020 godine. Odmah u uvodu ovog izvještaja se govori da nije došlo do poboljšanja demokracije u Hrvatskoj.

  Potom se navodi da je vlada uništila povjerenje u institucije kada je početkom ljeta 2020 proglasila pobjedu nad korona virusom u cilju skupljanja političkih bodova. To je rezultiralo izbornom pobjedom HDZ-a, ali način kako je sve izvedeno biva više nego upitno. Rezultat svega toga biva da Hrvatska u prosincu 2020 godine ima najviše stopu korona zaraze u Europskoj uniji.

  U potpunoj suprotnosti s slikom modernog političara koju premijer Plenković pušta u javnosti je njegov stil vladanja. Njegova vladavina željeznom rukom koja je postala očita još tijekom prvih godina vladavine je dodatno ojačana 2020 godine. U ove 4 godine on je željeznom rukom eliminirao svoje političke protivnike u prvo vladi, a potom i stranci.

  Bez obzira na taj stil vladavine Plenković je glavni predstavnik takozvanog modernog HDZ-a. Ujedno on je glavni predstavnik Europske unije ili ako ništa drugo barem Europske pučke stranke u Hrvatskoj.

  Nakon parlamentarnih izbora drugi događaj koji je nama ostavio gorak okus u ustima su bili lokalni izbori. Oni su bili provedeni protivno članku 65 Venecijanske komisije, ali na to nitko u Hrvatskoj ili Europi nije reagirao.

  Venecijanska komisija se službeno inače zove „Europska demokracija kroz pravo”. Njen članak na koji se pozivamo tvrdi da je zabranjeno mijenjati izbornog zakonodavstvo tijekom posljednjih 12 mjeseci prije izbora.

  Hrvatska je bez obzira na to u prosincu 2020 izvršila promjene zakonodavstva za izbore koji se održavaju u svibnju 2021. Na to u realnosti niti jedna domaća politička stranka nije uložila sudsku tužbu što samo po sebi puno govori.

  Sada u prosincu 2021 godine izvršene su nove više nego upitne zakonodavne promjene. Govorimo o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Tim zakonom se ograničavaju ustavna prava i slobode građana u okolnostima epidemije pa je stoga trebao biti donesen dvotrećinskom većinom.

  Prije nego što se vratimo na ovu tematiku nužno nam je navesti da ovdje imamo,a možemo reći deja vu. Na proljeće 2020 godine vlada je ako ćemo se držati zakona donosila protupravne odluke u borbi s pandemijom. Te odluke su kasnije retroaktivno legalizirane što je samo po sebi protupravno.

  Sada imamo u određenom smislu sličnu situaciju po pitanju novog zakona donesenog u prosincu 2021. Osnovu problema predstavljaju pravne interpretacije da se ovaj zakon trebao donijeti na osnovu članka 17 Ustava Hrvatske. Drugim riječima za zakon je trebao glasovati 101 zastupnik Sabora. Vlada koja ne može skupiti toliko ruku je s druge strane izašla s teorijom da je za zakon protrebno samo 77 ruka u Saboru.

  Činjenica da su protiv vladine interpretacije istupili neki pravnici ukazuju na vrlo vjerojatnu pravnu nepravilnost. Sama činjenica da su stručnjaci izašli u javnost protiv premijera koji po Amerikancima vlada čeličnom rukom nam ukazuje na stvarni problem.

  Tako po našem mišljenju i citiranim izvještajima je bilo stanje demokracije u Hrvatskoj tijekom 2020 i 2021 godine.

4.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina