Plenkovic-Orban-Wilmes

Zakoni, karantena i virus

Naslušali smo se ovih dana bezbroj primjera gdje su različite članice Europske unije jedna drugoj odbile pomoći u doba izbijanja epidemije koronavirusa čime je očekivano i javno umrla europska solidarnost. Njemačka je o toj solidarnosti javno izjavila „ako ne možemo zaštiti sebe ne možemo niti pomoći drugima” tako da je naš prvi prioritet pomoći sami sebi, a tek onda ostalima.

Osim te javne propasti solidarnosti, ako ćemo vjerovati pravnim stručnjacima i Europskoj uniji došlo je do urušavanja pravnog poredka u članicama. Javno se putem medija optužuje o Mađarsku zbog „korištenja” epidemije za uspostavljanje autokratskog, diktatorskog režima. Po riječima europskog povjerenika, komesara za pravosuđe Europska unija je posebno zabrinuta zbog situacije u Mađarskoj uključujući i kaznene odredbe o širenju lažnih vijesti tijekom izvanrednog stanja. Za razliku od povjerenika Pernille Weiss članica europskog parlamenta iz Europske pučke stranke je bila puno oštrija tražeći da se Mađarskoj, a kasnije i drugima zbog donošenja „autokratskih mjera” smanji financiranje iz EU proračuna. Orbanova vlada odgovara na te kritike navodeći da su mjere koje su aktivirane vremenski ograničene, da su u skladu s ustavom i da parlament zajedno s ustavnim sudom imaju mogućnost nadzora tih mjera koje će se automatski ukinuti po završetku epidemije.

Za razliku od situacije u Mađarskoj gdje su mjere donesene od na izborima izabrane vlade pod teorijskom kontrolom ustavnog suda i parlamenta u Belgiji ničega takvog nema. Od trenutka parlamentarnih izbora održanih u Belgiji 29. svibnja 2019 pa do danas tamo nije formirana vlada što samo po sebi za njih i nije tako neobično. Bez obzira na to 15 ožujka 2020 je tamo formirano nešto slično vladi čiji jedini posao je borba protiv korona virusa. Premijerka ove koalicione „vlade” ima samo 38 od 150 članova parlamenta dok je u ime nacionalnog jedinstva za borbu protiv virusa dobio nakratko podršku većine parlamenta. Tijekom borbe protiv epidemije sadašnja belgijska vlada ima u potpunosti autokratski mandat pošto u svom radu ne odgovara parlamentu. Jedna od prvih autokratskih odluka premijerke Sophie Wilmes se ticala skupljanja telekom informacija o svim Belgijancima,a daljnji put ove ako ćemo pitati Europsku uniju demokratske, ali u stvarnosti autokratske vlade nećemo niti spominjati.

Na kraju kada govorimo o blago govoreći zakonski problematičnim odlukama vlada, da ne kažemo ovdje kršenja zakona moramo se sjetiti i Hrvatske. Sve odluke koje je bio potpisao predsjednik Stožera za civilnu zaštitu Davor Božinović,a trebao ih je potpisati ministar zdravstva Vili Beroš su po našem ustavu nevažeće. Biti će zanimljivo gledati kako se donosi novi zakon koji će retroaktivno potvrditi odluke Božinovića pošto po članku 90 stavki 5 Ustava Republike Hrvatske pojedine odredbe zakona mogu imati retroaktivno djelovanje samo iz posebno opravdanih razloga.

Kada govorimo o našoj vladi i njenoj greški realno nema potrebe pretjerano kritizirati. Riječ je o vladi koja nije znala kupiti 35 godina stare ratne avione što je vjerojatno jedinstven slučaj u svijetu. Veću zabrinutost nam treba stvoriti što izgleda da se naša vlada nalazi u općem europskom trendu vlada koje se ne znaju nositi s epidemijom na način da poštuju demokratske standarde i pravnu državu.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 godine prije

[…] kao što je po zakonu trebao Beroš. Činjenica da se kasnije raspravljalo o zakonu koji je trebao retroaktivno ozakoniti te odluke baš ne mijenja na činjenici da su one bile protuzakonite i da će Hrvatska zbog njih izgubiti sve […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina