Venecuelansko zlato

  Venecuelansko zlato je ukrala, zaplijenila Velika Britanija još 2019 godine navodeći da ovom državom ne vlada legitimni predsjednik. Tu krađu je pred Božićem potvrdio i britanski Vrhovni sud.

  Priču u neokomunističkoj Venecueli započinjemo još 2012 godine. Tada je umirući Hugo Chavez za svog nasljednika postavio Nicolasa Madura kako bi spriječio stupanje na vlast kontroverznog Cabella.

   Kada vremenski gledamo Maduro spada u drugu kategoriju Chavezovih dužnosnika. U prvoj kategoriju su oni koji sudjelovali u pokušaja puča 1992, a vremenski u drugoj su oni koji su podržavali Chaveza na prvim predsjedničkim izborima 1998.

   Kao proglašeni nasljednika Chaveza Maduro 2013 godine na poštenim izborima biva jedva izabran za predsjednika. Tada je bio osvojio samo 1.8 % više glasova od kandidata opozicije što je ukazivalo da Venecuelanci ne vjeruju u njegove sposobnosti.

  Ubrzo se dokazalo da je to nepovjerenje bilo potpuno opravdano. On je uspio ono što nitko nije vjerovao da je moguće. On je uspio bankrotirati državu za koju se može reći da ima više nafte nego vode. Gledajući podatke za posljednje 4 godine možemo konstatirati da su se u Venecueli cijene povećale sveukupno za više od 56 milijardi posto !?

  Ta inflacija predstavlja neupitni „uspjeh” Madura pošto je on naslijedio od Chaveza godišnju inflaciju nižu od 30 posto. Osnovni smisao Madurove borbe protiv inflacije je brisanje nula na novčanicama. U skladu s tim Venecuela 2018 godine briše 5 nula s svojih novčanica, a potom 2021 njih novih 6.

  Rezultat svega toga je da danas 76 % građana Venecuele živi u ekstremnom siromaštvu. Kritičari ovog podatka će tvrditi da je riječ o američkoj propagandi, ali sigurno nitko neće osporiti užasno stanje tamošnje ekonomije.

  Nespobnost Madura je vrlo brzo postala očita svima. U skladu s tim on dvije godine nakon što je izabran za predsjednik doživljava izborni debakl na parlamentarnim izborima. Opozicijske stranke su tada osvojile 109 od 167 mjesta u parlamentu.

  Reagirajući na izbornu katastrofu Maduro odlučuje potpuno zaobići parlament. Za početak je naredio odlazećem parlamentu da napuni Vrhovni sud svojim pristašama što mu je omogućilo drugi potez. Taj drugi potez je bilo formiranje drugog parlamenta čime je ovaj prvi kojeg kontrolira opozicija proglasio nevažnim.

  Istovremeno u realno gledajući jedinom legitimnom parlamentu opozicione stranke su se dogovorile da će svake godine neka od njih dati predsjednika parlamenta. Po tom ključu predsjednika parlamenta Venecuele je 04 siječnja 2019 postao Juan Guaido. Ubrzo potom od opozicije kontrolirani parlament je Madura proglasio uzurpatorom i Guaida novim predsjednikom.

  Ubrzo je 56 pretežito zapadnih ili prozapadnih država priznalo Guaida za predsjednika Venecuele. Njega je te 2019 godine priznala Europska unija, ali godinu dana kasnije ona će povući svoje priznanje. Bez obzira na to Velika Britanija i SAD su nastavili priznavati Guaida iako je njegov parlamentarni i „predsjednički” mandat istekao 2020.

  Razlog za britansko ne priznavanje predsjednika, diktatora Madura se sigurno nalazi u zlatu. Tijekom možemo to tako reći Chavezovog razdoblja vladavine Venecuela je na čuvanje u Velikoj Britaniji ostavila veliku količinu zlata.

  Sada bankrotirana Venecuela treba svaki cent novca za vraćanje dugova i kupovinu potrepština. Još 2019 godine Velika Britanija je zaplijenila zlato Venecuele i od tada ga drži u svojim rukama navodeći da Maduro nema pravo na njega.

  To je rezultiralo pravnom bitkom na britanskim sudovima koja je dodatno dobila na žestini nakon presude nižeg suda. Taj sud je bio presudio da britanska vlada postupa licemjerno. S jedne strane ona ne priznaje predsjednika Madura, a s druge strane održava veleposlanika u Caracasu kod Madura.

  Na kraju Vrhovni sud Velike Britanije je 20 prosinca 2021 godine presudio da Maduro nema pravo na zlato. Tu odluku je sud utemeljio na principu da se on po ovom pitanju treba držati odluka britanske vlade.

  Sve u svemu gotovo 2 milijarde dolara vrijedno zlato i dalje ostaje u Velikoj Britaniji pošto vlada Venecuele na njega „nema pravo”. Pitanje svih pitanja bi bilo koja će vlada biti toliko blesava da nakon ove presude čuva svoje zlato u Velikoj Britaniji ?

  Ako gledamo šira pitanja zanimljivo nam je primjetiti kako su dvije posljednje komunističke država, Kuba i Venecuela u istim gospodarskim problemima.

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina