Pametni kum

  Pametni kum je nadimak Semjona Mogileviča vrhovnog šefa ruske mafije. U određenom smislu on je pravi pobjednik procesa ukidanja Sovjetskog saveza.

  Semjon Mogilevič se rodio 1946 u Ukrajini koju je tada zahvatila glad. Tijekom mladosti on je bio hrvač koji je ubrzo počeo koristiti svoju urođenu inteligenciju za zaradu. Kada je imao 29 godina on završava u sovjetskom zatvoru zbog trgovine devizama na crnom tržištu. Zbog tog zločina vrlo poznatog i u Jugoslaviji on će odslužiti 5 i pol godina robije.

  Po izlasku iz zatvora Semjon upoznaje drugog sovjetskog mafijaša koji uviđa njegove poslovne sposobnosti što rezultira sklapanjem partnerstva. Pametni kum ubrzo postaje poznat po tome da može baš sve može prošvercati preko granice. Nema veze da li govorimo o oružju, sovjetskim Židovima, djevojkama, nuklearnom matirjalu…

  Ta sposobnost je ukazala na njegovu važnost, a na poziciju vrhovnog kuma će ga gurnuti njegova specijalnost. Semjonova specijalnost je bila organiziranje prenošenja novca preko državnih granica.

  Još u doba vladavine Gorbačova, u doba komunizma pametni don je skužio koje gospodarske promjene donosi liberalni kapitalizam. U skladu s tim još 1990 godine Semjona Mogilevič organizira svoje poslovanje u britanskim kanalskim otocima (slika). Riječ je inače o poreznoj oazi koja mu je je pomogla u neograničenom prebacivanju novca s sovjetskih prostora u zapadnu ekonomiju.

  Tadašnjim, a i sadašnjim britanskim političarima nije bilo važno kako je taj novac zarađen i tko stoji iza njega. Njima je jedino bilo važno da milijarde i milijarde dolara neprekidno ulaze u njihovu ekonomiju. To je Semjon Mogilevič skužio još u doba SSSR-a zbog čega je postao neslužbeni bankar sovjetske i postsovjetske mafije.

  Već 1994 godine sigurnosne službe Italije, Njemačke, Rusije, Velike Britanije i SAD su proglasile Semjona Sevu Mogileviča jednim od 4 najvažnija postsovjetska šefa mafije. Od tada do danas se njegova moć samo nastavila povećavati.

  Britanska istraga iz ovog razdoblje zaključuje da je Mogilevič jedan od najmoćnijih svjetskih kriminalaca. Bez obzira na to Velika Britanija nije osudila niti njega niti kompanije u njegovom vlasništvu. Namjesto toga britanski ministar unutrašnjih poslova je poslao dopis šefu ruske mafije u kojem ga obavještava da je nepoželjan na britanskom teritoriju !?

  Tijekom devedesetih godina on živi u istočnoj Europi i istovremeno održava kontakt s zapadnim i istočnim sigurnosnim službama. Iako ga je Njemačka proglasila jednim od najvažnijih šefova mafije on tamo uživa imunitet dok istovremeno održava sastanak s FBI-om koji ga želi uhititi.

  U svibnju 1995 godine njegovi protivnici su bili organizirali atentat koji im se obio o glavu. Na kraju je svih njih uhitila Češka policija dok je Semjon to sve promatrao iz kafića.

  Situacija se po ovog šefa mafije nije drastično promjenila niti kasnije pošto je njegova moć samo rasla. Stabilni izvor bogatih prihoda mu posljednjih 20 godina predstavljaju poslovi vezani s prodajom nafte i plina dok se istovremeno trajno skrasio u Rusiji.

  Ti pritisci, povici zapadneuropskih članica protiv pametnog dona su inače bili užasno licemjerniji. Formalno gledajući oni su ga htjeli uhititi dok su istovremeno tražili da investira svoj novac kod njih. Formalno Francuska je kao i Velika Britanija zabranila Semjonu Mogileviču ulazak na svoj teritorij iako je neformalno bila oduševljena njegovim posjetima i tamo vođenim sastancima.

  Što još drugo reći o vrhovnom šefu euroazijske mafije osim da je njegov odvjetnik u SAD-u William Sessions bivši šef FBI-ja !?

  Ovo je bila priča o tome kako je Semjon Mogilevič organizirao svoje poslove i postao vrhovni šef mafije na području bivšeg SSSR-a. To je priča o njegovom osobnom uspjehu i organizacijskim sposobnostima, ali tu ne smijemo ništa idealizirati. S tim želimo konstatirati da je on šef mafije koji je navodno vršio ubojstva kao i druge osobe na sličnim pozicijama. Jednostavno ovo je bio kratak analitički tekst o čovjeku koji je jedan od pobjednika nakon propasti Sovjetskog saveza.

  Za pisanje teksta smo koristili knjigu Kleptopia i FBI dosje o Mogileviču iz 1998 godine !?

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] su masivno pljačkali Rusiju i novac slali u Europu i SAD. Nema nikakve veze da li ovdje govorimo o ruskom vrhovnom šefu mafije ili Hodorovskom. Putin je postao popularan u Rusiji zbog slamanja njihove gospodarske i političke […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina