Sretno djetinjstvo

  Svakodnevno smo bombardirani lošim vijestima i pričama o našoj korupciji, našem lopovluku o tome kako god nas ništa ne valja. Te vijesti stvaraju negativne psihoze o čemu ćemo više sutra, danas je vrijeme za pozitivnu vijest o stanju u Hrvatskoj.

  Najveće blago svake obitelji, svakog društva, svake države su neupitno djeca koja predstavljaju našu budućnost. Naš odnos prema djeci je nešto najvažnije u našem životu i istovremeno državi, a prije kratkog vremena Hrvatska je javno pohvaljena u svijetu po svom odnosu prema djeci.

  Po službenim podacima Ujedinjenih Naroda ili preciznije UNICEF-a naša djeca su po svojim sposobnostima, psihičkom i fizičkom stanju na jedanaestom mjestu u svijetu. Ispred smo Njemačke, Austrije, Italije, a da Veliku Britaniju, Kanadu i SAD niti ne spominjemo jer se oni nalaze po stanju svoje djece tek u trećoj svjetskoj ligi dok smo mi u prvoj.

  Kada gledamo po kategorijama naša djeca se nalaze na 10 mjestu u svijetu po svom psihičkom stanju i po svojim društvenim i školskim sposobnostima dok su na 25 mjestu po fizičkom stanju (debljina). Sigurno je važno gledati kako su stručnjaci ocijenili dobrobit djece u Hrvatskoj, ali isto tako je važno kako djeca gledaju na sebe. Da li su i koliko ona zadovoljna svojim životom ? Ako gledamo iz te perspektive naša djeca više nisu 11 u svijetu nego se nalaze na 4 mjestu odmah iza Nizozemske, Meksika i Finske. Francuska se ovdje nalazi na 9 mjestu, Njemačka na 21,a SAD i Veliku Britaniju je stvarno bolje ne spominjati.

  Sličnu situaciju imamo kada govorimo o društvenosti naše djece, što je u određenom smislu povezano s tim koliko se ona sigurno osjećaju. 82 % naših tinejdžera nam govori da lako sklapaju prijateljstva. Po tome se nalazimo čak na 3 mjestu u svijetu odmah iz Rumunjske i Norveške dok su u teoriji nama društveno slični tinejdžeri iz Slovenije tek na 12 mjestu.

  Ako ćemo vjerovati ovoj statistici taj naš uspjeh u odgoju djece i u njenom zadovoljstvu se nije dogodio zahvaljujući odlukama vlada nego baš nasuprot njima. Kada gledamo odnos prema djeci putem naših socijalnih i društvenih politika mi više nismo u prvoj, nego u posljednjoj trećoj kategoriji država. Gori smo čak i od SAD-a što više nego dovoljno govori. Da nas ne izvlači odnos zdravstvenog sustava prema djeci bili bi među najgorima na svijetu. Jednostavno kada promatramo djecu iz perspektive naše gospodarske politike mi se nalazimo u skupini s Latvijom, Čileom i Turskom što bi nam trebalo baš sve reći.

  Naša djeca znači bez obzira na negativne državne politike imaju jedno od najsigurnijih, najspokojnijih djetinjstva u svijetu. To smo mi sami postigli i time se trebamo svi skupa ponositi.

  Izvještaj UNICEF-a o zadovoljstvu djece u svijetu koji je korišten pri pisanju ovog teksta možete pogledati na sljedećem linku.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
11 mjeseci prije

[…]     Na kraju ako stvarno želimo biti sretni trebamo se okrenuti tradicionalnim receptima za sreću koje su koristili i naši preci. Ti recepti koji neupitno povećavaju ljudsku sreću su obitelj, prijatelji, vjera i posao. Ovi recepti koji su vrijedili prije 50, 100 pa i tisuću godinu vrijede i danas što ne smijemo nikada zaboraviti. Ako ih budemo koristili biti ćemo zadovoljni kao i naša djeca koja spadaju u najsretniju djecu na svijetu.  […]

trackback
11 mjeseci prije

[…] Sretno djetinjstvo […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina