Poslovna klima

  American Chamber of Commerce u Hrvatskoj je izašao s svojim redovnim godišnjim izvještajom. U njemu se navodi kakva je poslovna klima kod nas pa ga stoga i navodimo.

  Ovogodišnji izvještaj nije u domaćim medijima dobio odgovarajući publicitet jer iz perspektive naših neoliberalnih medija on nije dovoljno kritičan. Dok naši mediji vole govoriti o visokim porezima, neefikasnoj državi i gotovo katastrofičnom stanju Amcham navodi drugačiju priču. Kako se ovu organizaciju ne može kritizirati onda ju se treba ignorirati.

  Mi s druge strane smatramo da je ovaj izvještaj važan za Hrvatsku jer ga nisu pisali niti novinari niti političari. On predstavlja razmišljanje američkih poduzetnika u Hrvatskoj pa stoga sada navodimo njegove najvažnije zaključke.

  Prvo iznenađenje nam predstavlja odgovor na prvo pitanje koje je Amcham postavio menadžerima 162 korporacije u Hrvatskoj. To pitanje je bilo da li se poslovna klima u Hrvatskoj popravila ili pogoršala u 2022 godine ? 67.28 % ispitanika je navelo da se ona poboljšala.

  Treće pitanje je glasilo „Kakvo je Vaše poslovno iskustvo u Hrvatskoj ?”. Na njega je 48.05 % menadžera odgovorilo dobro, a 39.61 % prosječno !?

  Sljedeće pitanje je bilo da li se poslovna klima u Hrvatskoj tijekom proteklih 5 godina pobošljala ili pokvarila ? 53.06 % je izjavilo da se poboljšala, a 39.46 % da je ostala nepromjenjena.

  Peto pitanje je glasilo „što je imalo najveći negativni efekat na Vaše poslovanje u posljednjih 5 godina ?”. Na prvom mjestu se našao odgovor količina i kvaliteta radne snage. Njega je izabralo 62 % korporacija, dok je njih 46 % izabralo cijena radne snage, 31 % kvaliteta zakona,… Riječ je o pitanju na koje su korporacije mogle dati veći broj odgovora.

  Nakon ovog pitanja je stiglo ono o tome što je imalo najveći pozitivni efekat na Vaše poslovanje u posljednjih 5 godina ? Prvu poziciju su ovdje djelila dva odgovora. To su bili poboljšanje uvjeta financiranja i potražnja za robom i uslugama. Oba odgovora su dobila 31 % glasova dok je povećana mogućnost trgovanja dobila 29 %.

  Potom navodimo pitanje kako je sudstvo utjecalo na Vaše poslovanje u posljednjih 5 godina ? 52.11 % je reklo da je imalo neutralni efekat, 25.35 % da je imalo negativni efekat, a 13.38 % iznimno negativni efekat.

  Sada ćemo još navesti jedno pitanje i odgovore na njega čime s završavamo s njima. To pitanje je bilo koja su 3 najveća poslovna problema u Hrvatskoj kada ju uspoređujemo s regijom ? 59 % je izjavilo da im najveći problem predstavlja maleno tržište i malena kupovna moć stanovnika. Potom je njih 33 % izjavilo da imamo sporu administraciju u odnosu prema susjedima,a sve ćemo dovršiti s 32 % koji navode dostupnost i kvalitetu radne snage. Kao i u jednom od ranijih pitanja korporacije su imale mogućnost dati više odgovora.

  Iz svega navedenog nam ispadne da najveći poslovni problem predstavlja nedostatak i kvaliteta radne snage. To je odgovor koji se javlja ponovno i ponovno u ispitivanju korporacija o poslovanju u Hrvatskoj. Nakon toga ćemo još samo navesti da se poslovna klima u Hrvatskoj tijekom proteklih pet godina poboljšala što je za pohvaliti.

  Ovaj Amcham izvještaj predstavlja jednu od dobrih vijesti po pitanju Hrvatske koji se prerijetko spominju. Drugi primjer takve vijest je ona o našoj djeci, ali niti ona se nije probila na prve stranice medija !?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina