Cijena sankcija

  Prije 13 mjeseci smo govorili da koliko je Rusiju koštala invazija Ukrajine, a sada ćemo govoriti koliko Europsku uniju koštaju sankcije. U oba slučaja smo koristili službene, državne podatke.

  Kratko prije početka ruske invazije Ukrajine njena središnja banka je imala 630 milijardi dolara. Praktički polovina tog novca se nalazila na bankovnim računima u članicama NATO saveza. Odmah po objavi rata ove države su zaplijenile 311 milijardi dolara koje je Rusija imala u njima.

  To je bio prvi ratni trošak Rusije,a nakon toga dolazi ono potrošeno na oružje, odjeću, hranu i plaće vojnika. Normalno i Zapad je imao svoj ratni trošak naoružavajući Ukrajinu, ali to je već jedna druga priča.

  Naša današnja priča je ona o konkretnom europskom gospodarskom trošku ovog rata. Taj trošak je gledajući iz trgovinske perspektive enorman zbog raskida s ranijim gospodarskim modelom. Riječ je o modelu koji se temeljio na uvozu jeftine ruske energije uz pomoć koju su europski proizvodi bili iznimno konkurentni.

  To je bio poslovni model koji se našao pod pritiskom zelenih fanatika. Po njima mi trebamo prestati koristiti fosilnu energiju i zamjeniti je onom vjetra i sunca,a što se će dogoditi s ekonomijom je nevažno. Zeleni fanatici s svojom ideologijom nisu mogli tako lako slomiti otpor poslovne zajednice, a onda je došla ruska invazija. Ona će biti iskorištena za zelenu transformaciju čiji ekonomski rezultat se znao unaprijed.

  Ona biva iskorištena za donošenja embarga na rusku naftu i plin iako se njemu SAD protivio. Američka pozicija je bila da će tim embargom Europska unija uništiti vlastitu ekonomiju, ali taj argument su eurokrati odbili.

  Tako smo polako došli do jeseni 2022 godine kada europski proizvođači pod pritiskom visokih cijena energije počinju javno vikati. Oni počinju vikati i tražiti državnu pomoć i pomoć Europske unije. Kako njihovi pozivi ostaju bez odgovora Volkswagen, Mercedes, BMW, Bayer… su počeli prebacivati proizvodnju iz Europe !?

  Sve kritike pa čak i ove korporacijske bivaju bačene pod tepih. Općenito govoreći opravdane kritike državne politike uvijek teško dođu u medije iako su oni navodno slobodni.

  Na kraju praktički na samu godišnjicu ruske invazije Ukrajine Europska unija je izašla s trgovinskim podacima za 2022 godinu. Ti podaci nam bolje od ičega drugoga govore o stvarnom stanju europske ekonomije u 2022 i što nas dalje čeka.

  Sve u svemu Europska unija je tijekom 2022 godine zabilježila trgovinski deficiti od 431.2 milijarde eura. Ako taj podatak usporedimo s suficitom od 55.1 milijardi eura u 2021 otkrivamo da se trgovinska bilanca promjenila za 486.3 milijarde eura u 12 mjeseci. U realnosti kada podatke za 2022 usporedimo s posljednjom predkorona godinom (2019) situacija je puno gora. Pošto nam nije namjera ići tako daleko ovdje ćemo samo navesti da je direktna cijena rata za Europsku uniju bila 486.3 milijarde eura.

  Indirektne posljedice su puno veće, ali njih nije moguće tako lako izračunati niti za Europsku uniju niti za Rusiju pa to nećemo niti pokušavati.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina