Američki izbori

  Danas se održavaju predsjednički izbori u SAD na kojima američki građani biraju između dosadašnjeg predsjednika republikanca Donalda Trumpa i demokratskog izazivača Josepha Bidena.

  Prije 4 godina sam bio jedan od onih koji su mislili da Trump ne može pobjediti ne zbog svoje popularnosti ili nepopularnosti nego jer sam smatrao da mu režim neće dopustiti pobjedu. Istovremeno sam bio u krivu i u pravu. Bio sam u krivu jer je on ipak pobjedio na izborima, a i u pravu jer mu duboka država nije dopustila upravljanje državom.

  Danas 4 godine kasnije gledajući iz Europe SAD se nalazi u totalnoj anarhiji umjetno stvorenoj od strane medija. Najbolji dokaz za to nam mogu poslužiti od medija podržane Black Lives Matter demonstracije koje su se održavale i krajem listopada u doba kada je 30 tisuća ljudi dnevno u SAD oboljevalo od korona virusa. Da je crni život važan medijima, dubokoj državi važan oni bi rekli nemojte se okupljati, nemojte širiti virus, štitite svoj život i život svoje obitelji.

  Jedino što je bilo važno je srušiti predsjednika Trumpa i to će se možda danas i dogoditi, ali cijena koja će biti plaćena u ljudskim životima, u društvenom kapitalu je stvarno užasavajuća. Osobe koje su to pokrenulo su puno toga, ali definitivno nisu humanisti.

  Pittsburgh post je na kraju najpreciznije od svih medija ocjenio predsjednika Trumpa. Svoju ocjenu ove novine počinju riječima “Trump se ne ponaša kao predsjednik. On je nekulturan. On nije dobar čovjek”,a potom navodi red nam je odvojiti osobnost čovjeka od njegovih politika. Američko gospodarstvo je do pojave korona virus pandemije raslo najbrže u posljednjih 60 godina. Nezaposlenost crnaca u SAD nije nikada bila tako malena. Ponovno je napisao trgovačke dogovore tako da više u njihovom središtu nije slobodna trgovina nego poštena trgovina.

  Bez obzira na sve to trenutačne procjene nam govore da će Biden osvojiti 368 elektorskih glasova, a Trump samo 170. Riječ je naravno o procjenama izbornih rezultata,a ne stvarnom rezultatu. Ako se želimo više udubiti u ove procjene onda ćemo prvo navesti da Biden navodno ima više manje sigurnih 216 elektorskih glasova,a Trump njih 125 dok još 197 elektorskih glasova nije s sigurnošću osvojeno.

  Kao što svi znamo na američkim predsjedničkim izborima 2016 godina svi su predviđali pobjedu Hillary Clinton, ali je bio pobjedio Donald Trump koji je pri tome tijekom kampanju potrošio duplo manje novca. U slučaju ako smatramo da će oni koji predviđaju rezultat izbora počiniti u postotcima istu grešku kao 2016 godine onda se situacija drastično mijenja. Trump po tom scenariju osvaja Floridu, North Carolina, Pennsylvania, Georgia, Iowa čime bi on osvojio 279 elektorskih glasova, dok bi Biden ostao na samo 259 elektorskih glasova.

  Da li je moguće da se tako nešto dogodi ? Odgovor je da, ali teško. Za objasniti razlog za naš pozitivan odgovor pogledati ćemo na ispitivanja javnog mijenja u SAD i psihologiju koja se nalazi iza njega. Podaci nam tako govore da 11.7 % Republikanaca, 5.4 % Demokrata i 10.5 % neovisnih ili ne odgovaraju na pitanje za koga će glasovati ili lažu. Slična je situacija s onima koji podržavaju Bidena ili Trumpa. 10.1 % onih koji podržavaju Trumpa je izjavilo da će lagati kada ih se kod ispitivanja javnog mijenja pita koga podržavaju dok taj postotak za simpatizere Bidena iznosi 5.1 %.

Bez obzira na ovu političku psihologiju naše predviđanje je da će Joe Biden biti izabran za predsjednika. Donald Trump može ostati predsjednik, ali jako puno toga bi se trebalo poklopiti da se to dogodi.

4 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
9 mjeseci prije

[…] predsjednik Donald Trump poražen od izazivača Josepha Bidena. Mi smo na Hladna istina još na dan izbora bili najavljivali Bidenovu pobjedu u ideološki podjeljenom SAD što se na kraju i dogodilo. Može se na bezbroj načina osporavati […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina