korona cjepivo

Korona cijepljenje

  Proteklih mjeseci glavne tematike razgovora i državnih politika su se temeljile na što bržem nalaženju cjepiva za koronavirus. Onima koji smatraju svojim ciljem da budu što prije cijepljeni protiv ovog virusa kako bi se zaštitili od potencijalno smrtonosne bolesti vijesti koje su došle u listopadu nisu bili najbolje.

  Kako je Hrvatska naručila 1.5 milijuna doza cjepiva za koronavirus čiji proizvođač je Astrazeneca za početak ćemo se govoriti kako napreduje njegov razvoj. Još u prvom dijelu listopada se govorilo da će Hrvatska i druge države prve doze ovog cjepiva dobiti krajem 2020 godine, ali izgleda da je to bilo u stilu babi se snilo, babi se zbilo.

  Britanski ministar zdravstva je izjavio da se oni pripremaju za potencijalni početak korištenja ovog cjepiva u prvoj polovici 2021 godine. Iako se cjepivo navodno pokazalo uspješnim u izazivanju imunološke reakcije kod testnih subjekata pojavili su se problemi što dovodi do njegovog kasnijeg od očekivanja izlaska na tržište.

  Prvi problem s cjepivom se pojavio još tijekom testiranja na životinjama, na primatima pošto ono nije stvorilo dovoljno uspješnu zaštitu od virusa. Praktički svi primati koji su bili cjepljeni su potom tijekom testiranja zaraženi korona virusom koji je nastavio živjeti u njihovom tijelu. Bez obzira na taj neuspjeh nije se odustalo od cjepiva, nego se prešlo na testiranje na ljudima što baš ne ispadne normalni način postupka kod pravljenja cjepiva.

  Testiranje ovog cjepiva na ljudima je dovelo do otkrića da 70 % cjepljenih osoba razvije temperaturu od 38 stupnjeva ili veću koja se brzo, koja se nakon nekoliko dana vrati u normalu. Isto tako nuspojava ovog cjepiva je kratkoročno smanjivanje leukocita za 46 %. Zagovornici ovog cjepiva inače tvrde da kratkočni pad broja leukocita nije važan pošto se slično događa kod drugih cjepiva.

  Kada preskočimo sve navodno nevažne nuspojave osnovni problem s Astrazeneca cjepivom je da se njegovo testiranje dva puta obustavljalo zbog neočekivanih i potencijalno smrtnih bolesti kod osoba na kojima je testirano. Nakon kratkotrajnih pauza testiranje je uvijek bilo nastavljeno bez obzira na sve i normalno uz nedostatak pravih informacija o problemima.

  Kao što smo vidjeli Astrazeneca ima realnih problema u proizvodnji cjepiva i ona nije niti približno jedina po tome. Rusija je u teoriji odobrila i pustila na korištenje svoje cjepivo protiv korona virusa imena Sputnjik V, ali ubrzo su se pojavili problemi. Javno proglašeni cilj Rusije je bio proizvesti 30 milijuna doza cjepiva tijekom 2020 godine, ali krajem listopada taj broj je iznenadno smanjen na 2 milijuna ili drugim riječima više od 90 %. Rusija je najavila da ima problema s nabavom opreme za masivnu proizvodnju, ali nama je ovdje nužno naglasiti da su smanjili proizvodnju više od 90 % tek nakon što su deseci tisuća ljudi bili cijepljeni. Po tome možemo zaključiti da je došlo do negativne nuspojave o kojoj se kao u ranijem primjeru isto javno ne govori.

  Jednostavno gledajući proizvodnja cjepiva za koronavirus se ne razvija po planu pa na kraju se ono možda pojavi kada više ne bude potrebno, kada već kroz nas svih prođe koronavirus

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina