Berlinski aerodrom

Nakon 29 godina planiranja i gradnje napokon je dovršena nova zračna luka Berlina. Njena izgradnja je na kraju koštala pet puta više od prvih procjena,a ujedno je bilo došlo do ekstremnog probijanja rokova gradnje. Prvobitno je zamišljeno da će zračna luka Branderburg biti otvorena 2011 godine, a na kraju je formalno otvorena tek 31.10.2020.

Još krajem devedesetih godina dvadesetog stoljeća grad Berlin, savezna država Brandenburg i Njemačka su bili donijeli odluku o traženju investitora koji će izgraditi novu zračnu luku. Nakon što su dobili ponude investitora odustalo se o ovom načinu gradnje,a potencijalnim investitorima je isplaćeno 40 milijuna eura odštete za troškove uložene u planiranje zračne luke.

Nakon ovih početnih vrludanja s gradnjom se započelo tek 05 rujna 2006 godine. Još 2008 javna korporacija zadužena za gradnju je najavljivala da se radovi kreću prema planu pa će stoga prvi avioni početi slijetati i polijetati iz Brandenburške zračne 30.10.2011 godine. Kada je postalo jasna da radovi neće biti dovršeni do listopada 2011 postavljen je bio novi datum završetka radova. To je bio 03 lipnja 2012 godine.

Dok su početkom 2012 godine mediji stvarali klimu povodom brzog otvaranja nove zračne luke inspektori su došli pogledati da li je ona ispravna za rad. Tijekom svibnja 2012 godine inspektori su službeni evidentirali 120 tisuća pogrešaka u gradnji zračne luke. Neke od uočenih pogrešaka su bile komične kao na primjer automatska vrata koja se ne otvaraju ili rasvjetna tijela koja se u nekim slučajevima ne mogu upaliti, a u drugim ugasiti. Za razliku od tih komičnih grešaka postojale su one opasne,a najbolji primjer za to nam predstavlja 170 tisuća kilometara žica koje su loše, opasno spojene.

Ako uzmemo u obzir da je zračna luka imala 120 tisuća pogrešaka u gradnji bilo ju je jednostavnije srušiti i krenuti iz početka, ali to se nije dogodilo. Propalo otvaranje je i tako i tako bio skandal, a potencijalno rušenje zračne luke i ponovna gradnja bi bili „nacionalna PR katastrofa”. U skladu s tim nakon što su 6 godina gradili zračnu luku sada su odlučili provesti 9 godina na njenom popravljanju. Smješno ? Pa baš i ne. Prije ćemo reći urnebesno.

Šest godina kasnije broj pogrešaka je bio smanjen s onih početnih 120 tisuća na samo 863 većih problema što se ocjenilo prihvatljivim. Osim tih većih problema postojalo je i 11 tisuća manjih, ali bez obzira na to tijekom 2018 i 2019 je bilo redovno potvrđivano da će zračna luka početi s radom u listopadu 2020 godine.

Prvobitno je bilo zamišljeno da će gradnja Zračne luke Brandenburg koštati 2 milijarde eura, ali već 2008 godine je došlo do prvog povećanja cijene gradnje. Krajem 2012 godine se već govorilo da će gradnja koštati 4.3 milijarde eura, a potom je cijena ponovno poraslu pa su vlasnici trebali naći još 2.2 milijarde eura. U lipnju 2020 Zračna luka Brandenburg je zatražila još 1.5 milijardi eura financiranja,a postoje zahtjevi i za podršku u budućnosti navodno zbog korona virusa…..

Jučer su na svečanom otvaranju trebala na dvije piste zračne luke istovremeno sletjeti dva aviona, ali službeno govoreći to nije bilo moguće zbog „vremenskih uvjeta. Danas 1 studenog bi trebao poletjeti prvi avion iz Zračne luke Berlin-Brandenburg.

U određenom smislu ova zračnu luka predstavlja spomenik Angele Merkel pošto je njena gradnja započela manje od godinu dana nakon što je ona postala kancelarka i završava manje od godinu dana prije nego što će ona to prestati biti.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina