Povećajmo zadovoljstvo

  Dok nam je život postojao sve ugodniji zbog tehnologije i drugih razloga mi smo istovremeno postajali sve nesretniji. To nam predstavlja jedan od osnovnih paradoksa modernog društva na koji nije jednostavno naći odgovor.

  Red je za početak da stanemo na loptu s svojim nezadovoljstvom i sjetimo se naših bližih predaka. Generacija rođena prije 100 godina je živjela i ginula u Drugom svjetskom ratu, ona rođena tijekom rata ili u poraću se sjeća ekstremnog siromaštva,a one kasnije Domovinskog rata. Razmislimo malo o tome kada se osjećamo nesretno, kada mislimo kako sve ide u ……

  Današnje blagostanje je bez presedana,a isto vrijedi i za naš stupanj konformizma. Velikoj većini onoga što za nas predstavlja katastrofalni problem bi se naši preci s prezirom smijali i sigurno ne bi padali u depresije.

  Osnovni razlog za pojavu naše nesretnosti nalazimo ne u stvarnosti nego prije svega u marketingu i medijima. Mediji su se specijalizirali za prenošenje loših katastrofalnih vijesti i najava čime stimuliraju prije sveha naše negativne instinkte, naš strah. Pretpostavljam da ste svi imali baku ili djeda koji je ostao razočaran, šokiran lošim vijestima iz svijeta i govorio tamošnjim o jadnim ljudima. Objasniti mu da su se takve stvari uvijek događale samo ih se nije moglo gledati na televiziji nije pomagalo.

  Osnovni razlog za naš osjećaj nezadovoljstva, nesretnosti se na kraju ipak nalazi kod marketologa. Svakog dana mi smo bombardirani se reklamam o nužnosti kupovine nečega što nam u stvarnosti nije potrebno. Minimalno jednom mjesečno taj marketing probije naše obrane i poželimo kupiti to što oni reklamiraju. U slučaju ako kupimo dobivamo trenutačno zadovoljstvo, ali potom naš mozak počinju bombardirati nove reklame…..

  Da li smo kupili proizvod ili ne na kraju postane nevažno pošto će nas marketinško bombardiranje “prisiliti” na novu kupovinu. Nakon što ne uspijemo kupiti što želimo postati ćemo nesretni i tu imamo objašnjenje naše nesretnosti.

  Slično kao što vrijedi za proizvode vrijedi i za sve drugo. Kada razmislimo o pravima žena danas i prije 40-50 godina to postaje jednostavno neusporedivo. Bez obzira na sva dobivena prava žene su danas manje sretne, lošije se osjećaju i manje su zadovoljne u životu

   Mogli bi tako govoriti o bezbroj drugih stvari koje ukazuju na pad našeg zadovoljstva, ali to nema nikakvog smisla. Umjesto toga govoriti ćemo o načinima povećanja naše sreće, našeg zadovoljstva. Prvi psihološki dokazani način za povećanje našeg zadovoljstva bi bio čitanje manje političkih vijesti. Nizozemska studija iz 2017 godine govori da nam svako gledanje vijesti ruši zadovoljstvo za 6.1 % tjedno. To se događa jer televizija forsira negativne vijesti po pitanju kojih gledatelj osjeća samo nezadovoljstvo i nemoć.

    Drugi način za povećanje osobnog zadovoljstva predstavlja manje korištenje društvenih mreža što nam je ukazala jedna od prvih studija koja se bavi ovom tematikom. Osobe koje često koriste društvene mreže su po ovoj studiji ispali između 48 i 171 % nesretniji od osoba koje ih rijetko koriste. Tu studiju realno gledajući nije moguće osporiti, ali s druge strane pokušajte se danas isključiti s društvenih mreža ?

    Na kraju ako stvarno želimo biti sretni trebamo se okrenuti tradicionalnim receptima za sreću koje su koristili i naši preci. Ti recepti koji neupitno povećavaju ljudsku sreću su obitelj, prijatelji, vjera i posao. Ovi recepti koji su vrijedili prije 50, 100 pa i tisuću godinu vrijede i danas što ne smijemo nikada zaboraviti. Ako ih budemo koristili biti ćemo zadovoljni kao i naša djeca koja spadaju u najsretniju djecu na svijetu

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina