Pitanje moralnosti

Svi znamo da je naš veliki pisac Matoš davno rekao:”2 Hrvata, 3 stranke” pa stoga kod nas nema nikakvog smisla govoriti o nekom našem modernom velikanu, modernom moralnom čovjeku. Puno lakše je stoga govoriti o strancu, a taj stranac o kojemu danas pričamo je Eric Ben-Artzi.

Eric Ben-Artzi se rodio u imućnoj izraelskoj obitelji, ali tijekom devedesetih godina 20 stoljeća napušta Izrael. Njegovo preseljenje u SAD kako bi započeo svoju karijeru se događa u doba kada je njegova tetka Sara Ben-Artzi udana za predsjednika Likuda i budućeg premijera Benjamina Netanyahua.

Njegova karijera u financijskoj industriji je doživjela streloviti uspon tako da u lipnju 2010 godine dobiva ponudu Deutsche bank za poziciju potpredsjednika za kontrolu rizika za područje SAD-a. To je ujedno i vrijeme kada se pojavilo pitanje da li će ova banka uopće dalje postojati i da li će biti nacionalizirana.

Tu ponudu je on prihvatio, ali relativno brzo po prelasku u Deutsche bank će otkriti tamošnje masivne financijske prevare. Ben Artzi koji tada ima samo 39 godina da je banka lažirala poslovne rezultate, da je sakrila 7.7 milijardi dolara gubitaka za 2008 i 2009 godinu. Već u ožujku 2011 godine neformalno će  kontaktirati američke državne organe (SEC), a u listopadu iste godine službeno prijavljuje tvrtku u kojoj radi, Deutsch bank za prevaru. Kada je policija pokucala na vrata banke i potom otkrila tko ju je izdao Ben-Artzi je očekivano dobio otkaz.

Pošto je prijavio svog poslodavca njega na kraju nitko u SAD nije više htio zaposliti pa se 2014 godine vratio Izrael gdje počinje raditi u tamošnjoj kompaniji Herzliya startup BondIT. S druge strane u SAD je 4 godine trajala borba državnih organa i Deutsche bank koja završava minimalnom kaznom od 55 milijuna dolara.

Ta presuda je ujedno značila da Eric Ben-Artzi ima pravo na nagradu od 8 milijuna dolara zbog otkrivanja financijskog kriminala koju mu dodjeljuje Securities and Exchange Commission (SEC). Nakon što je bio šokirao Wall Street kada je prijavio svog poslodavca, sada ga on ponovno šokira odbijajući primiti tu nagradu s kojom je mogao mirno živjeti do kraja svog života.

U otvorenom pismu on navodi da odbija primiti nagradu jer su menadžeri Deutsche bank koji su lažirali računa proglašeni nevinima dok su istovremeno menadžeri drugi manjih financijskih institucija koji su počinili isti zločin osuđeni. Po njemu to se dogodilo zbog toga što su menadžeri Deutsche bank prešli raditi na visoka mjesta u Securities and Exchange Commission (SEC) koji kontrolira financijske institucije pa su blokirali potencijalne kazne svojih bivših kolega. Na kraju po njemu tu kaznu, taj novac koji je on trebao dobiti su trebali platiti dioničari i država pa je iz tih razloga Eric Ben-Artzi odbio primiti nagradu koja mu je dosuđena.

Danas 4 godine nakon što je iz moralnih razloga odbio tih 8 milijuna dolara Eric Ben-Artzi kojega je zbog svega ovoga napustila i žena je bankrotirao. Tijekom svojih 5 godina borbe protiv Deutsche bank on je imao podršku velikog broja osoba koje su radile za njega pred sudovima, policijom i slično. One su ga podržavale u skladu s obećanjem, ugovorom da će im pripasti dio od dodjeljene nagrade za otkrivanje kriminala. Kada je on iz navodno moralnih razloga odbio nagradu svi oni koji su ga podržali su ostali bez novca pa su ga stoga dali na sud što je dovelo do njegovog sadašnjeg bankrota.

Siguran sam da ćemo se složiti da je Eric Ben-Artzi bio neupitno moralna osoba kada je prijavio banku i kada je protiv nje vodio sudske borbe, ali tu moralnost je izgubio kada nije platio one koji su radili za njega. Tu stvar ne smijemo zaboraviti kada ga se uzdiže zbog borbe protiv financijskih nepravilnosti.

3.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina