Sinicizacija vjere

  Zapadni državni i paradržavni mediji su dignuli paniku po pitanju kineskog odnosa prema muslimanima. Oni govore da je službena politika Kine sinicizacija vjere,a mi tvrdimo da to ne predstavlja ništa novoga.

  Službena politika svih komunističkih režima je bila određena vrsta političke kontrole vjere. Možemo pretpostaviti da je to povezano primjerom odnosa Pravoslavne crkve i SSSR-a, ali to je nevažno.

  Svi komunistički režimi su se smatrali oslobodilačkim, nazivali religiju opijumom za narod i bojali se stranog utjecaja. Dovoljno nam je sjetiti se pokušaja Tita da kontrolira Katoličku crkvu u Jugoslaviji da bi znali kako su funkcionirali takvi režimi.

  Narodna Republika Kina za razliku od Republike Kine provodi identični vjerski režim. Još je Mao Ce-tung 1953. najoštrijim mjerama stavio vjerske organizacije pod svoju kontrolu. Otvaranjem Kine svijetu dolazi do smanjivanja vjerske represije, ali ona ostaje uvijek kao jedna od državnih opcija.

  Početne žrtve te diplomatski pažljive represije su bili Katolici tako da do 2007 godine postoje papina lojalistička i kineska državna Katolička crkva. Te godine započinju otvoreni pregovori Kine i papa o vjerskom dogovoru koji bivaju okončani 2018 godine. Tada potpisanim sporazumom biva određeno da Kina nominira biskupe na svom području,a papa ima pravo veta.

  Posljednjih 5 godina odnosi Vatikana i NR Kine su bili nekada bolji, a nekada gori, ali se suradnja nastavila. Jedan od primjera otvorenog neslaganja biva vremenski posljednji sinod koji se bavio radikalnim promjenama crkve. Kako se Kina s njima nije slagala ona je opozvala svoje predstavnike na Sinodu. Ukratko Kina je uspjela postići svoje osnovne ciljeve sinicizacije vjere s Katoličkom crkvom koja ima čvrstu organizacijsku strukturu.

  Dok je s njom ostvarila svoje ciljeve s potpuno decentraliziranim Islamom to nije. Slično kao s Crkvom vladavina Deng Xiaopinga biva obilježena opuštanjem odnosa prema Islamu i čak početkom gradnji novih džamija, ali potom…

  U određenom smislu do radikalne promjene odnosa Kine prema Islamu dolazi 2009 godine kada izbija pobuna Ujgura. Iz prilično nejasnih razloga ovaj narod islamske vjere se bio pobunio protiv NR Kine. Kako je bila riječ o drugoj islamskoj pobuni u samo 35 godina kineska vlada je odlučila represijom rješiti svoj „islamski” problem.

  Riječ je bila o represiji koju zapadni svijet potpuno ignorira do 2018 godine. To i puno drugih stvari biva potpuno ignorirano pošto je po naređenju elite Kina do tada bila naš prijatelj,a tada biva proglašena neprijateljem. Od tada zapadne države predvođene SAD-om redovno optužuju Kinu za genocid muslimanskih Ujgura. Te optužbe možemo potpuno ignorirati jer Saudijska Arabija i druge muslimanske države ne osuđuju Kinu.

  Sve u svemu Human Right Watch je 22 studenog 2023 izašao s izvještajem koji govori da Kina uništava džamije. Po njima riječ je o politici u skladu s riječima predsjednika Xi Jinpinga iz 2016 godine o sinizaciji vjere. U sklopu te politike se provodi konsolidacija džamija čiji cilj biva smanjivanje njihovog broja.

  Američki državni Radio Slobodna Azija nam povodom toga navodi da Kina u samo jednog svojoj provinciji namjerava zatvori 10 % džamija. Ta politika je dovela do nezadovoljstva tamošnjih muslimana što vlada ignorira.

  Zbog svega navedenog o muslimanima u Kini Human Right Watch zahtjeva da Kina prestane s sinizacijom Islama. Istovremeno se traži od muslimanskih država da prisile Kinu kako bi krenula u ispravnom smjeru.

  Ovaj izvještaj od HRW su u svojim interpretacijama prenijeli svi zapadni mediji počevši od BBC-a pa sve do domaćih.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina