Tržište zelene energije

  Kako 30 studenog s „radom” započinje klimatska konferencija COP 28 u Dubaiju red ju je najaviti. Tu najavu predstavlja tekst tržište zelene energije koji se bavi stanjem u ovom poslovnom segmentu.

  Ovogodišnji COP 28 se održava u doba kada Europska unija započinje trgovinski rat s Kinom i u doba inflacije. Ta oba događaja su svaka na svoj način nanijeli veliku štetu namjeri eurokrata da provedu zelenu transformaciju.

  Početkom listopada 2023 Europska komisija je službeno najavila početak istrage o državnim subvencijama kineskih proizvođača električnih automobila. Riječ je o istrazi koja podiže obrve i u Kini i u SAD. Ona ih podiže jer najveći kineski izvoznik električnih automobila je američka korporacija, je Tesla. U slučaju ako EU zaključi da je Kina dala „ilegalne subvencije” kineskim proizvođačima biti će uveden porez na uvoz svih automobila uvezenih iz Kine. Drugim riječima biti će uveden porez na Teslu, Renault i druge europske proizvođače koji imaju kineske pogone.

  To je prvi problem istrage dok drugi predstavljaju konkretno državne subvencije. Kineska država je počela 2009 godine ulagati u proizvodnju električnih automobila. To nikome nije smetalo do danas kada je Kina ukinula državne subvencije na njih smatrajući da se njene industrija dovoljno razvila.

  Čak i zapadni mediji kao na primjer Reuters su napali Europsku komisiju da je licemjerna. Oni su je napali pošto Europska unija i SAD davaju ogromne subvencije proizvođačima električnih automobila samo da bi zbog istog napali Kinu. Riječ je o neupitno licemjernoj politici pošto Europska unija ne želi priznati da uvodi istrage i potom sankcije kako bi zaštitila svoju industriju. To ona ne smije reći jer je protivno WTO pravilima.

  Ovo predstavlja samo prvi dio problema zelene industrije u Europi i SAD. Drugi dio predstavlja inflacija ili ako ćemo biti precizniji podizanje bankovnih kamatnih stopa. Solarne, vjetro i sve druge elektrane se gotovo uvijek grade na kredit. Kada je novac bio besplatan, praktički beskamatan tada su se one mogle graditi uz pomoć državnih subvencija. Sada je to doba završilo što dovodi do praktički kolapsa proizvođača čiste električne energije.

  Burzovni indeks S&P 500 čiste energije nam ukazuje na ima godišnji pad od 30 %. Kako god da taj podatak interpretiramo rezultat je isti jer govorimo o kolapsu. Ruska propaganda to koristi kao dokaz zapadne ludosti i da je plan za energetsku transformaciju propao.

  S prvim dijelom njihove izjave se slažemo, ali s drugim dijelom ne. S njim se ne slažemo jer energetska transformacija ovisi o volji vladajućih,a ne o ekonomskoj logici. Kao što Staljin nije prestao prodavati žito na svjetskim tržištima zbog holodomora kako bi gradio industriju tako od zelene transformacije neće odustati niti naši šefovi.

  Oni neće odustati jer oni su rađeni iz sličnog matirjala. Bivši zeleni car Europske unije Frans Timmermans koji podnosi ostavku kako bi postao premijer Nizozemske je bivši mučitelj. U službenoj biografiji se navodi da je bio policajac u ministarstvu vanjskih poslova, dok se u stvarnosti bavio ispitivanjem sovjetskih zarobljenika. Drugi dužnosnik kojeg ovdje navodimo je John Clarke, bivši djelatnik kolonijalne uprave Hong Konga. Sada već 30 godina on obavlja najviše dužnosti u Europskoj uniji.

  Naša poanta je da će se zelena transformacija nastaviti bez obzira na tržište zelene energije ili protivljenje građana. Zelena industrija u Europskoj uniji se zbog različitih razloga bez obzira na iznimna ulaganja nalazi u banani. Bez obzira na to ona će preživjeti jer će Europska unija ponovno uzeti naš novac kako bi ju podržala.

  Ako ne vjerujete u to uzmite u obzir vaš novac koji će se Europska unija obvezati dati kao odštetu siromašnim državama. Ona je uz protivljenje SAD-a dala obećanje o financiranju te odštete. Ukratko ima se može se, a kmetovi će to platiti.

4.6 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina