Prodaja novih automobila

  Kada stvarno pogledamo automobilsku industriju otkrivamo da je dobar dio nje PR. Prodaja novih automobila je u prosincu 2023. bila 26.3 % bolja nego u prosincu 2022., ali pravi pitanje ispadne tko je kupovao automobile ?

  Odgovor na to pitanje predstavlja ujedno odgovor na pitanje o uspjehu ili neuspjehu prodaje električnih automobila. Službeni i neupitno istiniti podaci nam govore da je 2023 prodano 56 697 novih automobila u Hrvatskoj. Ono što nam oni ne govore da oko 75 % te prodaje otpada na državu, rent-a-car kompanije, tvrtke, javna poduzeća i slično.

  To je podatak koji se prikriva jer govori neugodnu istinu da novi automobili nisu više za obične ljude. Sličnu situaciju imamo i u drugim bogatijim državama gdje pravne osobe kupuju veći broj automobila od običnih stanovnika.

  Tek nakon što smo to naveli možemo spomenuti prodajne uspjehe ili neuspjehe električnih automobila. Na njih se najčešće gleda kao kinesku pretnju europskoj automobilskoj industriji, ali situacija nije tako jednostavna.

  U prvoj polovici 2023. prodaja VW automobila je porasla 18 %, a slično je bilo s Mercedesom i BMW. Stoga bi prvi zaključak bio da se Njemačka automobilska industrija nalazi u odličnoj situaciji. S tim zaključkom se ne slaže šef Volkswagena koji tijekom ljeta 2023. izlazi s izjavom o upitnosti budućnosti korporacije. Razlog za to po njemu je kolaps narudžbi za električne automobile (smanjenje 50%) i dolazak Kineza u Europu.

  Kada govorimo o prodaji električnih automobila red je navesti da Njemačka udruga automobilske industrije najavljuje smanjenje prodaje od 14 %. Oni prstom ne upiru direktno na vladu jer na to nemaju prava, ali u realnosti to je njihova namjera.

  Govorimo da oni na to nemaju pravo zbog poslovnih poteza vođenih prošle godine. Tako je Volkswagen prošlu godinu obustavio daljnju prodaju svog najjeftinijeg električnog vozila (slika),a Mercedes samo diže cijenu električnog Smarta.

  To predstavlja jedan razlog kolapsa prodaje njemačkih električnih automobila dok drugi stvarno predstavljaju državne odluke. Prvi je odluka Europske unije da započne novo stezanje kaiša, smanjivanja proračuna,a drugi predstavljaju njemački ekonomski i proračunski problemi.

  Nuspojava ruske invazije Ukrajine ili preciznije europskih energetskih sankcija Rusije je recesija u Njemačkoj. Ona je dovela do proračunskih problema pa Berlin više nema novca za sufinanciranje električnih automobila. Zbog toga on u prosincu 2023. donosi odluku o obustavi financiranja stanica za punjenje električnih automobila i njihove kupovine.

  Riječ je o njemačkom problemu kojeg dodatno pojačavaju druge članice Europske unije. Kao što smo u uvodu rekli stanovnici svugdje kupuju manje od 50 % novih vozila pa je dobar dio njihove prodaje vezan za državne odluke. Govorimo ovdje o članicama Europske unije koje trebaju isto kao Njemačka rezati proračunske troškove, a to je najlakše učiniti na preskupim električnim automobilima.

  Budimo na kraju pošteni i priznajmo sebi kada ste vidjeli električni automobil u vlasništvu fizičke osobe ? Smanjenje ili obustava državne kupovine tih automobila će imati drastične posljedice na europske proizvođače koji se uz to bore protiv Kineza s njihovom vertikalnom integracijom.

4.8 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
how to get mounjaro for weight loss

What a fantastic resource! The articles are meticulously crafted, offering a perfect balance of depth and accessibility. I always walk away having gained new understanding. My sincere appreciation to the team behind this outstanding website.

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina