Odvajanje sustava

  Jedna od narodnih izjava glasi da je za svađu potrebno dvoje. S njom se baš i ne slažemo, ali kada gledamo da tehnološko odvajanje sustava na Zapadni i Kineski to predstavlja istinu.

  U ožujku ove godine jedan dom američkog Kongresa je izglasovao zakon kojim se zabranjuju sve aplikacije neprijateljskih država. Tijekom donošenja zakona se prije svega govorilo o TikToku, ali on se odnosi na sve države koje SAD smatra neprijateljskim. Možemo slobodno reći da je to bila američka odluka koja završava globalizaciju djeljeći svijet na američki i kineski.

  Kina je s druge strane još tijekom božićno-novogodišnjeg razdoblja 2023 bila povukla svoj potez. Riječ je o zakonu, odluci kojim se zabranjuje korištenje procesora i operativnih sustava zapadnih korporacija u državnim uredima.

  Prije nego što pređemo na njega red je sjetiti se kineske priče pa zato skačemo u 2015 godinu. Tada Kineska komunistička partija na čelu s generalnim sekretarom Xi Jinpingom donosi odluku o gospodarskoj polici Made in China 2025. Cilj te strategije je zamjena visokotehnoloških zapadnih proizvoda s onima koji imaju originalni kineski dizajn i koji su istovremeno proizvedeni u Kini.

  U skladu s tom strategijom Kina već 2015. izlazi s svojim prvim Windows kompaktibilnim procesorom Zhaoxin. Kao što smo prije četri godine govorili zbog sporosti niti Intel niti AMD se nisu uplašili ovog procesora, ali im je bilo jasno da ih kineski državni organi više neće kupovati.

  Svoju hardversku neovisnost po pitanju Windows kompaktibilnih sustava Kina potvrđuje 2022. dizajniranjem vlastite grafičke kartice. U određenom smislu ona stupa na scenu kasno kada je Kina već neslužbeno odlučila napustiti Windowse pa je riječ o dizajnerskoj slijepoj ulici.

  Sličnu sudbinu doživljava i kineski procesor Loongson koji se razvijao od 2010. Govorimo sličnu sudbinu pošto je Kina obje serije procesora odobrila za upotrebu, ali ne i njihove zamišljene operativne sustave.

  Osim navedenih procesora Loongson i Zhaxin Kina je sigurnima proglasila procesore korporacija Huawei, Feiteng, Hygon i Wuxi. Kao što možete vidjeti na ovom popisu se ne nalaze niti Intel niti AMD niti Samsung niti…

  Jedini operativni sustavi koje Kina dopušta na državnim i lokalnim kompjuterima se temelje na linuxu. Riječ je o kineskim operativnim sustavima Kylin, Fangde i Tongxin (slika) čemu se svi proizvođači dopuštenog hardvera trebaju prilagoditi. Kao primjer toga će nam poslužiti kineski Huawei čiji procesori Kirin su dopušteni na kompjuterima, ali ne i HarmonyOS. U skladu s tim Huawei i Tongxin su dogovorili podršku sustava HarmonyOS u sklopu TongxinOS.

  Zapad je čak 4 mjeseca ignorirao ovu kinesku odluku o dopuštenim procesorima i operativnim sustavima pa se probudio tek krajem ožujka. Pretpostavljamo da je razlog za zakašnjelu reakcija drastično smanjenje prodaje Intela i AMD u Kini što im nanosi financijsku štetu.

  Za Intel je Kina još 2023. bila najveće tržište na kojemu je prodavao 27 % svojih proizvoda dok je AMD prodavao 15 % njih. Microsoft se s druge strane pohvalio da je praktički napustio Kinu pošto mu tamošnja prodaja iznosi samo 1.5 % one u svijetu.

  Teoretski govoreći Intel, AMD, Apple, Samsung i drugi bi mogli dobiti kinesko odobrenje za korištenje, ali… To ali predstavlja da bi oni trebali dati potpuno programski kod procesora Kini što bi im stvorilo puno veću financijsku štetu.

  Strogo pojednostavljeno govoreći Kina je ovim potezom potpuno odvojila svoje tehnološko tržište od zapadnog. Istovremeno ona omogućava veće trgovačke mogućnosti za „nesvrstane” države kojima će sada Zapad i Kina pokušavati uvaliti svoju tehnologiju.

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina