Sporazum o kontroli oružja

  Tijekom posljednjih dana Varšavskog pakta njegove članice i one NATO saveza su potpisali Sporazum o kontroli oružja u Europi. Riječ je o sporazumu koji je znači potpisan 1990., a sada sve više postaje mrtvo slovo na papiru.

  Ubrzo po preuzimanju vlasti u SSSR-u Mihail Gorbačov je iznio Zapadu prijedlog o smanjenju svih vrsta vojnih snaga u Europi. Prvi rezultat tog prijedloga postaje dogovor o ograničenju nuklearnog oružja između SAD i SSSR-a koji je potpisan 08.12.1987.

  Riječ je o sporazumu koji je bio na snazi 30 godina i kojega SAD ukida 2018. godine. Kao prvi razlog za istupanje iz sporazuma predsjednik Trump je naveo njegovo nepoštivanje od strane Rusije. Drugi vjerojatno stvarniji razlog nam je dala njegova vlada/administracija čiji članovi su govorili da sporazum ne obvezuje Kinu. Drugim riječima Rusiji i SAD je zabranjeno razvijati vrste nuklearnog oružja,a Kini nije pa je stoga SAD otkazao sporazum.

  Drugi za nas zanimljivi sporazum je onaj o kontroli konvencionalnog oružja u Europi koji je potpisan tek 1990. Riječ je o sporazumu kojim se smanjio broj vojnih jedinica u Europi i oko kojega se pregovaralo 3 godine. Između potpisa i ratifikacije će proći još 2 godine pa on stupa na snagu tek 1992. kada SSSR više ne postoji !? Zbog toga je ovaj sporazum ratificiralo 30 država, a ne 22 koje su o njemu ranije pregovarale.

  Zbog broja potpisnica smatramo da je bolje navesti tko nije potpisao sporazum o kontroli konvencionalnog oružja nego tko je. Među potpisnicima od zapadnih država ne nalazimo Austriju, Švicarsku, Irsku, Finsku, Švedski i Cipar, a među istočnima Albaniju, bivšu Jugoslaviju i Baltičke države (slika).

  To je bilo 1990/1992., a u 21 stoljeću se situacija počela mjenjati. Jedan od razlog za promjenu je zahtjev Rusije da Baltičke države i Slovenija kao nove NATO članice budu obvezane ovim sporazumom. Kako je NATO to odbio Rusija je 2007. suspendirala članstvo u ovom sporazumu kojeg potpuno suspendira 2015, a potom službeno napušta 2023.

  Dok je Rusija izašla iz ovog sporazuma Azerbejdžan ostaje u njemu iako ga cijelo vreme krši. On ima 30 % više tenkova, 100 % više topova i 11 PUTA više oklopnih transportera nego što mu je dopušteno. Bez obzira na to on je i dalje potpisnik sporazuma o kontroli konvencionalnog oružja u Europi i nitko ga zbog toga ne kažnjava.

  Tako smo polako našom pričom došli do kraja u 2023. kada SAD napušta sporazum. Formalni razlog za njegovo napuštanje je Ruska invazija na Ukrajinu i rusko potpuno otkazivanje sporazuma.

  Vodeći se primjerom SAD-a Poljska i Turska su ovo proljeće najavili napuštanje sporazuma. Prva je to učinila Poljska u kojoj 435 od 440 zastupnika početkom ožujka glasa o ukidanju sporazuma o kontroli oružja. Riječ je o odluci koju predsjednik Duda svojim potpisom 29.03.2024. samo potvrđuje, a ubrzo će nešto slično učiniti i Erdogan.

  Formalni Turski razlog za otkazivanje sporazuma je odluka NATO saveza od 07.11.2023. U svojoj službenoj objavi Turska izjavljuje da ona 08.04.2024. samo suspendira svoje članstvo i da se u budućnosti ono može obnoviti.

  Osim u tekstu navedenih država još su Kanada i Moldavija suspendirale ili potpuno ukinule članstvo u Sporazumu o kontroli konvencionalnog oružja u Europi. Ukratko ovaj sporazum je danas samo mrtvo slovo na papiru !?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
tempmail
1 mjesec prije

Fantastic rhythm, please let me know when you make adjustments to your website so I may learn from you. How can I register with a blog website? I found the account to be really helpful. Although your broadcast gave me a clear and crisp knowledge of it, I was already partly aware of this.

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina