Mirovine u ravnoteži

  Praktički od početka postojanja bloga mi pratimo naš mirovinski sustav i govorimo o niskim mirovinama. Danas nećemo govoriti o njima, nego o tome da su nam mirovine u ravnoteži, da su se uplate izjednačile s isplatama !?

  Domaći mirovinski sustav je iz europske perspektive jedinstven pošto se temelji na dva obvezna mirovinska stupa i jednom dobrovoljnom. On je jedinstven pošto praktički svi drugi u Europi imaju jedan obvezni, državni stup i jedan dobrovoljni, privatni.

  Velika većina zaposlenih u Hrvatskoj je do 01.12.2023. morala uplaćivati 20 % bruto plaće za svoju buduću mirovinu. Tričetvrtine te svote odlazi u državni mirovinski sustav, a jedna četvrtina u Obvezne mirovinske fondove kojima upravljaju banke.

  Rekli smo velika većina pošto je osobama s najvišim primanjima određena najviša svota koju moraju uplaćivati u mirovinski sustav. Nakon što je dostignu oni plaćaju 0% primanja u obvezne fondove. Zbog toga smo imali situacije da su osobe na minimalno plaći plaćali 20% u mirovinski sustav, a oni na najvišoj 10%.

  Spomenuli smo ovdje 01.12.2023. pošto su tada stupile na snagu zakonske izmjene kojima je smanjena osnovica za mirovinsko osiguranje radnika s ispod prosječnom plaćom. Riječ je o izmjeni zakona koja utječe samo na izračun doprinosa za mirovinsko osiguranje generacijske solidarnosti. Drugim riječima vlada je ulazeći u izbornu godinu smanjila prihode u navodno šuplji državni mirovinski fond (HZMO).

  Kada uzmemo u obzir taj podatak trebamo potražiti odgovor zašto ? Jedan mogući odgovor je da se vlada iracionalno ponaša, a drugi da je stanje u HZMO puno bolje nego što mediji govore. Red nam je stoga pogledati stvarno stanje u mirovinskom osiguranju generacijske solidarnosti !?

  Službeni podaci nam govore da je tijekom 2023. u njega uplaćeno 4.3 milijarde eura. S druge strane država je isplatila mirovina u vrijednosti od 7.2 milijardi eura što nam govori o deficitu u visini od 2.9 milijarde eura. Riječ je o deficitu mirovinskog sustava koji se puni direktnom uplatom iz proračuna pa ćete reći da se vlada najnovijom reformom ponašala iracionalno.

  To baš i nije tako pošto kao što smo na početku rekli imamo jedinstven mirovinski sustav u Europi. Kada naš sustav gledamo kroz europsku perspektivu gdje ne postoje OMF-ovi tada ispadne da je za mirovine 2023. uplaćeno 4.3 + 1.4 = 5.7 milijardi eura. Znači sada više nemamo deficit od 2.9 milijardi eura nego od „samo” 1.5 milijardi.

  Ubrzo nakon što u izračun uključimo i specijalne mirovine otkriti ćemo da nam je mirovinski sustav u plusu. Specijalne mirovine je 2023 dobivalo 184 599 umirovljenika. Tu nalazimo branitelje, policajce, vojnike saborske zastupnike, partizane, ustaše, HAZU, rudare…

  Činjenica da njima mirovine isplaćuje HZMO,a ne odgovorna ministarstva koja su im ih dodjelila predstavlja još jednu domaću specifičnost. U normalnim državama bivšim vojnicima mirovine isplaćuje ministarstvo obrane, zastupnicima ministarstvo uprave i slično.

  Svima njima mirovine ne isplaćuje državni mirovinski fond koji se punim uplatama radnika !? Sve u svemu 2021. je HZMO isplatio oko 10 milijardi kuna korisnicima specijalnih mirovina. To je 2023. sigurno iznosilo minimalno 1.5 milijarde eura i tako dolazimo do zaključka da nam je mirovinski sustav u ravnoteži.

  Time želimo reći da su 2023. radnici uplatili u mirovinske fondove 5.7 milijardi eura,a da je istovremeno iz njega isplaćeno 5.7 milijardi (7.2-1.5). Sigurni smo da će mnogi reći da to tako ne funkcionira, da smo se igrali brojkama, ali oni zaboravljaju jednu sitnicu koju vlada zna.

  Ta sitnica je da Hrvatska nije neovisna država, nego članica Europske unije. Drugim riječima njene financije i njihova održivost se gledaju iz perspektive europskog, a ne hrvatskog računovodstva.

   Iz te perspektive europskog računovodstva Hrvatski mirovinski sustav se nalazi u potpunoj ravnoteži i to vlada jako dobro zna.

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
bwerpipes water smart
1 mjesec prije

Optimize Your Farm’s Water Management with Bwer Pipes: Bwer Pipes offers a comprehensive range of irrigation solutions designed to help Iraqi farmers maximize water efficiency. Our reliable sprinkler systems and durable pipes ensure uniform water distribution, promoting healthier crops and sustainable farming practices. Explore Bwer Pipes

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina