Pravnici protiv Mađarske

  Pravnici protiv Mađarske govori o mišljenju pravnih stručnjaka Vijeća Europe da Mađarski zakon o LGBT zajednici krši ljudska prava.

  Prije nego što se počnemo baviti samim slučajem red je navesti stručnjake koji su napisali ovo mišljenje. Prva na popisu ovog dokumenta je pravnica Regina Kiener. Njena službena biografija na stranicama Vijeća Europe nam govori da je ona profesor koja nikada nije radila kao pravnik.

  Drugi stručnjak je Jan Velaers koji isto kao ona nije nikada radio kao sudac, nego samo kao profesor. Za razliku od njih treći stručnjak je stvarno sudac. Riječ je o B.P. Vermeulenu. Posljednji član ove komisije Vijeća Europe koja je osudila Mađarsku je pravi teškaš po pitanju ljudskih prava. Riječ je o Christian Ahlundu (slika) čija riječ je pa gotovo zakon.

  U službenom dokumentu koji možete ovdje pročitati se navodi da su ova 4 stručnjaka vodila video konferencije s predstavnicima vlade, opoziciji i nevladinih organizacija. Nevladine organizacije su tijekom razgovora navele da novi zakon o zabrani medijskog prikaza promjene spola, roda i homoseksualnosti krši ljudska prava.

  Ukratko nevladine organizacije su tvrdile da ovaj zakon stigmatizira LGBTQI zajednicu. S druge strane ministarstvo pravde je tvrdilo da je cilj zakona samo zaštita djeca.

  Za početak navedeni pravni stručnjaci su utvrdili da je Mađarska donesla zakon po ubrzanom postupku. To je po njima loše pošto nevladine organizacije i opozicija nisu imali dovoljno vremena da na njega ulože primjedbe. Pri tome su se pravni stručnjaci pozvali na izjavu generalnog sekretara Ujedinjenih Naroda koji upozorava na važnost ljudskih prava u krizi, a pogotovo tijekom pandemije.

  Iznimno oštro su ovi stručnjaci osudili zakon po kojemu je zabranjen rod u Mađarskoj. Drugim riječima u svom zakonodavstvu Mađarska je navela da osoba doživotno ima spol s kojim je rođena. To je za Budimpeštu u skladu mađarskom kulturom i kršćanskom vjerom.

  Drugi dio zakona koji je oštro kritiziran biva onaj o zabrani medija koji prikazuju promjenu roda, spola ili homoseksualnost za mlađe od 18 godina. U napisanoj kritici se navodi da se sloboda govora ne može, ne smije ograničiti. Sloboda govora po mišljenju Europskog suda za ljudska prava vrijedi i za informacije koje vrijeđaju, šokiraju ili uznemiravaju. To je po njima uvjet demokracije i pluralizma.

  Ovdje trebamo na trenutak stati i upitati se s kojeg planeta su došli ovi pravni „stručnjaci”. Francuska je prošle godine donosila zakon o ograničavanju slobode govora, a isto sada radi i Europska unija. Konkretno Europska unija priprema zakon o slobodi govora kojim se namjerava zabraniti legalni istiniti sadržaj, ako je štetan. Svi znamo tko će na kraju odlučivati što je štetno,a što ne !?

  Vrativši se na tematiku djece ovi stručnjaci su u svom mišljenju napisali da se nigdje ne spominje da djeca imaju pravo na informacije o promjenu roda, homoseksualnosti i slično. Takav zakon ili europska uredba ne postoji, ali oni imaju pravo na informaciju.

  U skladu s svim navedenim ovi stručnjaci u ime Venecijanske komisije predlažu/traže da Mađarska promjeni svoje zakone. Među predloženim promjenama se traže izmjene zakona kojima se zabranjuje poučavanje o homoseksualnosti i transrodnosti u školama.

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
nimabi
2 dani prije

Thank you very much for sharing, I learned a lot from your article. Very cool. Thanks. nimabi

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina