Potkopavanje Rusije

  Događaji posljednjih mjeseci ukazuju na dugoročnu strategiju zapada protiv Rusije. Riječ je o strategiji imena potkopavanje Rusije za čiji uspjeh je potrebno vrijeme.

  Jedan od javno najnepoznatijih svjetskih ekonomista je sada već davno izjavio: „Bilo bi dobro kada bi ekonomisti svom poslu pristupali s poniznošću zubara prema svom poslu. To znači da gledaju sitne ekonomske detalje tako da mogu uočiti poremećaje i na vrijeme reagirati na njih prije nego što prerastu u gospodarsku krizu”.

  Kada iz te perspektive promatramo današnju Rusiju uočavamo bezbroj sitnih poremećaja koji su najava buduće oluje. Današnja Rusija suočena s posljedicama svoje invazije Ukrajine baš ništa ne može učiniti kako bi ispravila te poremećaja. Ona pokušava izvršiti nužne korekcije kako bi zaustavila pogoršanje, ali to je zbog njene veličine realno nemoguće izvesti.

  Za prvi od tih poremećaja mi svi jako dobro znamo jer se događa u automobilskoj industriji. Naši mediji su već pisali kako će se zbog nedostatka uvoznih komponenti Rusija u proizvodnji automobila vratiti u devedesete godine. To je jedan od načina pokušaja kompenzacija koji dugoročno može biti uspješan.

  Rekli smo dugoročno pošto treba promjeniti proizvodne linije i proizvesti sve dijelove u Rusiji. Kratkoročno to je dovelo do pada u proizvodnji automobila od 97 %. Jedan od razlog tog pada je odluka ruske vlade da sve resurse uloži u proizvodnju autobusa i kamiona koja nije doživjela niti približno sličan pad.

  S sličnim problem se Rusija suočava i po pitanju putničkih aviona koji zbog nedostatka dijelova neće biti u stanju letjeti. Više od 90 % svih putničkih aviona koje koriste ruske kompanije je proizveden u Europi (Airbus) ili SAD (Boeing) pa stoga…

  U pokušaju rješavanja ovih problema Rusija priprema zakon o kanibalizaciji aviona. Drugim riječima ona će zakonom regulirati da se dio aviona može rastaviti kako bi se njihovih dijelovima ostali održavali u zraku.

  To je prvi dio pokušaja rješavanja ovog problema dok drugi dio postaje odluka o proizvodnji aviona Tu-214 (slika). Riječ je u stvarnosti o avionu kojeg nisu htjele koristiti ruske kompanije pa je između 1996 i danas proizvedeno samo 89 primjeraka. Sada je vlada naredila godišnju proizvodnju 10 aviona Tu-214. Po nama premalo, prekasno.

  U osnovi ti problemi su posljedica onog osnovnog koji predstavlja zapadna zabrana prodaje čipova Rusiji. Ta zabrana ujedno znači da će svi kompjuteri koji koriste Intel ili AMD procesore vremenom prestat radit. Ova zabrana ne pogađa državne organe jer oni koriste ruske Elbrus procesore, ali njih ima jako malo u upotrebi.

  Ruski temelj pokušaja rješavanja ovog problema se temelji na kupovini kineskih Zhaoxin procesora. Riječ je o procesorima potpuno kompaktibilnima s Windows sustavima koji Kina koristi za tehnološku neovisnost od zapada. Ovaj ruski pokušaj spašavanja situacije je završio neuspjehom pošto joj je Kina odbila prodati procesore.

  Sve ovo navedeno ukazuje na postepeno tehnološko urušavanje Rusije kao i na činjenicu da je Kremlj toga svjestan. Kao posljednji primjer svjesnosti situacije ovdje ćemo navesti specijalni zakon kojim se dopušta uvoz, šverc proizvoda koje je Zapad zabranio izvoziti u Rusiju. Jednostavno vlada pokušava koliko je to moguće ublažiti gospodarske posljedice sankcija koje će se više osjećati u budućnosti, ali…

  Neekonomski problem koji je počeo nagrizati Rusiju su diverzanti. Ona trenutačno ne izgleda sposobna nositi se s njima. Da li je riječ o zapadnim diverzantima, a nikako ne partizanima/gerilcima ili Ukrajincima obučenim od zapada je nevažno.

  Ruska obavještajna služba je sama priznala aktivnosti “ukrajinskih sabotera” na svom području tako da ne govorimo o teoriji zavjere. Ako budu pametno izvedene ove akcije diverzanata će dovesti do urušavanja ruskog morala. Trenutačno one bivaju inteligentno vođene, znači bez civilnih žrtava.

  Vrlo vjerojatno je i kćer navodno Putinovog ideologa žrtva ovog napada. Pošto je ubojstvo izvedeno u Moskvi to bi bila poruka vladajućima “niti vi niste nedodirljivi”.

  Isto kao oni raniji napadi na Krimu i u drugim mjestima cilj bi bio demoralizacija Rusije. Ubijanje njene volje za rat i ubijanje njene vjere u vlastite snage. Dugoročno gledajući sve navedene mjere kao i druge kao nismo naveli će nanijeti veliku štetu Rusiji, a Zapad se nada da će dovesti i do promjene vlade.

4.3 6 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Nakon početnih diverzantskih akcija protiv vojnih ciljeva Ukrajina je bila dobila na samopouzdanju. To samopouzdanje joj omogućava da […]

trackback

[…]   Ona je donijela odluku da su za funkcioniranje Rusije važni autobusi i kamioni, a nevažni automobili. Drugim riječima dijelove, automobilske procesore koje bi Rusija uspjela nekako nabavljati je ona preusmjerila u proizvodnju autobusa i kamiona. Zbog toga je došlo do pada proizvodnje automobila od 97 % dok je tržište kamiona i autobusa jedva osjetilo poremećaj. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina