Prilagodba tržišta

  Jedna od stvari koje se najčešće zaboravljaju kada govorimo o društvu biva neželjena prilagodba tržišta. Suočeno s poremećajima tržište se kao i živo biće kada biva suočena s bolešću bori i prilagođava novonastaloj situaciji.

  Najbolji moderni primjer te neplanirane prilagodbe tržišta biva Rusija suočena s zapadnim sankcijama. Tu prilagodbu sada već možemo pratiti na cijelom ruskom tržištu,a mi ćemo se ovdje obazirati na njegova 3 segmenta.

  Prvi od tih segmenata predstavlja pokušaj državne intervencija tamo gdje poduzetnici ne mogu intervenirati. Konkretno govorimo o tržištu prijevoza roba i putnika.

  Kako rusko tržište proizvodnje automobila, kamiona i autobusa potpuno ovisi o uvoznim dijelovima zapadna zabrana izvoza je dovela do kolapsa ovog tržišnog segmenta. U cilju smanjivanja negativnih posljedica po društvo Ruska vlada je odlučila prioritizirati proizvodnju.

  Ona je donijela odluku da su za funkcioniranje Rusije važni autobusi i kamioni, a nevažni automobili. Drugim riječima dijelove, automobilske procesore koje bi Rusija uspjela nekako nabavljati je ona preusmjerila u proizvodnju autobusa i kamiona. Zbog toga je došlo do pada proizvodnje automobila od 97 % dok je tržište kamiona i autobusa jedva osjetilo poremećaj.

  Riječ je bila o od države organiziranoj transformaciji tržišta, a sada idemo u sektor gdje se tržište samo prilagodilo. Riječ je o tržištu pametnih telefona gdje vlada potpuna tržišna utakmica.

  U strahu da će ih Zapad kazniti Honor i Huawei su odlučili obustaviti prodaju pametnih telefona u Rusiji. To je službena poruka, ali u stvarnosti ove dvije korporacije su otvorile uredu u Uzbekistanu i Kazahstanu preko kojih u Rusiji prodaju telefone. Drugim riječima za njih se ništa nije promjenilo.

  S druge strane za zapadne brendove, a pogotovo za Iphone se sve promjenilo. Odluka ove korporacije da obustavi službenu prodaju pametnih telefona u Rusiji i da blokira instaliranje bankovnih aplikacija je dovela do kolapsa prodaje. Ukratko sankcije su dovele do pada prodaje od 48 % što su iskoristili drugi proizvođači.

  Dok je zapadni Apple zabilježio pad prodaje od gotovo 50 % kineski brandovi Realme i Tecno su udvostručili prodaju. Općenito gledajući kineski brandovi sada drže 65-70 % tržišta pametnih telefona u Rusiji, a tamošnji najprodavaniji model je Xiaomi Redmi 9A.

  Posljednji dio te slagalice o tržišnim promjenama u Rusiji se tiče samog novca. Rusi su prije početka rata voljeli putovati u Europu, stvarati vlastite rezerve u dolarima i eurima dok su oligarhi „nosili” novac na zapad. Sada to više nije moguće raditi pa su se Rusi prilagodili novoj situaciji. Oni su se prilagodili tako da su počeli kupovati u pravom smislu te riječi zlato.

  U Rusiji se tijekom 2022 godine za gotovo 500 % povećala prodaja zlatnih poluga i sličnih „proizvoda”. Govorimo ovdje sličnih proizvoda jer nije došlo do prodaje zlatnog nakita nego konkretno zlata. Rusi trenutačno razmišljaju da u najgorem slučaju zlato koje kupuju mogu sakriti, mogu zakopati u zemlju.

  Time završavamo našu priču o prilagodbi modernog tržišta. Da to je bila konkretno priča o Rusiji, ali ona vrijedi za sva moderna tržišta. Ova ruska prilagodba tržišta će postati, je već postala školski primjer kako se tržište prilagođava novonastalim situacijama.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina