Dalmatinski pelikan

  Najveća vrsta pelikana koja postoji u svijetu se zove dalmatinski pelikan. Današnja smanjena populacija ove najveće europske ptice se nalazi pod prijetnjom zbog pandemije ptičje gripe.

  Još 1832 godine Carl Friedrich Bruch je u dolini Neretve ulovio primjerak ovog pelikana i na osnovu toga mu dao ime Dalmatinski. Riječ je o ptici prosječne težine 10 kilograma,a maksimalne 15 s promjerom krila većim od 3 metra.

  Iako je o vrsti pelikana koji nosi ime po Dalmaciji on u njoj i Hrvatskoj ne živi još od kraja 19 stoljeća. Razlog za njegov nestanak je isušivanje močvara čime su uništena mjesta gdje se on gnjezdio.

  Prije 11-12 godina domaći mediji su se raspisali o povratku ovog pelikana u Dalmaciju, ali to nije bilo to. To nije bilo to jer je bila riječ o ptici koja je putovala preko Hrvatske, a nije se ostala gnjezditi u njoj.

  Danas je glavno područje na Balkanu gdje se gnjezdi ova ptica jezero Prespa na tromeđu Grčke, Albanije i Sjeverne Makedonije. Zbog dalmatinskog pelikana, drugih ptica koje se tamo gnjezde i endemskih vrsta riba Prespa je proglašena svjetskim biološkim rezervatom.

  Ukratko jezero Prespa je jedno od najvažnijih europskih područja za sve vrste ptica. Zbog toga nam nije teško razumjeti posljedice pojave ekstremno opasnog soja ptičje gripe na ovom području.

  Prvo zbog pandemije korone, a potom i ruske invazije Ukrajine praktički svi mediji ignoriraju priču o najjačoj epidemiji ptičje gripe u povijest. Europska unija i Velika Britanija su tijekom ove godine bile proglašavale najviše razine opasnosti od ptičje gripe bez da se itko na to obazirao.

  Ukratko sezona 2021/22 je po pitanju ptičje gripe bila najgora u povijesti praćenja, a efekat toga vidimo u prirodi. Više od 50 % dalmatinskih pelikana koji su se gnjezdili na jezeru Prespa nije preživjelo ovogodišnju epidemiju. Gledajući općenito cijeli Balkan otkrivamo da njih 40 % nije preživjelo.

  Inače za dolazak ove epidemije koja je masakrirala ptice se znalo puno ranije pošto je ona došla s istoka. Prvo su njene posljedice primjećene u Indiji gdje tijelom studenog 2021 ovaj virus masakrira tamošnje ždralove. Potom se epidemija pojavljuje u Izraelu gdje po mišljenju tamošnje vlade nanosi najveći udar divljim životinjama u povijesti države. Nakon događaja u ovoj državi spomenuti ćemo još sam Balkan i Škotsku gdje je virus možda istrijebio pticu imena veliki pomornik.

  Sve u svemu procjenjuje se da je virus tijekom sezone 2021/22 samo u Europi i SAD pobio 86 milijuna ptica. Riječ je o najvećem pomoru ptica u povijesti, ali o tome praktički svi šute.

  Glavni razlog za šutnju osim korone i ruske invazije Ukrajine je da ova verzija virusa ptičke gripe ne napada ljude. Ta verzija je ekstremno zarazna i smrtonosna za ptice, ali nije prešla na čovjeka pa…

  Sve u svemu u svijetu koji je završio 2020 godine ovaj pomor bi bio vijest za prve minute dnevnika i prve stranice novina. S druge strane u današnjem svijetu pomor dalmatinskog pelikana, potencijalno istrebljenje velikog pomornika i drugih ptica nije važno nikakve pažnje.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina