Pad Škotske vlade

  Bilo je bezbroj mogućih razloga za pad Škotske vlade Humza Yousafa,a onda je pala iz pogrešnih razloga. Ona je na kraju srušena pošto je Yousaf učinio jedinu moguću pravilnu stvar.

  29. ožujka 2023. su stranački lideri odlučili instalirati Humzu Yousafa za predsjednika Škotske nacionalne stranke i vlade. Riječ je o stranci kojoj je politički cilj neovisna Škotska pa nas je taj izbor šokirao. Bili smo šokirani pošto smatramo da nitko neće vikati za Youzafa i Škotsku.

  Njegov izbor je doveo do pada popularnosti vladajuće stranke s 43 na 33 % nakon čega Humza stabilizira popularnost. On ju je stabilizirao bez obzira na svoju potpunu podršku za Gazu i slične vanjskopolitičke igre.

  Kada govorimo stabilizirao želimo reći da Škotska nacionalna stranka ima 4-5 % prednosti nad tamošnjim Laburistima. To ujedno znači da ona niti pod razno više ne može formirati svoju vladu ili vladu kojom dominira.

  Na vremenski posljednjim izborima, onima održanim 06.05.2021. SNP stranka je osvojila 47.7 % glasova i 63 od 129 mjesta u Škotskom parlamentu. Zbog toga im je nakon izbora partner postala Zelena stranka s 7 mjesta što je dovelo do formiranja vlade. Nužno nam ovdje biva naglasiti da je riječ o postizbornom dogovoru koji je Yousaf naslijedio poslije unutarstranačkog izbora za premijera.

  Zbog toga naglašavamo da on nije kriv za sadašnju situaciju kao što nije kriv za ono što se dogodilo u travnju. Sastavni dio postizbornog dogovora SNP i Zelenih je bila borba protiv klimatskih promjena i davanje blokera puberteta maloljetnicima. Nakon izlaska u javnost Cass Review koji tvrdi da nema znanstvenih dokaza da su pozitivne posljedice veće od negativnih kod promjene spola maloljetnika premijer je otkazao sporazum.

  Konkretno Yousaf je donio odluku o zabrani davanja blokatora puberteta maloljetnicima i otkazao klimatske ciljeve. Nakon te odluke Zelena stranka se povukla iz vlade koja je de facto pala 25.04.2024.

  Ovaj tjedan će Škotski parlament glasovati o dvije rezolucije o obaranju vlade. Prva rezolucija je izglasavanje nepovjerenja osobno njemu, a druga o izglasavanju nepovjerenja vladi. Pitanje svih pitanja je da li će Yousaf uspjeti kupiti žetončiće kako bi sačuvao poziciju premijera i formirao s par novih ministara novu vladu ?

  U osnovi on može pokuša kupiti Zelenu stranku da ne bude u vladi, ali ga podrži u parlamentu. Problem je da se oni osjećaju prevareno i izdano,a ako do dogovora i dođe on bi mogao izazvati pobunu unutar njegove stranke. Oni koje je ranije porazio u borbu za predsjednika stranke i premijera sada samo čekaju svoju priliku.

  Sve u svemu nakon godine dana se raspala škotska vlada Humze Yousafa. Pitanje svih pitanje je da li će moći formirati svoju drugu, manjinsku vladu i tako si kratko produžiti politički život ? Odgovor na to ćemo dobiti u bliskoj budućnosti.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
fake email
19 dani prije

Hi there, I thought I saw you visited my website, so I came back to say hello. I suppose I could use some of your ideas as I’m trying to find out how to improve my website.

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina