Humza Yousaf

  Dana 29 ožujka 2023 godine u skladu s željama škotske političke elite tamošnji premijer je postao Humza Yousaf. Njegovo postavljanje za premijera je ujedno po očekivanju rezultiralo padom popularnosti vladajuće stranke.

  U svojoj „neograničenoj” mudrosti britanski premijer Tony Blair 1997 godine daruje autonomiju Škotskoj. Po očekivanju Škoti nisu bili zadovoljni samo autonomijom pa su počeli zahtjevati neovisnost Škotske. Deset godina nakon dobivanja autonomije najpopularnija stranka u Škotskoj je Škotska nacionalna partija koja zahtjeva neovisnost.

  To dovodi do referenduma o neovisnosti Škotske 2014 godine na kojemu većina birača glasuje za ostanak u Velikoj Britaniji. Kako živimo u doba infatilnih ljudi i političara taj referendumski poraz nije spriječio Škotsku nacionalnu partiju da traži novi referendum.

  Poanta ove priče o Škotskoj tijekom posljednjih četvrt stoljeća biva da se tamo vode političke borbe za neovisnost. Tu borbu prije svega vodi Škotska nacionalna partija koja je u skladu s tim treba biti nacionalistički nastrojena.

  Tako smo polako došli do 2023 godine kada Škotska premijerka i stranačka predsjednica, Nicole Sturgeon podnosi ostavku. To je pokrenulo proces izbora novog stranačkog predsjednika i ujedno premijera Škotske.

  Riječ je bila o borbi za vlast koja se vodila između Kate Forbes i Humze Yousafa. Kate Forbes je kršćanska vjernica koja se zbog svojih vjerskih uvjerenja protivi LGBT vjenčanjima, rodnoj samoidentifikaciji i vanbračnom seksu. Humza Yousaf je s druge strane musliman kojemu se protive hindusi i koji se proslavio izjavom da u Škotskoj ima previše bijelaca na državnim pozicijama.

  Politički lideri Škotske nacionalne stranke su na unutarstranačkim izborima stali na stranu Humze. Uz pomoć te podrške on biva izabran na poziciju predsjednika stranke i premijera čime biva počinjeno stranačko samoubojstvo bez predumišljaja.

  Prije nego nastavimo o kasnijim događajima nužno biva naglasiti da je Humza Yousaf neupitno uspješan političar. Na to nam ukazuje njegova politička karijera u „previše bijeloj” Škotskoj. S 26 godina biva izabran u parlament, a već s 27 godina 2012 postaje ministar. Ukratko prije izbora za predsjednika stranke i premijera on je više od 10 godina bio ministar što ukazuje na političke sposobnosti.

  Njegov osnovni problem biva da je on danas kao musliman predsjednik europske nacionalne stranke. Budimo iskreni pa priznajmo da nitko ne može zamisliti nacionalni povik „Za Yousafa i Škotsku” i to je danas njegov glavni problem.

  Kako bi vidjeli što danas misle Škoti pokazati ćemo 3 ispitivanja javnog mijenja koje je provela ista agencija. Riječ je o agenciji Redfield & Wilton koja nam govori da je Škotska nacionalna partija imala 5 ožujka 2023 podršku 40 % birača.

  Krajem ožujka 2023, u doba izbora Hamze Yousafa za premijer i predsjednika stranke povjerenje birača se nije drastično promjenilo. Time želimo reći da je stranku podržalo 38 % birača. Početkom srpnja 2023 ta podrška je dodatno smanjena pa sada iznosi samo 33 % s daljnjom tendencijom pada.

  Izbornim riječnikom u doba izbora Hamze Yousafa za predsjednika stranke ona je imala 11 % prednosti nad najbližim konkurentom. Tri mjeseca kasnije ta prednost je gotovo nestala pa možemo stoga očekivati da ovu jesen Škotska nacionalna partija više neće biti najpopularnija stranka u Škotskoj.

  Iako mediji drugačije govore moramo navesti da Hamza Yousaf ne snosi značajniju odgovornost za stranački kolaps. Odgovornost za kolaps ove stranke pada na pleća njenih dužnosnika koji su ga postavili na vlast i to ne smijemo nikada zaboraviti. U određenom smislu u Škotska ima reprizu kolapsa CDU-a u Njemačkoj kada su tamošnji lideri nametnuli Armina Lascheta za predsjednika stranke.

4.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina