Pasha

  Ovaj tjedan ili preciznije od 22.04. do 30.04. Izraelci obilježavaju vjerski praznik Pasha. Riječ je o prazniku kojim se obilježava židovsko oslobađanje iz egipatskog ropstva i koji su prva 4 stoljeća Kršćani slavili zajedno s Izraelcima.

  Knjiga Izlaska je druga knjiga Starog Zavjeta i možda ujedno njegova najvažnija knjiga. To govorimo jer ona definira Izraelski identitet; povijest označenu teškoćama, bjeg, sporazum s Bogom koji izabire Izrael, nastanak zajednice i smjernica koje će izraelski narod definirati do danas.

  U 12 poglavlju Knjige Izlaska se govori:

  Jahve reče Mojsiju i Aronu u zemlji egipatskoj: „Ovaj mjesec neka vam bude početak mjesecima; neka vam bude prvi mjesec u godini. Ovo objavite svoj zajednici izraelskoj: Desetog dana ovoga mjeseca neka svatko za obitelj pribavi jedno janje. Tako, jedno na obitelj. Ako je obitelj premalena da ga potroši, neka se ona priključi svome susjedu, najbližoj kući, prema broju osoba. Podijelite živinče prema tome koliko koja osoba može pojesti. Janje neka bude bez mane, od jedne godine i muško. Možete izabrati bilo janje osim koze. Čuvajte ga do četrnaestoga dana ovoga mjeseca. A onda neka ga sva izraelska zajednica zakolje kad se spusti suton. Neka uzmu krvi i poškrope oba dovratnika i nadvratnik kuće u kojoj se bude blagovalo. Meso, pečeno na vatri, neka se pojede te iste noći s beskvasnim kruhom i gorkim zeljem. Da ništa sirovo ili na vodi skuhano od njega niste jeli, nego na vatri pečeno: s glavom, nogama i ponutricom. Ništa od njega ne smijete ostaviti za sutradan: što bi god do jutra ostalo, morate na vatri spaliti. A ovako ga blagujte: opasanih bokova, s obućom na nogama i sa štapom u ruci. Jedite ga žurno: to je Jahvina pasha. Te ću, naime, noći ja proći egipatskom zemljom i pobiti sve prvorođence u zemlji egipatskoj – i čovjeka i životinju. Ja, Jahve, kaznit ću i sva egipatska božanstva. Krv neka označuje kuće u kojima vi budete. Gdje god spazim krv, proći ću vas; tako ćete vi izbjeći biču zatornomu kad se oborim na zemlju egipatsku”.

  Nakon ovog događaja faraon je naredio Izraelcima da napuste Egipat i zatražio od Mojsija da ga blagoslovi.

  Pashom Izraelci obilježavaju dan kada je Bog prošao iznad Izraelskih kuća u Egiptu, bez smrti prvorođenih i tako ih oslobodio iz ropstva. To samo ime govori pošto pojam Pasha u prevodu glasi proći mimo.

  U važnosti Pashe kroz povijest Židova nam najbolje ukazuje Novi zavjet kada govori o Isusu Kristu. Tamo nam se ukazuje kako je Isus ušao u Jeruzalem u vrijeme praznika Pasha, tamo imao posljednju večeru, bio izdan,uhićen pribijen na Križ i potom uskrsnuo.

  Ta smrt i uskrsnuće Isusa tijekom najvažnijeg židovskog praznika je ujedno bio razlog zašto su tijekom prva 4 stoljeća Kršćanstva Izraelci i Kršćani zajedno slavili Pashu.

  Do promjene dolazi kada Kršćanstvo postaje jedna od službena vjera Rimskog carstva. Tadašnjim crkvenim ocima nije odgovoralo da Kršćani i Izraelci zajedno slave Pashu i Uskrs. Zbog toga na Antiohskom saboru 341. biva donesena odluka da će Kršćani koji slave Uskrs zajedno s Izraelcima koji slave Pashu biti izbačeni iz crkve. Ako je riječ o svećenicima oni će biti ekskomunicirani.

  To navodimo jer se ove godine pravoslavni Uskrs slavi 05.05.2024. Razlog za to je odluka pravoslavnih crkvi da se njihov Uskrs ne smije slaviti istovremeno ili prije židovskog praznika Pasha. Zbog toga su Katolici ove godine slavili Uskrs 31.03., a Pravoslavci ga slave 05.05.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
pilllow
23 dani prije

Somebody essentially lend a hand to make significantly posts I might state That is the very first time I frequented your web page and up to now I surprised with the research you made to create this particular put up amazing Excellent job

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina